母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

大宅

bb 07/08 早上7:29 qeh 出世 2.99bls,
由未有bb 前我就好堅決自己做人奶媽,
咁bb 一出世就一日埋身8-10次左右,
阿b口太細成日甩, 又太嗜睡, 09/08出院護士話bb 重量爭dd 主動同我say 補30ml 奶粉,
個心果下都有d 赤赤地, 咁09/08返到home 就不停埋身喂, 但都唔係太得~€
阿b 成晚係咁cry, 埋身食左陣又sleep 放床仔又cry~
10/08 去第1次去紅磡健康院, 一量體重聽到2.74bls, 心想bb 收左水之ma 正常~~
點知見姑娘時話bb 輕左woo~ 食奶要一日加到12次 果下個心好赤, 阿b 唔夠食即時都質疑自己係唔係少奶
之後見埋醫生話BB 黃可能係食奶唔太好(3日人仔), 即時俾信我帶BB切QEH E9兒科, 果下又好肉赤,
又想多到係唔係我應該補下奶粉呢~~ 好迷惘~~~~~ 又唔知自己奶量有幾多WOO€
同老公6:00PM O係QEH 睇完阿B就去MK BUY MEDXXX 奶泵 $1820, 返到定係咁推硬左成日GE 胸~€
返到來清毒哂部機好心急用, 仲唔見有奶GE (只不過用左2mins~個心好急奶呢~)
唔等la 用手係咁推係咁直接唧入樽, woo~ 有奶出但就初初未多都係幾滴仔, 之後再狂大大力推按胸
wa~~~ 開始多la~€ 唧一下出2-3滴, 即時信心大增, 先推右胸, 由8:45pm 唧到10:15pm~ 有25ml
之後轉按左胸, 10:15pm 開始又按到忘哂我, 按到11:45pm , 左胸出左30ml, 即我用左3hrs出左55ml
果下我開心到~~
我老公見到都覺得勁woo~~ 有呢個量, 因佢幾日都問我bb eat左幾多milk, 埋身我點知, 依家我地都安心哂, 唧好入雪櫃冷住今日一早叫老公帶俾阿b, 由於開心有呢個量, 就好興奮~ 自然sleep到2:30am 起左身自換奶奶谷緊奶好痛下ge feel, 好再取個new 奶樽我又開工, 今次用1.5hrs 2邊加埋50ml a~~XDXDXD
再sleep, 又sleep到自然醒, 6:45pm, 又自摸痛a~~~ 開工先今次用1hr, 40ml a~~~~
老工ready 好出發qeh~~~ hehe~~
咁我就半日 唧3次, total 145ml XDXD so 加油a 各位mama~~~~
我一陣又再開工~~~~XDXDXD 唧得幾多得幾多, 俾阿仔重返XDXDXD 同快D 照完燈返家想聽下佢哭聲~~

大宅

BK Milk勳章 畀面勳章

勤力的媽媽變了富媽,成績好好,好叻啊!恭喜你。 你的BB好快會長大一個碼。唔駛再擔心了。加油!

大宅

開心分享 - 第1次人手唧奶量(BB 4days)

加油呀!成績好好!BB一定好快出院!祝奶路暢通!BB肥肥白白!身體健康!

男爵府

好勁 試下用個泵喇,唔係手好快會痛

男爵府

我啱啱開始塞子咗,果時泵得好痛,唔掂,都系用手擠,搞呀成朝先通曬,你而家可以用返個泵喇,會慢慢泵得多返好多,繼續努力

大宅

回覆:開心分享 - 第1次人手唧奶量(BB 4days)

只要寶寶有健康身體就足夠了~

大宅

畀面勳章

好叻!keep住!

願健康快樂常伴妳左右!

男爵府

用手,咁快有咁多,叻!

伯爵府

陪月勳章

勁呀。 加油呀。希望bb 愈大愈肥肥白白

翡翠宮

好犀利啊~加油,BB好幸福啊

大宅

thx jm~~ bb今日出左院, 我計一計全日暫時手唧250ml,
依家再同我老公一齊唧, he say 好好play 好Feel,
老公同我大力推開硬左大大舊果d乳線, 我就按奶出來~~hehe
其他初期人奶媽唔好灰, 按摩多d eat 多D同drink moer 湯,
一齊加油, 我再同d milk 屎過
(ps: 仲有工具介紹通奶線用, jusco $12 貨仔, buy左佢個"look look"按摩棒細支有好多粒粒半軟膠, 用來look look 下都好快通哂)

複式洋房

回覆:cutenabb 的帖子

可否post張相供參考嗰按摩通乳腺的工具?謝謝!

伯爵府

你努力呀!!!!

我第1次手揸得10ML~~

第2日就50ML

跟住而家BB就黎3個月

每次都就黎300ML啦~~~~~~~~~~~~~~~

鼓勵鼓勵!!

大宅

畀面勳章

大宅

回覆 funnyukyuk 的帖子

WA~~咁好3個月出到300ML 一次,
我今日2面加埋1次有100-120ML ~~
但我仔食得快又去大小便快, 我都唔夠佢快手,
依家NIGHT都仲係俾佢食2次奶粉,
最衰就係個奶粉今日驗左係最低碘GE 林貝兒,
我仲煩緊一陣BUY 咩奶粉好~~ 始終我未做到全人奶MAMA~~~

大宅

引用:+本帖最後由+cutenabb+於+12-8-11+23:27+編

原帖由 cutenabb 於 12-08-11 發表

thx jm~~ bb今日出左院, 我計一計全日暫時手唧250ml,
你好叻呀!呢d就係人奶媽既決心。不過,你吾以一次過pump太長時間,個時我係醫院pump奶每邊吾可以多過20mins, 如果吾係一時之間太刺激,會好傷d乳線嫁。你打去母乳熱線問下姑娘吖

伯爵府

回覆 cutenabb 的帖子

你好快就得啦, 我個女好似出世廿幾日先開始全人奶ar~~

大宅

回覆 mrsaprilee 的帖子

依家我每次25-30MINS 就擠清一邊LOW~~
SO 我依家個胸好林身出奶都好快~~
沒早2日谷奶硬到石頭咁GE 痛, 但上奶時就有D 赤赤地FEEL~~

男爵府

add oil

禁止訪問

引用:回覆+mrsaprilee+的帖子 依家我每次25-30M

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊