親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

過年有冇人去北非~ 突尼西亞

水晶宮

過年有冇人去北非:question:

曾經有人呢個時間去過北非,請分享下

水晶宮

過年有冇人去北非:question:

仲會唔會有沙漠四區車,同騎駱駝睇日出呢

水晶宮

敢冷門, 冇人去過

大宅

因工作關係,我去過兩次(2月/4月),每次都要留個多星期,但工作上主要都是留在Tunis,weekend就搭輕鐵去到Sidi Bou Said、迦太基古城等

>仲會唔會有沙漠四區車,同騎駱駝睇日出呢

個人認為你一係跟團,如果你自己去,就要坐長途巴士,或都係租車

水晶宮

引用:因工作關係,我去過兩次(2月/4月),每次都

原帖由 luiwhy 於 12-08-29 發表
因工作關係,我去過兩次(2月/4月),每次都要留個多星期,但工作上主要都是留在Tunis,weekend就搭輕鐵去到S ...
過年去我會跟團去的,請講講北非的感覺

大宅

突尼西亞比較似一個阿拉伯國家多過一個非洲國家,北部亦富有地中海feel,如果你對這個地方咁有興趣,你自己可以做下功課先,否則去到可能會另你失望……

印象中2月的突尼西亞會比香港冷,但不會下雪。我2月/4月去時見到當地有好多橙樹(一個個橙冇人理),橙汁係平過Bottled Water,亦食過我人生最大個的橙(仲大過西柚而且甜)。最記得竟然係在法國巴黎轉機時凍到僵!

其實突尼西亞就好像歐洲的後花園,有很多歐洲人(德國人)喜歡去渡假,但主要以法文溝通。未發生革命前,自己在街上走問題不大,甚至走入舊城區(Medina)都冇咩問題,大部分人都對亞洲東方人十分好奇,但都是友善的,現在就不太清楚了!

印象最深刻就是當地住宅的【門】,仲有藍天、藍色的窗……藍色的……

水晶宮

luiwhy 發表於 12-8-30 00:27
突尼西亞比較似一個阿拉伯國家多過一個非洲國家,北部亦富有地中海feel,如果你對這個地方咁有興趣,你自己 ...

HI ~

好多謝你的意見, 北部既非洲原來真係都係凍,
可惜我夏天冇假去, 我再睇睇至決定去唔去

首頁

尾頁

跳至