爸爸專區

跳至

首頁
12345...66

尾頁

公爵府

畀面勳章 陪月勳章

回覆:樂園 的帖子

你其實點踏出第一步?我始終唔敢駛出大馬路
老公就成日話我唔掂,重差過那些無牌靚仔

大宅

回覆 kat0318 的帖子

我覺得一個好嘅補鐘師傅確係緊要,因為早幾個月c6換咗七人車,咁以我咁耐冇揸就更加唔敢揸,於是搵咗個師傅專補七人車,第一堂出街佢已經話揸車行路,轉彎係冇大問題,但問題係我完全冇路面概念,cut線睇車距離又未知點掌握,睇路牌又唔熟,泊車睇位更加唔掂啦!咁點自己出街??補咗十個鐘主要教我睇鏡估計後面車速cut線,點樣壓線cut線,出街睇路牌,地線,兜回旋處內線外線分別,行高速公路,泊車睇位等等,上完十堂我叫c6坐隔離我揸車過紅隧,佢都話我進步咗好多,咁信心就大咗好多,最後要踏出呢一步都係要自己鼓起勇氣一試!!你都會得架,一齊努力!!享受駕駛樂趣

大宅

引用:你其實點踏出第一步?我始終唔敢駛出大馬路

原帖由 kat0318 於 12-08-31 發表
你其實點踏出第一步?我始終唔敢駛出大馬路
老公就成日話我唔掂,重差過那些無牌靚仔

...
試下先搵條自己比較熟既路,先唔好理cut唔cut線,因為新手最怕cut線,開直路試下個油門/剎車感覺先,留意車速,與前車保持多少少距離,應該唔會太驚。

BELIEVE!

公爵府

畀面勳章 陪月勳章

樂園 發表於 12-8-31 19:53
回覆 kat0318 的帖子

我覺得一個好嘅補鐘師傅確係緊要,因為早幾個月c6換咗七人車,咁以我咁耐冇揸就更加唔 ...

我補左15個鐘. 同師傳一齊, 都ok, 行到元朗巿中心. 都有點信心, 個師傳我都可以自己駕駛, 練多點就得. 但同個c6一齊練個時, 真係被佢嚇死, 被佢完全打沉, 例如, 有一次我有望左望右先轉出馬路, 但佢係我望完想轉出時, 好緊張同好突然咁叫"你有無望架?", 搞到我即時停車, 以為有車黎緊. 咁結果然就係無, 我個刻真係火到黎. 完全搞到自己無信心.
自己諗住再係網上找些師傳再練, 但係問左三個, 都唔係屯門元朗教, 又或者約唔到期.
而家我唯有迫自己要練......但真係有點擔心......

fafacat  過線出大路, 望右望左再望右, 一齊加油努力, 安全至上!  發表於 12-9-21 08:21

公爵府

畀面勳章 陪月勳章

回覆 vinik 的帖子

多謝你地呀. 我估我要多點勇氣先得.....

fafacat  請講下出入隧道經驗?  發表於 12-9-21 08:21

禁止訪問

陪月勳章 BK Milk勳章

引用:Quote:樂園+發表於+12-8-31+19:53+回覆+kat

大宅

今日仲開心吖,我膽粗粗過海,原本想行紅隧過,後來落咗加士居穚cut唔切左線入紅隧咪照去行東隧,好彩琴晚c6叫我開gps學吓睇,咁跟住佢行真係去到目的地,真係好開心吖!!c6同師傅成日話過條條大路通羅馬,行錯最緊要唔好驚,淡定唔啲,唔好夾硬cut線,最多行多啲路^^不過如果c6喺隔離個面色一定唔多好睇,又要比佢教訓!!

kat0318  係呀, 完全同意
不過呢樣係c6樂園, 我地可能都係收斂一下   發表於 12-9-1 19:14

大宅

引用:今日仲開心吖,我膽粗粗過海,原本想行紅隧

原帖由 樂園 於 12-09-01 發表
今日仲開心吖,我膽粗粗過海,原本想行紅隧過,後來落咗加士居穚cut唔切左線入紅隧咪照去行東隧,好彩琴晚c ...
同意,初初揸車我不斷行錯路添,都係因為cut唔切,又唔熟路,所以開頭最好唔好話約人時間咁,越心急就越容易慌亂。真的,條條大路通羅馬,香港有幾大啫。

BELIEVE!

大宅

收到Management通知賠$2,900呀,希望當破財擋災囉

其實今日我哋都有出車,c6嫌西隧貴要行紅隧,點知又係加士居道睇錯cut唔到線迫住兜入紅磡再出返嚟,跟住去到西營盤又迷路,到我哋回程去到QE又行錯路,好喇,終於行返出西九龍走廊,睇住路牌向屯門、元朗行,諗住ok la,因為以前搭巴士都係行呢條路,點知去到近青馬大橋畀個"馬灣(只限制有效准許車輛)"個燈箱嚇一嚇,我竟然走去cut右行咗大嶼山條線,好彩嗰陣冇車,唔係就大鑊,即時畀c6"媽叉",話我好危險,雪牌唔熟路真係好大鑊,做乘客時就好清醒,一坐上司機位就震過貓王,我真係唔補鐘唔可以出車喇!!

公爵府

畀面勳章 陪月勳章

我昨天終於行左出大路, 雖然係無咩車的大路, 但練下個膽都好.
同埋今次同左老公講明, 要教我點出大路, 要點做, 就最好我做呢個動作之前, 同我講, 等我有準備. 結果好好多

大宅

CAT0112 發表於 12-9-3 01:09
收到Management通知賠$2,900呀,希望當破財擋災囉

其實今日我哋都有出車,c6嫌西隧貴要行紅隧,點 ...

事前睇下google 街景圖好有幫助架!

樂園  完全同意  發表於 12-9-3 19:15
BELIEVE!

大宅

kat0318 發表於 12-9-3 10:09
我昨天終於行左出大路, 雖然係無咩車的大路, 但練下個膽都好.
同埋今次同左老公講明, 要教我點出大路, 要 ...

會越嚟越好架啦!!比多啲信心自己,一定得!!話說我星期六揸返屋企諗住行紅隧識路又平啲ma,上到東區走廊已經塞塞地,我諗住都應該唔會太耐啫,點知...........足足1個鐘咁濟先入到紅隧下次我一定唔劑,貴啲都行其他隧道,不過呢咁啱落雨喎,我先諗起我唔識開水撥咁塞車正好比我慢慢研究點開個水撥

kat0318  行呀, 呢些野都要練. 我開車時, 連關窗呢個動作都要慢慢來,怕影響駕駛   發表於 12-9-4 08:14

大宅

回覆:聽日決定第一次自己一個揸車返工^^

加油呀!功多藝熟,我由新牌開始日日揸,小小hi花都試過,而家兩年牌,路面泊位自問都ok,但到現在我都唔鍾意老公坐隔離,初初新牌嗰時以為有佢安全D,點知比佢鬧幾次後,我寧願佢唔係到好過

大宅

chingko 發表於 12-9-3 22:54
加油呀!功多藝熟,我由新牌開始日日揸,小小hi花都試過,而家兩年牌,路面泊位自問都ok,但到現在我都唔鍾 ...

咪係囉,今日C6話嚟車我然後我揸返屋企,睇下我揸成點,我一上車唔知點解已經好緊張,佢就梗喺到又點又點啦!我都唔出聲,返到停車場就嚟料,我一直都話泊車未得架嘛,'吞'咗兩手軚咋佢竟然喺隔離冷笑,嬲到我吖,咁啱有車要入我咪駛入啲停低比人過先,跟住我落車叫佢自已泊:;pppp:哼,以後同佢一架車我係唔會揸架啦!激死人本來好有自信心架啦嘛!比佢打擊完又洩咗啲Tim

水晶宮

引用:+本帖最後由+樂園+於+12-9-4+20:55+編輯+\\

原帖由 樂園 於 12-09-04 發表
唔好理你老公啦,男人好多以為自己係車神!揸得多就ok, 我都係日日揸,重要日日行幾轉,送小孩返學,送老公返工if he is in HK. 現在揸得熟過佢。我成日過紅隧,又成日行油尖旺區,太子呀,同d男人爭標位,好多次都失敗!但已吸取好多經驗,大家add oil!

樂園  你好叻呀!我都會再努力啲,唔會比C6睇衰  發表於 12-9-4 23:23
樂園  你好叻呀!!!我都會再努力啲,唔會比C6睇衰  發表於 12-9-4 23:22

大宅

回覆:聽日決定第一次自己一個揸車返工^^

泊位泊得多就掂架啦!總之同老公一齊就比佢揸,免得佢喺隔黎呀支呀佐

樂園  係呀!我同c6講咗下次咪駛旬意我揸:;pppp:如果同佢一架車比佢做車神做飽佢  發表於 12-9-5 19:52

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

我前兩日又係自己出去, 今次泊兩個唔同商場, 但都有共通點, 就係閒日好多位, 今次泊車還算順利(touchwood), 係入位判斷唔係做得太好, 第1手唔好, 出返再泊過, 第2手就OK了, 增強我唔小信心, 係返家時行錯路, 早咗切線mouth: 結果兜咗個圈先返到屋企, 美中不足.

今次, c6冇再call我, 問我喺邊度, 由得我自生自滅

樂園    發表於 12-9-5 19:52

禁止訪問

大宅

johnnywalker 發表於 12-9-5 19:51
好老實講,其實你地點可以考到牌?
呢位一定係先生呢其實因為考車牌只顧點合格就可以,基本嘢梗識啦!而且師傅架車又裝咗好多幫助嘅嘢喎,所以要合格只要唔犯大錯就得啦!但係我自己覺得啦吓,女人係比較細膽,所以當我諗起出街要留意嘅嘢好多,同埋要喺條街同人搶入線,搶車位咁,難免會擔心,車親人就唔好啦!

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

樂園 發表於 12-9-5 20:01
呢位一定係先生呢其實因為考車牌只顧點合格就可以,基本嘢梗識啦!而且師傅架車又裝咗好多幫助嘅嘢喎 ...
Exactly 還記得當日考牌時, C fu車擺晒位教點泊位.

首頁
12345...66

尾頁

跳至