懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

有冇七、八或九月預產期的twins媽媽可進來分享呀?

我對孖b現在9週6天了,但仍很擔心,因為未過穩定期,又有少少流啡呀! :cry:

大宅

Re: 有冇七、八或九月預產期的twins媽媽可進來分享呀?

我都係twins黎架,巳經30周6天.
多d休息,唔好太擔心,訓多d.
另外有個topic叫"Twins媽媽可否分享下"個度有好多twins媽媽.去個度一齊傾啦

別墅

Re: 有冇七、八或九月預產期的twins媽媽可進來分享呀?

030622:

你有冇睇醫生呀? 我在11週時曾經流血, 立即入醫院, 瞓咗3日, 之後我自己都bed rest成兩個月!

記得多d休息!

大宅

好呀,又多個孖b媽咪喇,好似lovelytwins講咁去twins 果條thread度一齊傾oY!

你要多D休息呀,返緊工就請假o係屋企休息啦,唔好四圍去喇!

大宅

我來了, 真高興, 又多一個夏天孖b媽了. 我也試過於9week時流啡, 沒有看醫生, 因為我在網上看了一些資料, 只要是少量又短期, 便沒有大礙, 不過若情況持續, 一定要去看醫生, 不要死頂. 多休息是必然的了.

複式洋房

你知道對孖b是仔定女未呀?我就好想是龍鳳胎啦!

複式洋房

我都知道有另一個twins topic,我還看晒所有留言添
但你們個個都去到成30週,bb就快可以出世了. 唉!我覺得同你們的距離好遙遠,我都唔知可唔以or幾時才可以到30週,真的好擔心。所以咪無入去傾囉! :-(

大宅

有d媽媽都係14-15周之嘛,同你距離唔係好遠架咋,黎啦........

別墅

030622:
12WEEKS就過穩定期,放鬆d啦!我地個個都經歷過lee d艱辛日子!可能其他twins媽媽可以將其他保貴經驗傳授比你!!

大宅

我已分別照了兩次, 都看不清楚, 是女是男也不打緊. 不過兩個都是男的話會很辛苦的, 因為男b很好動, 會累死的.

030622 寫道:
你知道對孖b是仔定女未呀?我就好想是龍鳳胎啦!

大宅

恭喜咁多位 TWINS MOTHER﹗

我好好奇, 准我八掛一下, 其實我想知道如果你地對BB出世, 係咪要兩個人先會湊得掂對B架, 雖然我唔係陀TWINS, 但我都曾諗過一個人湊一定攪唔掂, 而兩個人湊的話負擔一定好重, 你哋好犀利呀﹗ 要比一般媽媽要付出一倍既精力.

TWINS MOTHERS' 我支持你哋呀﹗

大宅

030622,

我都係未照到,照oscar時照唔到,上個星期產檢都係位置唔啱照唔到,知道時再話俾你地知啦!

等待bb的小貓,

我仲記得幾個月前大家仲o係"想生bb"果邊呀,如果我冇記錯你應該早我大約一個月bingo!?
一個人湊孖我諗真係會唔掂,更可況係我地依d新手媽媽,我見d朋友湊一個new born都搞唔掂喇.所以頭一個月會請陪月,我亦已經諗住可能bb出世後做全職媽媽,仲要請個maid幫手.孖胎bb可能未足月出世,聽講bb唔足月會難湊添,宜家真係要做定心理準備架喇.

大宅

小程程,

係呀﹗我都記得你個名呀, 我預產期7月29日, 我而家17周幾, 都仲未知仔定女, 心郁郁, 我3月9日會再照超聲波, 希望到時會知仔定女喇﹗

你點呀﹖

大宅

咦,咁我可能同你差不多時間生喎,我今日剛剛16wk,預產期係8月10日,但孖b開刀會早d呀...

我3月7日都會去照超聲波,唔知今次照唔照到呢,孖b好似d位置難睇到,我見其他8月預產期既媽咪都陸續咁照到喇.

你bb踼你咪呀?我好期待俾佢地踢呀!!

大宅

小程程,

原來你都係生TWINS呀﹖係咪好緊張呢﹖點解你會生孖既﹖遺傳??? 食左排卵丸??? 原諒我八卦左D, 因我之前差不多成9個月都未有, 而我聽人講話食排卵丸會生孖, 所以唔睇西E, 轉睇中E先, 之後就有左喇﹗

我仲未感覺到BB郁呀﹗但今日好開心, 我卒之都感覺到肚內有輕微的BB脈搏跳動, 同埋夜晚平瞓時有時個肚會有舊硬野凸出黎, 但去完廁所就縮返入去(應該係個胎黎), 唔知關膀胱充尿的原故呢﹖ 你有冇咁呀﹖

別墅

小程程:
18WEEKS就好清楚照到,係贊育幫我照既!個DR.好肯定,之後20WEEKS我再去私家照,答案係一樣!!
孖胎好早已經FEEL到BB踢你,我就15WEEKS已有感覺,好似D脹旭咁,好輕微,你晚上訓平,應該FEEL到!

別墅

等待BB的小貓:
我一有咗就無做野lu!因為我一心唸住將來會做全職媽媽(當時未知是twins),我原本已經有一個工人,初時知道twins後唸住請多個工人.但後來媽媽話會來我家住,幫我揍一個,所以工人主要幫手,bb由我同媽媽揍,工人始終信唔過!

等待BB的小貓 寫道:
恭喜咁多位 TWINS MOTHER﹗

我好好奇, 准我八掛一下, 其實我想知道如果你地對BB出世, 係咪要兩個人先會湊得掂對B架, 雖然我唔係陀TWINS, 但我都曾諗過一個人湊一定攪唔掂, 而兩個人湊的話負擔一定好重, 你哋好犀利呀﹗ 要比一般媽媽要付出一倍既精力.

TWINS MOTHERS' 我支持你哋呀﹗

大宅

等待bb的小貓,

我冇食藥呀,應該係遺傳(隔代),因我外婆生過對孖仔.今次有左甚至係孖胎都好surprise呀,因bingo果個cycle同老公d時間唔係好夾(佢要出trip),點知就得左!!

我其實由2星期前就開始覺得有d野o係個肚度郁,位置都幾似醫生照到佢地果度,不過就唔係好肯定係唔係d腸郁囉.

大宅

MilkMilk121,
上星期去照,有一個b就照到橫臥側身(不過都睇唔到男定女),另一個臭b就淨係照到個頭頂!希望下次再照就照到啦.

你18wko係贊育照完結構20wk又o係私家照多次呀?本來我都想政府私家兩邊照結構,但老公好唔想我照得咁密囉. :tongue: 我剛book左冼世源,孖b要$2300呀,最衰上次去贊育俾個蚊之咁細聲醫生搞到我對佢冇唒信心,無端端要o徒錢出去照.

首頁

尾頁

跳至