時政擂台

跳至

首頁

尾頁

別墅

公民黨在九龍城擺街站,被一眾市民鬧到口啞啞。

http://www.youtube.com/watch?v=e5DZzVsPdGE&feature=youtu.be

meow~meow    發表於 12-8-3 18:34

侯爵府

awah112 發表於 12-8-3 14:17
攻民黨美其名係培育新人,比工作機會d大學生,覺得實情係1:d 黨員忙於揾納稅人錢,2:d黨員明知企街會比市 ...

出賣香港人, 真係鬧得好o岩.
個班黨灰真係好衰, 搵班後生仔做代罪羔羊.

子爵府

lochin1989 發表於 12-8-5 16:21
回覆 blackduck 的帖子

1. 由97 前開始唔代表係啱。2. 單程証最大問題係審批權。點解移民香港既審批權會係 ...
不如開新post討論呢個問題,同埋睇下係法律上點樣修改

侯爵府

洋房

抵死啦!!!

複式洋房

:;pppp::;pppp:

大宅

回覆 blackduck 的帖子

1. 由97 前開始唔代表係啱。2. 單程証最大問題係審批權。點解移民香港既審批權會係大陸度? 由大陸決定有乜人可以移民香港,依件事係荒天下之大謬,亦都對香港既人口規劃有極大影響。

反而外傭居港權問題,因為審批權力係香港政府手上面,只要設立限額就可以限制外傭入藉香港既數目 - 要留意,係入藉,唔係移民。 外傭另一個同單程証唔同既地方,就係外傭本身已居港七年,suppose 係對香港文化同埋生活方式有一定認識,反而由大陸審批既單程証,佢地可以係對香港零認識,所造成既culture shock 會更大。

至於配額幾多? 我之前提過啦,每日三十個已經絕對足夠,就算佢地申請埋家人黎,每日三十個都已經好夠。

咁咪會增加香港人口囉? 好問題。但只要每日減返三十個單程証既配額,咁對香港人口既實際影響就係零。

所以你話外傭禍港,只要認真全盤檢視香港既移民政策,依件事係可以做到皆大歡喜既。

大宅

blackduck 發表於 12-8-5 15:18
恕我唔明....
你咁愛香港, 點解 雙非來港及外庸居港你又唔反對呢 ? 佢地唔駛港人埋單嗎 !?
是否公文袋搞出 ...

[認真mode]

香港係有需要全面檢討移民政策。

但就現行政策黎講,單程証同雙非既禍害係遠比外傭居港權為大。

因為單程証同埋雙非既審批權係大陸度,而外傭居港權既審批權係香港。

一個城市連移民審批權都交埋俾其他地方,我地仲有乜野能力控制人口政策?

同埋,其實解決外傭居港權既方法極之簡單,就係設立限額。我之前都講過,即使外傭住滿七年可以無需申請獲得居留權,而且假設所有係香港工作既外傭都會住滿七年,都只係講緊一日大概三十個度。而實際數字最多只有我頭先所假設既四份一。所以只要減三十個大陸人來港既配額,分俾外傭,我地可以係完全唔增加人口負擔既情況下,解決外傭居港權問題。

我地要修改基本法解決既,最重要反而係要拎返移民香港既審批權,而唔係交俾大陸決定有乜人可以黎移民香港。

禁止訪問

禁止訪問

大宅

blackduck 發表於 12-8-4 19:34
這些單程證主要係畀人來港與親屬團聚的. 相反,公文袋支持的"雙非"在香港係可以無任何親屬的!

再者,如果你 ...

每年五萬個大陸人落黎搶香港人飯碗呀!!!!!!!
佢地全部都無住過香港,一落黎就食香港福利,大陸人食野,香港人埋單!!!!!!!!!!!!!!!!!

要家庭團聚咪上大陸團到夠囉,點解要落黎搶香港人福利!!!!! 香港人生活已經好慘架啦,仲要每年養多五萬個大陸人,我地唔係開善堂架!!!!!

複式洋房

禁止訪問

複式洋房

禁止訪問

大宅

blackduck 發表於 12-8-4 01:46
"點解"..... 兩者有不同的背景, 唔搵多D資料梗係唔知"點解" la !

大陸人來港的單程證計劃在1997年回歸 ...

你既原因都唔係原因黎。

而家講緊搶香港人飯碗呀!!!!!!!! 一個都嫌多,仲要一日一百五十個!!!!!!!!!!!!!!!
一年講緊五萬五千人呀!!!! 你知唔知每年五萬五千對香港既住屋,教育,福利既負擔有幾大!!!!!!!!
強烈抗議大陸人每日一百五十個落黎搶香港人飯碗,食哂香港D 福利!!!!!!!!!!!

你唔愛香港!!!!!!!! 單程証禍港!!!!!!!!!!!!!

禁止訪問

大宅

sum-910 發表於 12-8-3 15:54
若外傭成功爭取居港權(包括:菲傭、泰傭、印傭,甚至連​坐滿七年監既外籍犯人),一律有居港權,到時香港 ...

估唔到去到二十一世紀都仲有人擁抱緊依D 十九世紀既族群意識。

日本人洪森曾經做過秘魯總統,奧巴馬係尼日尼亞後裔。
咁係咪代表秘魯同埋美國已經俾人雙手奉送左俾日本同尼日尼亞?

如果講文化差異,已經係香港生活左七年既菲律賓人唔見得會比從來未黎過香港既大陸人同香港人有更大既文化差異。

點解大陸人就可以每日一百五十個,菲律賓人就一個都不能來?
根據你既邏輯,如果講搶飯碗,每日一百五十個大陸人,唔通就唔係落黎搶飯碗? 雖知就算所有菲傭住滿七年自動擁有居留權 (即使外傭勝訴亦唔會發生依個情況),都只係講緊每日大概三十個咋。

即係外傭居港權所帶黎既"禍害",最多只有單程証既五分一

睇黎我地要帶頭爭取取消單程証,保護港人利益!!!!!!!!!!!!!!

大宅

香港〝弱勢社群〞更需要社會關注,他們更需要幫助。

拾荒 〔老人多可憐,香港社會連老人問題都未處理得好,民建聯,你竟幫​中共爭取國民教育?同化中國同香港人,搶香港人​飯碗?你地有冇血性架?〕

香港不是地球村村長,我們冇能力照顧地球上所有人!公平、公義留​待你們民建聯去中共向你老闆爭取啦!

禁止訪問

畀面勳章

首頁

尾頁

跳至