跳至

首頁

尾頁

男爵府

2019勳章

將要過澳門住....有d野想問...唔該

我老公要去澳門打工..佢叫我同個仔過去住..
上星期去咗氹仔睇樓...南新花園....好住嗎???
仲有..我想問附近買bb用品方便嗎??貴唔貴??
我個仔用緊噓噓樂...氹仔邊樹有得買.....
可以推介買餸的好地方嗎??唔該晒!!!!!!
:wave:  :wave:

大宅

Re: 將要過澳門住....有d野想問...唔該

殷!!

首先好歡迎你來澳門住喎. 但係, 若你還沒來, 我怕講

大宅

Welcome to Macau!
我唔知南新係邊喎。。。我都係住氹仔嘅。
氹仔好住架﹗有好多公園﹐我同阿仔玩完一個又一個(he's 15 months)。。。
買餸嘅話﹐有一個街市﹐就係官也街個邊。Otherwise 都有百佳Superstore,好方便。
再唔係坐車或巴士出新馬路﹐有營地街市。澳門其實好細﹐坐巴士邊度都去到。揸車重麻煩﹐無位泊。
買尿片都好方便﹐周圍都係藥房。Don't worry.
Hope you'll like Macau!(I love it)

男爵府

2019勳章

多謝你們的回應 ~~

mlchong

其實只係得幾個鐘去睇樓...果日睇咗大約8個盤...感覺有d亂..(底層/高層/有傢電/無傢電/)....兩房一般$3,800--$4,500....比較好就係一個南新o既19樓........我鍾意佢夠光猛....日間同亞仔係屋企玩都唔洗開燈...間屋又齊晒傢電...唔洗住落至同個業主追...(因為有d屋只見到部分傢電)

MegumiSan

我個仔o岩o岩12個月大.......日日都係為佢餐粥煩......所以最關心街市係邊囖!!!!!我都會帶佢去公園玩....或者到時會遇到你喎!!!!!!!!!!

:wave:  :wave:

子爵府

殷,
hihi 歡迎你呀~~
我都係陪老公由香港過黎,都係住氹仔架~~
我囝囝3歲, 囡囡3個月
hehe得閒約埋去公園呀^^

各位姊妹:
係呀, 請問我只知道氹仔近花城有公園之外, 仲有邊度有呀?

珊瑚宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

殷...你好..我都係陪老公由香港過黎住呢..不過我住澳門架>_<

addfish你住氹仔就好啦..依家d人多數都住氹仔....好似會易d約朋友咁

民房

各位好! 我都會陪老公由香港過黎住呀! 大約8月, 因要就亞仔新學年上學, 而我現在都要番工. 亞仔現在三歲半, 都頭痛堅幫他搵學校, 知道培正k2收生, 其實就剛剛好, 但聽聞好難入. 我老公就想他入聖公會, 但又唔知k2有無位, 唔知人

侯爵府

wcma
聖公會k2真係未必有位, 因為佢又唔會'林'班, 又唔會踢出校咁.... 又少班教學, 所以如果係你都係要報名先, waiting list, 有人唔讀, 你就可以讀咁law~~

wish i can help~

民房

stephenietam
我都估係好可能無位

侯爵府

wcma

別墅

南新花園 ok 嫁,我都係個頭住 不過買餸我就會去

supermarket 氹仔街市買野貴丫

bb用品可以去mamacare 佢d係外國野唔平嫁

子爵府

月希,
澳門甘細, 你過黎氹仔都好快姐

子爵府

wcma, 女
歡迎你地呀
得閒多聯絡呀~~
我個仔3歲都係要搵學校9月開學
see u

子爵府

月希,
3月1日你得唔得閒呀?
你陪我搵學校呀?
thks 我乜都唔識, 又唔細心怕唔得呀

珊瑚宮

wcma...你好丫..我就係之前因為跟老公過黎澳門住..足足自己一個冇朋友冇親人咁過左年半...到仔仔差唔多2歲先係網上識到朋友咋 :-( 不過因為頭個年半差唔多個個月都返香港2星期..都唔會太辛苦..到依家仔仔3歲,都慣左成日自己一個..偶然先約下朋友...不過講真,我d朋友就只有澳門媽咪會d人咋..因為我冇野做,根本冇第二個識朋友既地方

Addfish...好丫..你要去邊幾間學校丫?我要問定地圖點去..因為上年我同駿駿搵學校都係taxi(未買車)...你係諗住幾點去?因為我要車老公返工..要就番時間..而且又唔知老公會唔會搵我lunch...你要早d講定時間我知,我再同老公就 因為我每日最忙,就係同老公食lunch行街街

民房

月希 & Addfish
其實在澳門媽咪會度識到你

大宅

公園哩。。。有好多架﹗除左花城﹐我同亞仔會去海洋花園個個喇﹐仲有皇朝喇﹐西環利瑪竇側邊個個喇(有BB車車租黎揸架﹗)仲有就係文化中心博物館(Free admission on Sundays).裡面有野睇,出邊又多地方行(Lots of pretty water fountains).亞仔好中意。
我都係哩兩年先反黎澳門住(細個係澳門讀書)。比起香港﹐我覺得澳門啱湊細路多D。

珊瑚宮

wcma...我都冇乜點幫過你..因為我住左係度咁耐都重有好多地方未去過=_=;

子爵府

me 3
[quote]
wcma 寫道:
月希 & Addfish
其實在澳門媽咪會度識到你

子爵府

因為我每日最忙,就係同老公食lunch行街街
so sweet sweet

月希,
thks in advance
wht time u are convenient ?

首頁

尾頁

跳至