論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

男爵府

點可防止印印買

As captioned. Thanks.

大宅

Re: 點可防止印印買

我覺得係好難, 係要睇個工人本身為人.....

大宅

Give her a book and ask her to mark all the spending, item by item.
I knew some friends ask them to buy in supermarket where receipt obtained.

翡翠宮

比少d錢佢

水晶宮

2023年兔年勳章 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

去百佳或惠康廣場買餸,就有單據

男爵府

其實好看個工人的本身的。正如其他媽咪所講,叫個工人去supermarket買野羅。我自己就大部份都係自己買送的,一個星期買一至二次送給一個week用的,我之前試過叫工人自己去買,但我會間唔中去下街市看下行場的,起碼我知道個市價係什麼先,唔使個工人講什麼就要信什麼。如果她有本事,用我給她的那筆錢而還有剩的,我就由得她了,因為係她本事係budget之內又買到我要的送又唔係次貨,如果她肯找回給我,我會很高興,唔找我亦唔出聲問她羅的。這個亦是講工人的誠信了。

男爵府

Agreed, 我比左本薄工人mark低每一項的價錢, 每一次比錢佢唔會多過$100, 用哂再比, 咁自己就會留意到佢大概可以用到幾多日, 有時我都會續個item check, 因為我個工人都試過講大話, 明明我指定去某一間舖頭買5隻雞蛋 $4, 佢竟然mark低要$5, 佢仲話個人唔找錢比佢喎, 比你都唔信啦!! 自此之後我講明如果係你唔去check清楚數目, 我要你自己去補償差價給我..... 好彩之便沒有發現這些情況.

[quote]由 過客 於 2006-02-20 13:04:13

我覺得係好難, 係要睇個工人本身為人.....

洋房

我都係俾本簿佢,要佢寫低買咗d野同幾多錢.因為好少到
suprtmark 買野,唔會有單據.多數都係到街市買餸同其他野.
有時間就會查吓佢買咗既野有冇買貴到,會唔會有太多存貨等.如果問題,就問佢,等佢知道你有睇住屋企.
同埋親身同去去一次買野既檔口,等佢知到你都知市價囉.通常唔係太過份就當佢冇 ”打斧頭”.我都係俾$100(有時$200),用完先問我攞.所以,都keep得個工人唔會亂嚟.

不過,有時可能d賣野既人見佢地係工人就會蝦佢地! 試過工人用 $20買1棵西蘭花!我立即同佢去街市,諗住同街市佬講唔要啦,咁貴!點知去到後,個街市佬話唔好意思收多工人錢!

大宅

tweetybird 寫道:
其實好看個工人的本身的。正如其他媽咪所講,叫個工人去supermarket買野羅。我自己就大部份都係自己買送的,一個星期買一至二次送給一個week用的,我之前試過叫工人自己去買,但我會間唔中去下街市看下行場的,起碼我知道個市價係什麼先,唔使個工人講什麼就要信什麼。如果她有本事,用我給她的那筆錢而還有剩的,我就由得她了,因為係她本事係budget之內又買到我要的送又唔係次貨,如果她肯找回給我,我會很高興,唔找我亦唔出聲問她羅的。這個亦是講工人的誠信了。

AGREE!!!!

大宅

你們還得要提防她們過多的、大量的買入一些

洋房

我都是自己買送, 工人完全唔洗佢傷腦筋點樣可以打斧頭, 首先星期日我會同佢一齊去街市買薯仔/紅蘿蔔/蕃茄/瓜/米/油等等, 跟住星期一晚放工我自己會去買星期二晚的餸,一日退一日, 咁樣又可以知自己明天食咩, 同埋又唔洗咁夜食, 因為佢每天煮都係昨天我買的餸, 又可知份量/份同存放期, 最多雪櫃都係有雪雞亦備用。
該用戶已被刪除

珍珠宮

me 有個cash box (around $100) 放係home 俾佢同我大仔要用cash 時用 (4-5日 refill 一次). 基本所有餸同日用品都係我自己買, 不過有時買少少嘢就叫佢落街買. 買完要mark 低同埋我會check條數arm ng arm upto now 2年佢手腳都乾淨

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章

我個工人,俾20蚊佢買野,佢就買左22蚊,我當無事吾理,俾40蚊佢買野,佢買左40幾.我同佢講我俾10蚊你,你吾好買左11蚊啦.前日俾50蚊佢,佢又買左59蚊.我昨晚再同佢講,叫佢吾好咁,佢只係yes..同no problem.都吾知點攪.我無俾番錢佢,因為想佢知道..但佢照樣咁做.有時佢買淨d錢,又cover番之前買多左d錢.佢話佢將自己d錢同我d錢一齊洗wor..

珍珠宮

係喎,比幾多錢就買幾多錢,要佢買野,只係知要買平野,但有時係價錢貴小小,但係買一送一或容量大d仲抵,又唔知唔明,因她唔識睇中英文.

我就自己一星期買兩次送,weekend買米,油,尿片,奶粉,大量野就叫她幫手去取.

大宅

醒目開學勳章

叫工人去supermartket買野都要小心呀,我見過一個工人買了三大包米,佢重睇住個人過機.到比左錢之後,佢就話那三包米佢買錯,跟住要退.但係退款單係另一張單,原本買多三包米既單佢就用黎claim個僱主.
這個退款現像很普遍,因為個經理講比我知,D工人成日都係咁架.佢地都冇符.

子爵府

醒目開學勳章

[quote]
citadel 寫道:
你們還得要提防她們過多的、大量的買入一些

大宅

而家d街市檔,為求熟客,會特登找多$比d工人 $0.5-$2,
所以佢打僱主斧頭即食兩家茶禮

洋房

SK1 寫道:
叫工人去supermartket買野都要小心呀,我見過一個工人買了三大包米,佢重睇住個人過機.到比左錢之後,佢就話那三包米佢買錯,跟住要退.但係退款單係另一張單,原本買多三包米既單佢就用黎claim個僱主.
這個退款現像很普遍,因為個經理講比我知,D工人成日都係咁架.佢地都冇符.

哇 ! 呢樣野真係唔講唔知 ! 等我都話俾 d 朋友聽先 ! 多謝晒 !

洋房

supermartket買野比完錢退錢我都試過, 但係我無諗個d 工人做野咁蠢, 呢d 咁精拎, 即係話平時佢地都係扮慒。

首頁

尾頁

跳至