跳至

首頁

尾頁

大宅

想請問0411既BB開始識講野未?

我個B係0411BB, 但到E+仲未識講, 連"媽媽"都未識叫, 只係有時會叫"爸爸爸爸", 其他就乜都吾識, 我同佢講傾好多野, 但都冇用, 係咪真係男仔會遲啲先識架? :-( :-( :-(

洋房

Re: 想請問0411既BB開始識講野未?

my baby boy can speak "dad, dad, mama, porpor (grandma), ball, 姐姐, 熱 咩野..., not much. I think its true that boys are slower in talking.

But same as you, he likes to speak dad dad, ba ba, than mama.

大宅

but my son can speaks "babababa" only, even when he looks at me, he also said "babababa" !! :-( :-(
Arismum 寫道:
my baby boy can speak "dad, dad, mama, porpor (grandma), ball, 姐姐, 熱 咩野..., not much. I think its true that boys are slower in talking.

But same as you, he likes to speak dad dad, ba ba, than mama.

侯爵府

He's talking in babaish (English d friend)

謙謙在2004年10月29日出世了!

禁止訪問

民房

好媽媽勳章 醒目開學勳章

小小鳥就識baba, mama, 爬爬(婆婆),飽飽,bobo(公仔), nana(工人),byebye,dada, 咩野呀,喂,曳曳,無, no more,好, danky(thankyou),1, 2,3...
不過佢成日亂up一通,見到我老公叫mama,見到我就baba;仲成日都係咁,都唔make sense,但有時又好岩場境,咁算唔算識講!

大宅

我個囡都係未識叫媽媽,只係叫爸爸,
仲有識講雞丁丁(因家有一隻4眼雞丁公仔)&
筆筆,mu mu,姐姐,曳曳..想問你地D BB有冇打人發脾氣例如:你罵佢,你打佢手仔,BB會唔會打番你轉頭..
我個囡好野蠻,又好曳,張櫃D野全部囉曬出黎先開心,每天如事

大宅

kalailai

你就好啦, 你個囡識講咁多野, 佢好叻呀!!!

我個b都一樣係咁架!!! 但我有睇過bk 其他topic, 話如果你打佢手手, 佢打番你轉頭係因為佢學你, 我之前都同你一樣, 佢有吾岩, 或者佢發脾4時, 我就會打佢隻手仔, 但我發覺都係冇用, 因為佢一定會反擊, 而且仲會惡過你添, 所以e+我係吾會再打佢, 佢一吾岩, 我就會望住佢, 之後就吾會同佢講野, 等佢g我係吾高興, 咁我個仔好快就知佢做錯野, 就會say sorry (佢會放隻手係個頭度表示sorry), 我覺得咁樣真係work架 !!

禁止訪問

大宅

喬媽媽:
你囡囡好叻呀識講咁多野.
我個囡成日講bb話,我教佢佢又唔知講咩,好再我地講咩叫佢做D咩佢都明..
請問D認字咭係邊到買呀??

大宅

我都有試過唔同佢講野,擺明係好嬲咁既樣但佢都話知你,走咗去玩,但係如果佢走過黎我推開佢就有用,佢就死 i 住你等我抱起佢先得 . :-P
你個囝都叻呀,知自己做錯事放隻手係個頭度表示sorry,

大宅

喬媽媽
你個囡真係好叻, 識講咁多野, 我個囝只係識聽, 但就吾識講, 你同佢講, 佢好多時都明, 而且你叫佢做野, 佢好多時都吾會錯, 但講就全部都吾識 :-( :-( :-(

禁止訪問

大宅

喬媽媽

我發覺我真係好鍾意上黎bk 同其他媽咪 chat 吓, 請教下其他人, 我果日一睇完你個post 話比啲認字咭比bb睇, 我琴日就即刻走左去玩具反斗城買, 希望照你咁講, 同佢慢慢玩吓氹佢講下野, 我個仔琴日跟住我講左句"攪掂", 我已經好開心, 起碼佢肯學人講野.

但講到話要教佢吾岩要say sorry, 我真係吾敢講話係咩心得, 記得bb最初做錯野或吾岩, 我都會鬧佢, 有時仲會打佢隻手仔, 但我覺得咁吾work, 佢只係會學番我地一樣, 會還手, 但始終佢都吾g 自己係吾岩, 所以後來佢做錯野, 我就同我老公夾份, 一人做一part, 如果佢打我老公, 我老公會扮吾開心, 坐埋一邊, 吾好同佢玩, 咁我就會將佢隻手放係佢頭上然後同佢講:"bb打人吾岩bor, 快啲同爸爸say sorry啦"然後再講一次:"爸爸sorry~"
要比佢有一個模式, 點樣係叫sorry, 因為bb仲細, 又吾識講野去表達自己, 要比啲動作佢, 咁樣, 佢就知乜野係道歉, 同埋佢好多時佢如果真係好吾岩, 我都會暫時吾同佢玩, 吾同佢講野, 我自己就坐埋一邊, 因為我個囝真係好硬頸, 如果佢吾自願, 你係冇可能迫到佢say sorry, 但如果我吾采佢, 吾同佢玩, 又或者會同佢講: bb打mami吾岩, 我好吾開心bor! bb要快啲say sorry 呀. 我諗漸漸佢就會明架喇.

大宅

kalailai

咁都好吖, 起碼佢都叫做g 你吾高興bor, 只係佢未識表達咋 !!

禁止訪問

大宅

喬媽媽:
你囡囡同我個囡一樣開心時兩手會打我塊面,我同佢講話攬攬鍚番佢就積刻做,佢都知自己做錯事,好多時佢知自己做錯都會鍚番我同爸b, :-P 咁你囡囡會唔會錫人呀??
我都有教佢講唔該借借但係佢只係學到"借借"無咗個'唔該'激死
我買咗d生果玩具教佢,教到我死死下,佢當係波咁玩.
我發覺做媽媽真係好難 :-(

禁止訪問

伯爵府

我係全職mami 嚟架
我已經好有心機湊fish
不過佢仲係咩都唔識講
只識叫媽媽, 爸爸, 麻麻
噚日至識答我地 - 得
我已經將大人d 用詞盡量簡化
好多都只講單字, such as - 好, 得, 食, 要, 冇
等fish 易聽d, 易吸收d
點知佢so 我有味
不過聽就已經識聽好多嘢
叫佢做嘢, 搵嘢, 執嘢, 飲嘢, 食嘢佢都知要做d 乜
飛撲去做
我e 家最鍾意叫佢執嘢同幫我掉垃圾

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至