樓市動向

跳至

首頁
12345...6

尾頁

大宅

買樓定租樓

請問大家讚成買樓定租樓?我讚成買,但我先生就讚成租,我有我意見,佢有佢意見,真係煩!

民房

Re: 買樓定租樓

當然是買好啦. 其實可以先買個細細平d 的單位, 快快手供完佢, 咁你之後再換大小小的單位就會輕鬆好多.

子爵府

唔啱你買層樓租比佢住呀!

大宅

好多人驚買完樓之後樓價下跌, 會蝕錢, 我自已就認為即使唔買樓, d錢擺係銀行, 會蝕通漲, 擺係d乜股, 乜幣度, 樓市跌果陣, 咪一樣無曬? 買樓豈馬賺倒住, 同埋可以肯定一樣野, 20年后有一層 fully paid 的樓.

[img align=left]http://img7.picsplace.to/img7/25/0578-1.jpg[/img]

複式洋房

禁要睇返家庭狀況, 除了首期,供樓比租樓貴,且有差o向管理費.講緊供起碼十几廿年, 工作收入穩定很重要,亦要預計供養小孩及父母. 記住供樓係負債,唔係資產.有流動現錢但租樓唔差嫁.
你可以上中原美聯網頁參考樓價,用佢地既網上計算機估計買樓洗費及供款.

我估你老公唔想咩禁重數,其實可睇細價二手樓,供租唔會差太大.

我現住居屋, 因有了孩子想轉大少少/換區讀書, 唯有買私樓/已保價居屋,老公鍾意買多過租,我地每個月辛辛苦苦譇錢(可惜佢唔係好識蓄錢既人),重要keep住比返禁多錢99,相信到時只係譇得少少首期, 因唔想供太貴既樓(要留番d比囡囡供書教學)只想買百几萬既樓, 最衰係我唔想買眼鏡房(好多細價二手樓都係),現時樓太貴好多買唔起. 租既話我可以輕鬆價住新d既樓和校網好既,或等多d首期再買決定.

記住供樓係負債,唔係資產.有流動現錢但租樓唔差嫁.

大宅

baby8888:

讚成

民房

I live in Tsuen Wan and my daughter will study P1 at Tai Wai in Sept 06. Now, the pick up time of the school bus is 7:10am. I am now wondering whether I should rent my existing flat and rent one in Tai Wai. To be honest, if I sell and buy another flat, it would not be possible for me at this moment.

子爵府

子爵府

水晶母后

If I were u, I will move.

禁止訪問

禁止訪問

禁止訪問

大宅

當我想買層2百萬既樓計, 我要比3成首期(即60萬), 月供會係13k度(我諗大約係p-2.4至2.5計, 希望無計錯..有錯請更正), 如我係租樓, 可將60萬做定期..利息每月有參不多2k, 我租一層2百萬度既樓, 大約租金7000-8000(我想市區計10年樓都可租到..如德福or tko), 減取2k..我每月都係加多5k度就可以有層租樓住, 唔使每月供13k再加差餉同管理, 即每月可儲多10000元, 十年都有120萬..再加定期60, 到時可以一次過買一層返黎..唔使再供了, 希望我無計錯..如有可更正, 因我現正想咁做, 亦想大家比些意見..

民房

I agreed with u. But my existing flat was bought in 1997. I would definiately loss 1.5m if I sell it now. Also, if I start another new flat in Tai Wai, I will need to start the mortage from the very beginning, 20 years......

大宅

今日個價未必低得過94年, 我幾時都認為: 能力範圍內, 買樓自住一定好過租. 就算金錢角度看不一定有明顯優勢, 但住自已的屋那種安定的感覺, 是租客難以理解的. 我覺得現在的人只是被97嚇壞了. 正因為還有很多人心大心細, 所以樓價升的機會仍高於跌的機會.
[img align=left]http://img7.picsplace.to/img7/25/0578-1.jpg[/img]

大宅

mcdullgirl,

你是假設未來10年的通漲率是零, 租金及樓價的升幅亦是零. 如果你計未來的通漲平均每年3%, 如果繼續租樓, 可能俾唔起租, 但如果買, 每月供款維持不變, 會越供越輕鬆.

mcdullgirl 寫道:
當我想買層2百萬既樓計, 我要比3成首期(即60萬), 月供會係13k度(我諗大約係p-2.4至2.5計, 希望無計錯..有錯請更正), 如我係租樓, 可將60萬做定期..利息每月有參不多2k, 我租一層2百萬度既樓, 大約租金7000-8000(我想市區計10年樓都可租到..如德福or tko), 減取2k..我每月都係加多5k度就可以有層租樓住, 唔使每月供13k再加差餉同管理, 即每月可儲多10000元, 十年都有120萬..再加定期60, 到時可以一次過買一層返黎..唔使再供了, 希望我無計錯..如有可更正, 因我現正想咁做, 亦想大家比些意見..

大宅

hkchina,
咁如果通漲升..d定期息都會升, 而樓按息亦會升, 是不是可以咁講呀, 我依家都煩緊, 因我想買..而老公就想租, 佢就係咁解比我聽..

男爵府

醒目開學勳章

Should also include the interest expenses for these 10 years.

e.g. $2.2M x 70% = $1.54M (mortgage)

interest expenses : $1.54M x 5% (average interest rate for these 10 years) = $770,000

actually, there is not much difference if we add management fee, gov't rent and rates into the calculation.

大宅

無錯, 定期息升的時候, 樓按息亦會升, 但樓價通常在通漲期內都會升, 如果樓價真係升, 利率因素會相對下降.

以一個二百萬單位為例, 借七成, 20年, 月供92349; 如果樓價上升一成, 同時減息一厘, 即供4%, 月供都要93321, 所以樓價才是最大的因素.

大宅

mcdullgirl 寫道:

GOOD IDEA

首頁
12345...6

尾頁

跳至