單親天地

跳至

首頁

尾頁

男爵府

2019新春慶豚圓

d

del

子爵府

Re: 唔知點解我好怕同人講我係單親媽媽

我冇…
有咩好怕?又唔係殺人放火世紀病毒 佢要睇唔起係佢

男爵府

cat68,

幾多雙親不負責任的父母, 他們的孩子快樂嗎?
幾多家嘈屋閉的雙親的父母, 他們的孩子開心嗎?

我不知道......
我只知道我是單親, 但我孩子很開心和快樂.

歡迎你來到這個大家庭

大宅

我都好驚比人知
怕比人恰,孤兒寡婦

love

男爵府

2019新春慶豚圓

'

大宅

2019勳章 熱血勳章

我唔會覺得係一件唔見得光既事.

當我決定生阿b既時候, 我就唔會後悔我係單親. 我返工同同事都會好講坦白講, 唔會收收埋埋, 免得人地係背後估估下.

而家都幾開心呀, 同bb同屋企人好融洽.
我個囡囡7月24日出世啦~ 24/7 : 3.58kg, 49cm 25/8 : 4.93kg, 57cm 30/8 : 5.25kg 25/10 : 7.58kg, 61.5cm 17/11 : 7.85kg, 66cm 20/12 : 8.6kg 2/2 : 10kg, 70cm 2/16 : 9.485kg, 70.5cm 7/5 : 11kg, 80cm 3/11 : 12kg, 85cm 29/4 : 13.5kg, 85cm

伯爵府

cat68,

有時1+1未必等於2既....我都係bb出世4個月先出黎搵野做, 其實d老闆唔係因為你單親先有呢個顧慮, 好多冇離婚既都一樣會遇到呢個情形...所以, 首先你要唔好介意自己單親先...如果連你自己都睇唔起自己, 咁其他人又會點睇你呢??

我而家個老闆都不知幾好, 知道我單親, 仲有個咁細既小朋友, 好多時一夠6:00見我都未走就會叫我快d返屋企湊仔喇..唔急就留返聽日先做啦...個仔會miss你嫁.

我成日都覺得 "有失必有得" 既...希望在明天嘛

民房

你就好啦, 老闆咁體諒, 我見手頭上既野一做完一夠鐘我就即走la, 返到又要去街市, 遲少少走有時去到都收lu, 其實收工先係我開始最忙既時候呀。我都唔會刻意同朋友或者同事講話我係單親, 相反老公走後我識既人我就會唔介意話我係單親。我唔係話介意只係覺得無咁既必要去講啫。

複式洋房

大家好!
我現在會慢慢衝破我個心理關口的,
離婚初時都勁介意比人知我係單親的,而別人總要一講單親就估我係政府養,我買個spi書包比個仔用,學校d豬事c半奶就會問:乜

別墅

最重要係你點睇自已, 小孩子的童年緊是快樂的......

自己的孩子快樂就是你的滿足!!

'我會蔣最好全比哂個女, 亦会為佢爭取.'

男爵府

2019新春慶豚圓

伯爵府

cat68,

慢慢你就會發覺單親既生活原來都可以好精彩 有咩問題咪出聲囉.....呢度總有人可以幫到你既.

公爵府

無, 不過又唔會主動講, 除非傾開計, 我會講我離左分,
成間公司都知道, 不過又無乜特別優惠 :-( 。
如果第2日去第間公司見工, 佢地講你單親呀, 份工唔

男爵府

2019新春慶豚圓

係呀,我都唔會主動講,只會講離阻婚,
(你地要update下你地d勞工常識/岐視條例, 我保留追究責任的權利 ) 比妳笑c

大宅

唔知點解我好怕同人講我係單親媽媽

Hi, cat:

我本身都係一位單親媽咪, 我有三位小朋友. 我記得: 我第一次同人講(我係單親媽媽, 巳同丈夫分開左), 當時, 我的臉上係紅卜卜, 個口講說話果陣係口陣陣的. 但果位鄰居冇睇唔起我, 佢仲叫我比心機湊大d小朋友, 小朋友係會知道你點對佢地, 大過會好痛錫你架....之後, 我地每次見到面, 佢並冇睇唔起我, 仲同我打招呼添, 若有時得閒果陣, 仲同我傾下閒計.

其實, 每個人都有第一次既難為情, 只要你鼓起勇氣講出你的第一次, 第二次...跟住你再唔怕同人講喇! 我地又唔係做犯法之事, 唔駛咁驚.

每個人都想擁有一個完美家庭, 但唔係一一都咁順利架!
單親既媽咪同嘛d小朋友都可以活得好開心架!
宜家各區既社區中心, 都有好多活動可以參加架(親子活動)!

願主祝福您和您的bb! 使您和bb能夠勇於面對將來!!! :-P
<< 主 信 實 無 變 >>
慈愛主信實無變, 在每天清晨, 主愛巳彰顯.
慈愛主信實無變, 沒有分陰晴, 主愛勵勉.
慈愛主信實無變, 日影西斜, 主愛更溫暖.
慈愛主信實無變, 沒有分冬暖, 主愛復眷.

副歌: 愛慕到達主跟前, 渴慕救主引牽. 困苦, 壓逼,
      憂心, 掛念, 神愛眷必不停斷, 神愛眷終不改變.

男爵府

2019新春慶豚圓

'

大宅

好媽媽勳章

single family又唔係罪過,點解要怕人講喎!!
又唔係要佢o地養,自己有手有腳點會驚餓親呀!!

只係適應期o者,好快你會覺得其實味又係冇乜o野!!

"彤豬b"愛"彤豬媽" "彤豬爸"愛"彤豬媽" :-) :-) :pint: :pint: :-)[img align=left]C:\Documents and Settings\User\My Documents\My Pictures\carton[/img]

複式洋房

cat68
妳地好呀, 我都是新丁一名, 多多指教, 至於單親兩個字妳的, 我也有同感, 是極少跟人講起的 , 道理是明白, 可是心裡那個關口也未能完全衝破, 相信老土一點的一句話吧, 時間真的可以把事情淡忘...... 努力啦 !
的的老板嘛, 他真是看清妳的弱點來欺負, 身同感受, 好彩, 最近見成份新工, 下個月就要返工, 希望可以keep住啦.....

侯爵府

環保接龍勳章

唔知點解我好怕同人講我係單親媽媽

.....前兩天...我公司D八公...他真是看清我單親的弱點來欺負我,..在工作上(玩嘢)內容吾再說了.....後來我D好同事點醒我,---(一同工作十年了,為了要有人照....一D人性都無,包括無良心 ) :-( .......

回家途中....比亞仔所做的行為點醒.....

因為在搭電梯回家時發生.......亞仔見有電梯...好快走入近....
入到去,見到有人,
佢就同個E E講:吾該E E
E E妳可吾可以等一陣,等等我媽媽...吾該...
當時個E E 笑住講:小朋友,你好有禮貌,實係爸爸媽媽教得好....真乖...
亞仔就好快答佢:我爸爸無同我住,我只係同媽媽,仲有貓哥..
個E E...當時都吾知點算....
說:記住錫多D媽咪啦....知了....亞仔好怏出電梯...

我跟本吾使講嘢.....

我係亞四...越忙越開心!上山下海樣樣佳能....

子爵府

vane:
阿nelson話比大家知…擔心係多餘

首頁

尾頁

跳至