自由講場

跳至

首頁

尾頁

別墅

嘈到成晚醒!Pls help!

我搬來這裹兩個多月,是一楝3層的屋。地下那户人在花園養了十幾隻狗,每晚4、6、7時不停一起吠。好似大合唱咁!但我都可以忍,因為隔了房。但最頂唔順7點個賓妹放狗。自己人影都冇,放兩隻狗出黎同對面隻狗互相吠叫15分鐘.因為好近我間房個窗,係正樓下(我住1�F)我同個囡(3歲)每日7時正就比佢地嘈醒。囡囡唔夠訓就發脾氣!好啦!前兩日撞到賓賓洗車,以下是我們對話﹕
我:唔好意思!妳每日可否不要7時放狗?或者不要讓牠們跑 到對面,牠們不停(完全冇停過)互相吠成+幾分鐘,把我和BB吵醒.

賓賓:(好串地)我控制不到,牠們兩女一男互相吸引.兩隻狗要跑過去我都冇辦法.

我:(開始慶)我每次係露臺望落黎,剩係見到兩隻狗,但從來見唔到妳,妳放佢地出黎有責任照顧佢地,妳唔可以唔比佢地跑佢對面屋咩?

賓賓:(九唔搭八地)妳叫妳工人見到我兩隻狗時唔好放隻狗(松鼠)落街,我兩隻狗咬狗嫁!

我:乜兩件事有關係咩?我剩係想......(重覆)

賓賓擰轉身繼續洗車,冇睬我.

我:(好鬼谷氣)......

首先,放狗大型犬隻唔戴ロ罩都應拖條狗繩掛?這幾天又依然都係咁,我同個囡點訓?

各位BK媽有冇好辦法?我今日打算同看更講。還有好建議嗎?Th×!

該用戶已被刪除

Re: 嘈到成晚醒!Pls help!

大宅

我會直接同屋主講.

別墅

我之前都講了一次,佢話留意下!冇用! :-(

珍珠宮

cleoyan 寫道:
我會直接同屋主講.

agreed. 可能係屋主叫佢ne 個時間放狗, 不過冇叫佢ng 住個幾隻dogs jel

大宅

妳住屋苑形式的村屋 (有管業處及看更果類),還是單橦式獨立村屋?

如果係有管理的就同管理處投訴,但唔係投訴佢隻狗嘈,而係投訴佢放狗時冇落狗帶、冇看管人、冇落口罩,因為根據法例除已受訓並得到考試合格的大形狗隻才可以括免唔駛用狗帶及口罩,咁樣會對屋苑的各住客造成極大的潛在危險,始終動物冇性,有乜意外邊個負責? 管理處一定會口頭或出信同個業主講,妳都冇咁監介。

還有如果屋苑內有較多家庭是有小孩子的更好,只要一提危害各小朋友的安全,家長一定力爭到底的。

而那個工人咁串咁同妳講叫妳小心d仲話佢隻狗會咬妳隻狗,咁妳可以更認真咁同佢講:”如果妳睇唔住隻狗咬到任何人或其他狗、我相信妳都唔駛係度打工,妳個主人都唔會保妳、因為疏忽造成意外果個係妳,妳老細最多都係換過另一個工人,有乜事係咪妳負責??”

當然最好講o既時候錄到音或者有屋企人幫妳係樓上拍到video就更好啦,不論佢點答只要妳覺得佢太串、講得唔O岩聽時都可以留返比佢老細睇、仲有乜野事時都可以拎O黎做証呀。 :evil:
Hi~Hi~大家好,我係家姐Christy抱住細佬佬Brian係媽媽的小樹熊啊 :lol: :lol: [img align=left]http://www.dotphoto.com/SAN1/92/EE/8F/i92EE8F4B-1C48-48B1-87BD-50E0FF12FDBF.jpg[/img]

大宅

漁護署大型狗隻落狗帶指引:

3. 大型狗隻
所有體重超過20公斤的狗隻於在公眾地方時均須以長度不超過2米的狗帶牽引。

大型狗隻可以用長度不超過1.5米的狗帶縳在公眾地方,只要這樣做不會對公眾人士、其他動物或該狗隻的福利構成危險。

以狗帶牽引的規定不適用於在郊野公園的大型狗隻或正在海中游泳的大型狗隻。這使狗主有很多機會讓狗隻在不受狗帶束縳的情況下運動。此外,漁農自然護理署署長可豁免經考試證實在不受狗帶束縳的情況下仍服從管束的大型狗隻。

懲罰

違反這規例的懲罰包括罰款高至25,000元或監禁長達3個月(以違反與大型狗隻及已知危險狗隻有關的規例而言)。如違反某些與格鬥狗隻有關的規定,可被罰款高至50,000元或監禁6個月。

CLICK[size=large]閱相關全文

CLICK[size=large]豁免受狗帶束縳的考試

再唔係咪印出漁戶署的規例及訓則,放入樓下個信箱度,個戶主都知乜野事啦,係咪
Hi~Hi~大家好,我係家姐Christy抱住細佬佬Brian係媽媽的小樹熊啊 :lol: :lol: [img align=left]http://www.dotphoto.com/SAN1/92/EE/8F/i92EE8F4B-1C48-48B1-87BD-50E0FF12FDBF.jpg[/img]

子爵府

如果屋主都係講道理既就同佢反映多一次, 如果唔講道理既就直接投訴佢, 唔洗客氣

大宅

我住西貢村屋多年
越來越多耳仔窿的養狗新戶主
養狗的人是窿的
一日24小時狗在叫不停叫自己唔覺
唔知咩人來
不知所謂

我好明白點解有毒狗事件出現

別墅

大宅

一般來講
大廈單位有狗如果被兩戶或以上聯名或分別投訴
就要隻狗消失
唔知你住果度屋苑系咪咁

子爵府

同個主人傾下先, 如果都唔理就打去漁濃署告佢啦!

首頁

尾頁

跳至