嬰兒食譜

跳至

首頁

尾頁

洋房

第一次煲粥仔比bb,應該用咩材料好?

bb6個月大,之前係比糊仔+果茸or紅蘿白茸,如果第一次煲粥仔比bb,應該用咩材料好?

大宅

Re: 第一次煲粥仔比bb,應該用咩材料好?

可以就咁用瘦肉煲粥比佢,試下佢腸胃可唔可以適應先再加其他配料....

大宅

最好溝小小糊仔同d 粥一齊食, 睇下個反應係點先, 一次過轉晒粥我就覺得唔係甘好. 五日到, 如果ok 完全無問題就可以全粥了.
>>>>>????

別墅

瘦肉粥,ok之後加節瓜,蛋黃,菜....

複式洋房

我想問如果用肉煲粥比6個月大bb食(未有牙仔),比唔比d肉比bb食? 如果比要點煲?

別墅

我會比少少瘦肉/雞肉佢食,然後再加 d 蔬菜...etc 黎餵佢。

我煲比佢食 d 粥仔,同我地自己食個 d 都無分別,唯一係唔會落鹽。

大宅

Hi Vivien嘻嘻 我諗我個仔同你個仔都差不多大呀! 我個仔上年9月出世呀! 所以宜家都係開始食粥仔,食得都唔錯呀! 我奶奶就用豬肉 (瘦肉) 來做湯底,就無比他食住呀!因為怕他食唔到,之後再加菜心(只係要d菜葉,整碎),我再比薯仔蓉 (用磨蓉器整)加落d粥仔,又可以加紅蘿蔔或者係南瓜,都係整蓉再加落粥仔度。

洋房

hi 各位媽咪好多謝妳們的意見,今日我用咗啲菜心茸+准山粉落啲粥仔道,因為第1次,所以唔敢比肉,bb勁鍾意食,鍾意食過糊仔,如果以後比bb淨食粥仔唔食糊仔都應該ok掛?因為食開嗰隻糊仔係享氏 。
hi CC_chan:
妳會去26 march的半歲生日會嗎?

大宅

Hi Vivien, 26 March? 什麼大日字呀? 嘻嘻! 可唔可以話我知呀?

首頁

尾頁

跳至