親子旅遊

跳至

首頁
12345...25

尾頁

子爵府

Re: 星加坡旅遊日記 (Part 2)

rossikwan,
黎記唔係響發起人則邊,係響對面馬路
黎記響角落頭位,再向前行少少有一個商場,
商場個 basement 有超市,而對面就係發起人喇
正正黎記對面都有一檔肉骨茶,叫 "333"
呢檔 "333" 除左肉骨茶之外,仲有粉麵呀、印度薄餅
不過肉骨茶都發起人最正

最近發起人o既mrt 係 Toa Payoh
遠就唔遠o既,不過要再轉巴士,倒不如直接坐的士啦

至於 "無招牌"海鮮,我就覺得正過小紅屋
佢有四間分店,我去果間係芽籠果間,即係第2個地址
我上次有 post 過個地址出黎.....要再搵番先得

子爵府

rossikwan,
我搵到個 POST & COPY 左喇:
=================================
有朋友同 d 同事黎新加坡上 course,
今日帶佢地去食 seafood, 食完覺得好正,諗住介紹比各位...
間店叫"無招牌海鮮" (No Signboard Seafood),
地址:No.414/416 Mattar Road, Geylang(Over Lor 24, Next to Lai Ming Hotel 過芽籠 24 巷, 麗明酒店隔離)
對面係 Geylang Post Office (司機可能易搵d)
如果的士司機係新仔會未必識,老手就一定識,
都係的士司機介紹去食。
我地九個大人叫左個SGD 388 套餐,
有必食辣椒炒蟹、胡椒蟹、避風塘蝦碌、蒸魚(明爐上)、
炒飯一大碟、蟹肉翅、海參海鮮煲、龍蝦沙律、
仲有兩碟野食,我都唔記得左係乜
(因為我今晚條氣頂到上心口 ,食野都冇心機 )
最後仲送生果做甜品,果度招呼好好,
雖然隻蟹無 "小紅屋" 咁大隻,不過可以食到兩味蟹,
而且魚蝦蟹都食勻,咁就幾抵,最緊要好食夾大碟﹗
小紅屋 D 野都幾細碟,上次我四個人都食左 SGD 125,
只係食到辣椒炒蟹同半 KG 蝦、另加兩個小菜咋

別墅

rossikwan 寫道:
聽朋友講黎間平,如果唔食No Signboard,又有邊間好介紹呢?東海岸公園"長堤"(red house)又得唔得(平靚正)?

長堤同 red house 好似係2間唔同野黎架, 長堤好似叫 long beach
不過 sorry, 我都唔知邊間好食, 因為我原先打算去長堤食, 但當日狂風暴雨, 最後都冇去到 :-(

別墅

釘裂花 寫道:
請問由機場去sentosa點去呀?
同埋我想問sentosa離星加坡市中心遠嗎?
如果我6日都住sentosa會唔會好悶呢?
sentosad交通方便嗎?請問應該乘坐咩野係比較好呢?
唔好意思我咁多野問呀
唔該哂!!

我o岩o岩由 singapore 番黎, 我都住左o係 sentosa 3日
由機場去 sentosa, 我地搭的士去, 都唔洗 hk$100, 約半個鐘車程
sentosa 島內交通都 ok, d 巴士都唔洗等太耐
如果由 sentosa 出 town, 就睇下你住間酒店有冇 shuttle bus, 我住香格里拉, 佢有 shuttle bus 去 harbour front, 之後再搭 mrt 去其他地方, 都幾方便

大宅

Leungmama, Elim_mama
Thanks...

今日開始整理行理,好似帶左好多野添.聽日re-check 先.
後日就飛lu... 有d 緊張添.

珍珠宮

好媽媽勳章

ALL,

我都係book

洋房

vivanf
我想問又沒有去zoo,如有可否講吓當曰由聖陶沙去zoo之行程及乘搭哪種交通工具前往?因我會同囝囝一起去,所以要計劃吓。同時,天氣如何?我都驚囝囝會種暑。而我們不帶BB車,因他已不肯坐。

別墅

我地冇去 zoo, 因為時間太怱忙!
可能我本身怕熱, 我就覺得都幾辛苦, 因為係又熱又濕
但囝囝都 ok, 帶d背心好d, 但商場冷氣有時都凍, 一定要有外套, 仲有帶埋帽, 好晒
我去o個3日, 第一日天氣 ok, 第2日中午開始有時會有微雨, 第3日又係中午開始, 狂風暴雨, 到黃昏先好天番
kk04 寫道:
vivanf
我想問又沒有去zoo,如有可否講吓當曰由聖陶沙去zoo之行程及乘搭哪種交通工具前往?因我會同囝囝一起去,所以要計劃吓。同時,天氣如何?我都驚囝囝會種暑。而我們不帶BB車,因他已不肯坐。

洋房

vivanf謝回覆
我又想問妳小朋友吃什麼?當地的食物對小朋友O.K嗎?
因我第一次帶囝囝(2歲)去旅行,心情又驚又喜。請問妳奶樽如何安排,我囝一日要飲3支奶,四週圍問過都设有棄掉奶袋買。

別墅

我囝囝只係跟我地食野, 如果餐廳有白粥就叫比佢食, 冇就食飯
e.g. 我地食海南雞飯就比d雞肉同飯佢食; 去熟食中心就叫魚蛋粉比佢食; 行過麵包鋪就買定d麵包比佢充下飢; 另外我都帶左d即沖麥皮, 真係冇野o岩就開比佢食
早晚2餐奶我都係帶奶樽過去用, 食完洗乾淨就煲一煲滾水 'long' 下佢同浸下佢, 下餐再用
中午o個餐, 我就帶左幾包紙包奶過去比佢飲

kk04 寫道:
vivanf謝回覆
我又想問妳小朋友吃什麼?當地的食物對小朋友O.K嗎?
因我第一次帶囝囝(2歲)去旅行,心情又驚又喜。請問妳奶樽如何安排,我囝一日要飲3支奶,四週圍問過都设有棄掉奶袋買。

洋房

vivanf 好多謝妳分享

別墅

KK04,
唔洗客氣啦

其實我之前o係呢度都搵左好多好有用的資料, 我都要好多謝大家!

係, 有一樣野想 remind 大家, 因為我自己之前都做唔足功課, check 漏左, 就係去 sentosa 的 cable car 4月係 close 左架, 詳情可以去呢度睇http://www.mountfaber.com.sg/press/press270306.pdf

洋房

vivanf我還想問妳晚上有沒有在聖陶沙吃飯?如有可否介紹哪一間餐廳好?

別墅

冇呀, 感覺上, 市區多d野食選擇

kk04 寫道:
vivanf我還想問妳晚上有沒有在聖陶沙吃飯?如有可否介紹哪一間餐廳好?

大宅

http://del.icio.us/rossikwan/Singapore

唔知點解,最後個日既日誌 hold 左 成個 week 先至肯 post ....
希望對大家有用.

別墅

planning to bring our 1 yr old son to S'pore in June fr 3 or 4 days. hv the flwg q's to ask dear mamas :
1) where and what to do ?
2) thinking of going to Bintan as well, is it suitable fr bb ?

tks !!

大宅

As Bintan has Beach, elephant, dolphin, sun shine etc.
I think Bintan isn't suitable for yr 1 old kids.

It would be better untill his yr 4.

For Singapore, there has Zoo, Garden, Shopping, Museum, etc...

It would better reserves your air ticket early, flight is easily become full.

別墅

actually i know that he wl not find Bintan interesting fr such a young age but I want to relax too.....originally I wanted to go to Japan but my husband said we're wasting $$ coz he doesn't know how to appreciate Japan. So i told him, at 1 year old he doesn't know how to appreciate S'pore either

大宅

tintingai 寫道:
actually i know that he wl not find Bintan interesting fr such a young age but I want to relax too.....

Yep, your kids only know eat & sleep at this stage actually. He don't feel any big different for JP, SG, BKK, etc.
how about Bangkok? It is really a cheap & relax place for food, spa, shopping, etc.

別墅

bangkok was actually our original destination coz everything is cheap but nice, but some of our friends kept telling us that the city is not clean enough fr younger babies to go. do you think so ? if we do go, we intend to stay inside the hotel or shopping mall most of the time and maybe just go to nicer restaurants to eat out. You think its safe to bring 1 yr old baby there ?

首頁
12345...25

尾頁

跳至