單親天地

跳至

首頁

尾頁

別墅

見了他和她!

我見了我老公和他的女友!
http://hk.myblog.yahoo.com/good-bye

我終於知道原來是他2005年十二月才認識的女性,就打散了我們十三年的感情和八年半的婚姻,十一月我們還是非常恩愛的夫妻,我覺得我和我一歲多的bb是全世界最幸福的母女,不到一個月,2006年一月,世事已非!

我常常進BK,發現好多媽咪好勇敢,我沒有勇氣走下去,人生變化太大,我曾計劃的未來全部打散, 但是妳們都走過了!我也要加油!

禁止訪問

好媽媽勳章

Re: 見了他和她!

伯爵府

Lynn,

人生本來就係千變萬化, 你每行一步都有兩個選擇, 其實好睇你自己...點解要比一個已經唔再愛自己, 唔再愛自己家庭既人破壞你同bb既將來呢?
冇左佢~個地球一樣會轉
冇左佢~你同bb一樣可以開開心心過活
冇左佢~你一樣可以活得好精彩

呢度好多人都有類似既經歷...有咩問題/唔開心? 搵我地啦..我地呢有一個 "24小時全天候不停為你加油站", 無論咩時間/發生咩事, 呢度總有人幫到你.

別墅

我要記下要提醒自己,我不會再給他第三次的機會回來!

但是我身邊所有的親戚和朋友都知道他會玩累回來,而我會再接受!

伯爵府

佢會唔會鳥倦知還係一件事, 到佢真係返黎你接唔接受返佢又係另外一件事....冇人會知將來會點, 一切隨緣啦. 到時可能佢想你唔想喇

大宅

有我們系呢度支持你!一定要加油啊~~ 有乜吾開心都統統講晒出來~~個心都舒服好多架~~

別墅

謝謝!我現在是很亂的情況,幸好慢慢已經可以睡覺和注意到其他事!上個月, 我手震和胃痛,依家我心情一來, 我會馬上要自己不要再focus on 件事!

告訴我, 傷痛會過去!

伯爵府

放鬆d啦~傷口總有復原既一日既 多d同朋友出去行下, 心情都會好d嫁...

複式洋房

對啦, 妳跟我的故事也差不多, 同是相識十多年, 結婚也有八年, 更因是他的貪玩不定性, 更招來第三者等問題接二連三的發生, 已令我心灰了才下了這個決定, 好不容易捱到現在, 也三年多了, 好彩身邊還有d姊妹的支持, 才能撐下去, 傷是會痊癒的, 留下來的疤痕嘛.....雖然永不會磨滅, 但只要對自已不放棄的話, 總不會是天天是陰天, 晴天還是會出現的, 盡管把放自己放開點啦, 只要妳不去理它, 慢慢就會好過來的,我信時間才是最好的療方, 若是偶然想起來時, 就放縱的大哭場也是件不錯的發洩方法, 哭累了睡一覺啦......
今時今日的姊妹呀, 唔易做, 又要工作又要照顧屋企, 所以要多d錫下自己才對得著自己的, 對嗎 ! :-( :-( :-P :-(

子爵府

Lynn:
不是已經都過去嗎 現在只是你回憶一部份
讓我作個預言…
有一天…你會發現其實真的沒有甚麼大不了,此事只屬人生其中一個考驗,你將會一笑置之,然後邁向新的一天

悠 然 望 向 前 方 我 望 見
前 程 路 向 亮 起 太 陽
明 媚 耀 燦 晨 光 照 萬 里
重 燃 亮 我 內 心 渴 望

讓 黑 暗 與 悲 傷
到 今 朝 作 別 重 尋 獲 理 想
共 方 向 毋 退 讓
前 途 共 闖 開 新 氣 象

人 邁 向 新 的 一 天
跨 新 步 放 眼 遠 方
迎 來 朝 暉 將 人 照 亮
用 歌 聲 以 歡 笑
我 心 引 入 美 麗 陽 光

人 邁 向 新 的 一 天
開 新 路 到 那 遠 方
發 放 身 心 光 芒 百 丈
像 旭 日 呈 朝 氣
我 心 發 射 衝 勁 萬 丈

係就係老套左d…但係希望你重新開始
唔開心可以隨時搵我

大宅

Lynn 寫道:
我要記下要提醒自己,我不會再給他第三次的機會回來!

但是我身邊所有的親戚和朋友都知道他會玩累回來,而我會再接受!
哈哈~再回頭我也不要你...
沒有了他才發現自己活得更精彩更開心.....

男爵府

Lynn ,

從你手震和胃痛.....已開始知道你情緒上已出了問題,
隨之而來的是....失眠...無胃口或暴食....對心愛的事會突然失去興趣.....
再延續的是....會無端端流淚...

我現在不會叫你掁作, 努力, 加油.
你現在正如一個有蓋的煲, 把所有的感情, 忿怒, 難過, 傷心, 無助, 失望, 悲痛....統統放入煲內.
你只是把感情抑壓著, 死撐著自己, 所以有以上的症狀....
要記著, 當個煲迫爆時.....你會崩澮的!

首先, 你要盡快處理自己, 需要尋求專業的輔導,
由社工帶你從頭一次把整個故事說出來...
哭.....盡情地, 放任地哭出來,
你一定要移去心中個煲,
才能努力, 加油去面對新生活的!

一個女人去頂住半邊天已經很了不起了,
你要保重! 將來還有很長的路去行.

別墅

信媽&其他姐妹,
謝謝妳們! 我已經脫離那段最難頂的日子,我雖然有時情緒一來或想到我們以前的日子,會忽然難過起來,但是都不會太久!我已開始對身邊的事有興趣,會以好笑的方式說自己的故事,會哭也會發怒,但是吃得下,雖然也會常常驚醒,但也睡得著,我報名了向晴軒的一個workshop,我打電話給wingmonly,她也給了我好大的support,我也開始見番我的or我們的朋友,現在也想要回想其實這麼多年來,是我縱容了他,和我們不是真正在一個平等的關係,我開始在想或許這次的經驗是一個blessing,我可以堂堂正正找回自己,和學習獨立!

子爵府

加油..要勇敢落去..因為你仲有個可愛既囡囡
世家才俊凌宵揚,然諾有禮人敬仰。 多謝Joycelyn 贈予的詩

男爵府

Lynn,

你比我想像中更成熟更獨立和本事
你真了不起
沿途大家也會同行,
記得互相分享你的心德, 領會和學習給我們聽 :-P
大家也要努力向前加油!

男爵府

信媽
妳講既野好鬼正,好岩,相信妳係一個思想正面,對樣樣野都好有經驗咁,我諗妳年紀都唔細,應該有返咁上下 ,係咪啊

男爵府

Lynn,

我都經過你的情形,舊年我已同他離婚,結束了十年的婚姻。而家我同個女生活得好開心。
講真啦,前年我都試過搵社工,但唔知係唔係我唔好彩,撞到個不負責任的社工,佢淨係話:"你唔好諗咁多啦,我
親子王國已刪除閣下簽名檔內容,煩請自行檢視頭像、頭銜、暱稱,如帶有廣告或宣傳推介成份,應立即修改或刪除,否則可被封鎖戶口,謝謝合作。

別墅

我都同意要靠自己,我有兩個社工,一個係婚姻輔導,點知我老公同她見過後,更加確定要同我分手,我老公仲更加可以話社公要他暫時不考慮責任問題,要想清楚我們婚姻問題,更加比我老公要離開我們轉向新歡的理由正當化,而向晴軒的姑娘真的教我要保護自己!

男爵府

hk_woman
妳不如試下搵不同機構既社工,有人傾下會好de,我已往十幾歲開始到最近,見過3個不同機構既社工,但我唔係自己搵,係人地專介比我,佢地個個都好好人的,當然靠自己先係最緊要,有好多野別人都幫唔到

lynn
妳真係好叻

男爵府

無錯, 社工, 人夾人, 真的要看你和她的緣份了

cat68,

你當我七老八十咩?! 無老花但有近視,
未駛用拐杖, 但間唔中有老人痴呆,
末有老人斑但勝在臉皮夠厚

首頁

尾頁

跳至