單親天地

跳至

首頁

尾頁

大宅

決定同老公分開喇,但而家諗緊點可以走,有個b,而家肚裡又有一個,所以希望有人教我點去搵社署,點樣去搵d中心幫我

伯爵府

honeycam 發表於 12-8-15 03:18
決定同老公分開喇,但而家諗緊點可以走,有個b,而家肚裡又有一個,所以希望有人教我點去搵社署,點樣去搵d ...
點可以走? 點去搵社署? 點樣去搵d...?

基本上, 唔係坐輪倚, 就係行過去咋喎 !

AndyM  亞伯, Where have you gone!!!!!!! I've been calling you without answer!!!!! Pls call me!!!  發表於 12-11-15 12:51
緊急求助熱線 / 中西醫藥網址 / 單親或情緒支援網址 請按我的頭像進入!
老朽若偶有行善, 只為受人恩惠太多, 嘻嘻 !

恕本人設定為不接受任何PM

水晶宮

wyeth冷知識勳章 畀面勳章 大廚勳章

回覆:急:決定分開,好徬徨

佢打你?定打個b?爭人一身債?咩事攪到要走佬咁離開?

不知所謂的乙陸!!!

大宅

引用:佢打你?定打個b?爭人一身債?咩事攪到要

原帖由 chowqv 於 12-08-15 發表
佢打你?定打個b?爭人一身債?咩事攪到要走佬咁離開?
因為佢家人問題,其實糾纏左都好耐,但今日決絕咁去決定,因為我真係忍受唔到喇,最唔好既係我老公都成日問返我點,我係佢老婆,但連保護我既能力都無,我真係死哂心喇!

Reema    發表於 12-8-29 12:16

水晶宮

引用:Quote:原帖由+chowqv+於+12-08-15+發表佢打

原帖由 honeycam 於 12-08-15 發表
因為佢家人問題,其實糾纏左都好耐,但今日決絕咁去決定,因為我真係忍受唔到喇,最唔好既係我老公都成日問 ...
唔係挑戰你,佢果位家人係同住?做過咩事呢?夫妻遇到困難-理應一切面對。如果你覺得佢已經不能附託終生,都可以萬事從詳計議。唔係趕頭趕命走佬咁離開(除非生命受到威脅)。咁你最快應該係報警;唔係先搵社工/中心。

不知所謂的乙陸!!!

大宅

引用:Quote:原帖由+honeycam+於+12-08-15+發表因

原帖由 chowqv 於 12-08-15 發表
唔係挑戰你,佢果位家人係同住?做過咩事呢?夫妻遇到困難-理應一切面對。如果你覺得佢已經不能附託終生, ...
同住有唔同住都有,至於我老公,同佢傾好多次,佢亦知問題唔係我,但佢每次唔係講,唔知,唉,等等呢d說話就無喇,我唔係要急住走,只係我想知我可以搵咩機構,去幫我走出呢個屋企

水晶宮

honeycam 發表於 12-8-15 06:36
同住有唔同住都有,至於我老公,同佢傾好多次,佢亦知問題唔係我,但佢每次唔係講,唔知,唉,等等呢d說話 ...

咁你係應該要先搵婚姻輔導,,,好好同你既老公坐低傾。等佢知問題所在,對你既影響,佢要負既責任,可行既辦法。

離婚對你既小朋友有咩影響,唔使我講你都知。
不知所謂的乙陸!!!

公爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

靠自己!養你,養你D細路,係你自己,及你老公的責任!不是納稅人。你兩都有手有腳,做乜要社會養你?你兩不懂處理人際𨶹係,不懂甚麼叫忍讓,不懂解決問題,做乜就要社會比錢幫你地解決問題?做女人唔學自立,做男人又諗住自己唔負責,社會負責。世界就係咁,大倒退!

你走咗,個男人就軽鬆逍遙!

立稅人無拿拿要幫佢養仔養老婆,咩世界?!

AndyM  I can't agree with you more!!!!  發表於 12-8-16 11:37

侯爵府

引用:靠自己!養你,養你D細路,係你自己,及你

原帖由 jodyfan 於 12-08-15 發表
靠自己!養你,養你D細路,係你自己,及你老公的責任!不是納稅人。你兩都有手有腳,做乜要社會養你?你兩 ...
最慘個肚入面嗰個。生第一個問題未解決就決定生第二個。兩公婆訓埋一齊嗰陣只諗一樣野,打完冷陣先算。

我交稅比政府係幫有需要既市民,到我無能力要政府幫我咩?靠自己啦。

呢排又係呢啲悶題目,到底成立單親天地係幫人解決呢啲一時之氣既問題架?

今天種下何種因, 它日必收何種果!!  每天努力為亞仔同我的生活打拼!!

伯爵府

引用:Quote:原帖由+chowqv+於+12-08-15+發表唔係

原帖由 honeycam 於 12-08-15 發表
同住有唔同住都有,至於我老公,同佢傾好多次,佢亦知問題唔係我,但佢每次唔係講,唔知,唉,等等呢d說話 ...
你同佢屋企人有問題又唔係同c6有咩問題,佢只係唔識保護你啫又唔係其他大問題,況且你地係有問題既點解又有第二個小朋友呢?佢屋企人影響到你要搞到離婚,咁究竟係咩事先得架?兩個人有問題係要去傾去解決,而唔係諗離婚諗政府點幫到你呀!

大宅

引用:Quote:原帖由+honeycam+於+12-08-15+發表同

原帖由 bibimay 於 12-08-15 發表
你同佢屋企人有問題又唔係同c6有咩問題,佢只係唔識保護你啫又唔係其他大問題,況且你地係有問題既點解又有 ...
發生好多好多野,轉變亦轉變過,但都係唔得,而我亦無諗過話要政府去養我個仔,只係希望搵個暫時居所離開呢個屋企,安頓左個仔湊既問題,再到朋友度打工,先再搵屋租等第二個bb出世

複式洋房

樓主,你的婚姻是否真的不可能挽回嗎?
其實你現在的情況,真的不知道如何協助你!
正如其他jm講,如果你的生命受到威脅,你可以報警求助。
但如果你只係想離開屋企的話,即使你去到家庭服務中心要求開file求助,
我估社工都是想了解你求助的理由或有沒有協調的方法!
所以你可以去試試問下住所附近的家庭服務中心求助!

侯爵府

honeycam 發表於 12-8-15 14:55
發生好多好多野,轉變亦轉變過,但都係唔得,而我亦無諗過話要政府去養我個仔,只係希望搵個暫時居所離開呢 ...

暫時居所??? 政府一定唔會咁易比你住囉....
今天種下何種因, 它日必收何種果!!  每天努力為亞仔同我的生活打拼!!

水晶宮

honeycam 發表於 12-8-15 14:55
發生好多好多野,轉變亦轉變過,但都係唔得,而我亦無諗過話要政府去養我個仔,只係希望搵個暫時居所離開呢 ...

你唔好太天真,安置你同小朋友都係你老公既責任。離開解決到一樣,不過跟尾既野,到時都怕你應付唔黎。

大把雙親在職,都頭痛緊湊仔搵邊個,你覺得你處理到?
不知所謂的乙陸!!!

禁止訪問

洋房

你要加油,強壯,努力,支持你

民房

照其他幾位所講,
1. 家庭問題,如無法自行解決的可以找附近的社會福利署的家庭中心,去尋求協助。
2. 居住問題,如非生命受到威脅,一般情況政府不會提供協助,自行租屋實際些。

珍珠宮

回覆:jodyfan 的帖子

你睇下21/8已去左搵雀友

男爵府

呢家系同你老公一齊定同佢屋企一齊姐?

大宅

首先,如果係要鬧,大把人係呃緊綜援,走灰色地帶拎屋,九年免費教育教出垃圾,好多好多人都係浪費緊納稅人既錢.....

樓主都講只係求一時既協助 點解咁多人要咁樣呢?
樓主的心事 相信好難一字一語向各位交代 就算在旁的家人(有眼睇)都未必明
如果迫到樓主要離開既話 一定有原因
只係樓主自己想清楚後果將來就可以了
對2個小朋友負責任 好好照顧
單親不一定對小朋友有壞影響 如果雙親成日打打罵罵呢?
p.s. 我吾係勸/支持樓主要離開

幫助有需要既人 點先叫做有需要......?
例如有工作有能力既人 都會申請公屋拉
政府派6千蚊 個個都會拎拉

首頁

尾頁

跳至