自由講場

跳至

首頁

尾頁

用戶要求終止服務

好媽媽勳章

用開石油氣,有人介紹用電磁爐
其實電磁爐同石油氣/電磁爐邊個好用D??
電磁爐食電嗎??(估計用石油氣的話,一個月要用$500石油氣)
另電磁爐係唔係安全D,摸到爐頭冇明火咁傷?
夠火喉嗎??另爐具有咩要注意呀??
MANY THANKS~

------------------------------------

update:
多謝各位媽媽既意見,我已經決定用電磁爐
請問係唔係要買電磁爐專用的煲/鑊??
定係任何質地既都可以,只要係平底既就可以??
MANY THANKS~

大宅

引用:用開石油氣,有人介紹用電磁爐其實電磁爐同

原帖由 B媽-Blue 於 12-07-26 發表
電磁爐食電嗎??(估計用石油氣的話,一 ...
用電磁爐電費一定平d!

大宅

電磁爐用落真係好好用, 油煙小好多~~~

侯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 15週年勳章

電磁爐啦~~~無咁危險又無咁熱,如驚無鑊氣,可以買個平底生鐵鑊,已經好夠用啦~~~~~~

伯爵府

畀面勳章

我C9講極都唔肯用
峰巒如聚,波濤如怒,山河表裏潼關路。望西都,意躊躇。傷心秦漢經行處,宮闕萬間都做了土。興,百姓苦;亡,百姓苦。
城池俱壞,英雄安在?雲龍幾度相交代?想興衰,苦為懷。漢家才起秦廷敗,世態有如雲變改。疾,也是天地差!遲,也是天地差!
天津橋上,憑欄遙望,舂陵王氣都凋喪。樹蒼蒼,水茫茫,雲臺不見中興將,千古轉頭歸滅亡。功,也不久長!名,也不久長!
青山相待,白雲互賴,夢不到紫羅袍共黃金帶。一茅齋,野花開,管甚誰家興廢誰成敗?陋巷單瓢亦樂哉。貧,氣不改!達,志不改!

水晶宮

2018復活節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

回覆 : 有冇媽媽係用電磁爐??

我用電磁爐,真係冇咁大油煙,清潔方便,冇明火咁危險,有時間制調較,夠鐘自己會熄!!!

alicialee1210    發表於 12-7-26 15:59

用戶要求終止服務

好媽媽勳章

咁邊隻牌子好呀?how much?

侯爵府

好媽媽勳章

我都有用,

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 BK Milk勳章

我都想換...邊隻牌子好呀?

公爵府

用左5年,電費平過煤氣費好多,廚房又唔熱
之前用rasonic,宜家用緊panasonic日本製果隻,very good

用戶要求終止服務

好媽媽勳章

Mrslot 發表於 12-7-26 12:49
用左5年,電費平過煤氣費好多,廚房又唔熱
之前用rasonic,宜家用緊panasonic日本製果隻,very good ...

how much?

珍珠宮

趣教勳章 畀面勳章 貢獻勳章 大廚勳章 遊學勳章 冬日勳章 春季勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 月餅勳章 開心吸收勳章

引用:用開石油氣,有人介紹用電磁爐其實電磁爐同

原帖由 B媽-Blue 於 12-07-26 發表
好似大watt數既要較三相電gor wor

Please do not quote any information posted by fungwongphie.
不誠實使用電腦會構成罪行,切勿以身試法。
何謂不誠實使用電腦??

公爵府

B媽-Blue 發表於 12-7-26 12:52
how much?

KY-E227B
IH電磁爐

嵌入或座檯式兩用

15A 爐頭總輸出功率(最高) : 3.0千瓦

獨立左、右IH爐頭 (最高) : 3.0千瓦

紅色光圈顯示及高溫顯示燈

HK$6,980

Koala_Chu  我都係用呢隻,不過係銀色   發表於 12-7-26 17:51

子爵府

叻叻勳章

我都係用電磁爐 .... 我只係覺得安全o的囉

瑪瑙宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

用咗幾年電磁爐,真係好好用
緣是天意,份是人為,有緣相遇者,珍惜緣份的來臨

翡翠宮

2023年兔年勳章 減齡達人勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 玩具勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

我用左6-7年啦, 好好用, 廚房冇咁熱, 又小油煙, 電費又平D
我用太平洋

大宅

回覆:有冇媽媽係用電磁爐??

我用威馬最大watt, 但炒䒱都係用3至4,好好用,乾凈!

用戶要求終止服務

好媽媽勳章

魔怪媽媽 發表於 12-7-26 13:16
我用左6-7年啦, 好好用, 廚房冇咁熱, 又小油煙, 電費又平D
我用太平洋

我見太平洋而家吉吉島做PROMO
$2888+2件電器,今日LAST DAY,但我又唔知乜野三相電o個d
你用邊個model??
我遲少少睇啱問左cfu先叫佢訂

珍珠宮

叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章

B媽-Blue 發表於 12-7-26 12:11

for your ref.

我一家5口 (連工人)
用 pan 記電磁爐 (雙頭獨立電制)
一日煮2餐, 小煲湯 (用真空煲)
全屋電制係 standby mode, 電腦開6小時 (其實計劃緊換晒 d 獨立開關拖板, 會慳電d, 但懶)
我地唔煲水, 因為飲用鹼性水.

我今期將電費單 $1,2xx

煤氣費 $3xx

我感覺上, 用電爐係平過用煤氣好多嫁.

用電爐, 煮飯時間屋冇咁熱, 我係open kitchen, 小朋友有時貪得意行近爐, 都唔會燒到, 如佢跩到摸個煲就另計啦.

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

我用o左幾年,好用.電費平好多,上期扣o左$300後電費比千幾(今期未睇).每晚都開冷氣.如唔需要開冷氣都係比6/7百.

首頁

尾頁

跳至