母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

大宅

我生之前去左做FACIAL, 老闆娘幾好人, 不過好多野講, 佢問我上一胎有冇餵人奶, 我話有, 咁佢又問今胎餵唔餵, 我話餵。好啦, 跟住佢就發表佢既餵奶理論: 1. 頭幾日D 奶唔要得, 有胎毒, 要倒左去; 2. 每次餵奶頭頭D 奶(我諗佢係講緊前奶) 又係有毒, 要泵走先好餵BB; 3. 餵一個月好啦, 一個月後D人奶冇營養, BB 會食唔飽
我頭都痕埋咁問佢, 點解佢會咁講, 佢話係以前D 長輩教既, 佢仲話等緊娶新抱等抱孫, 第時要教個新抱點湊BB。

所以如果你地家中長輩都係咁, 唔好怪佢地, 佢地根本對餵人奶冇認,三姑六婆講咩就信咩。

我好好彩我媽咪同奶奶都好支持, 所以對呢D謬論可以一笑置之。如果以上番說話由我屋企講出黎, 我反左枱九年。

piglet_be  我會即時糾正佢既謬論,以免再教壞其他人!  發表於 12-9-4 22:40

男爵府

BK Milk勳章 畀面勳章

引用:我生之前去左做FACIAL,+老闆娘幾好人,+不

原帖由 dreamingbaby 於 12-09-03 發表
我生之前去左做FACIAL, 老闆娘幾好人, 不過好多野講, 佢問我上一胎有冇餵人奶, 我話有, 咁佢又問今胎 ...
我會鄧佢下一代可憐

大宅

BK Milk勳章

回覆:荒謬既餵奶理論

我戥佢新抱慘

大宅

引用:我生之前去左做FACIAL,+老闆娘幾好人,+不

原帖由 dreamingbaby 於 12-09-03 發表
我生之前去左做FACIAL, 老闆娘幾好人, 不過好多野講, 佢問我上一胎有冇餵人奶, 我話有, 咁佢又問今胎 ...
佢自己有冇餵呀,照佢咁講就算餵過都只係一個月貨仔!叫佢咪響度好似人地餵左3,4年嘅偉論咁啦:;pppp:

真係一笑置之,所以首先自己要有一定認識,就會知邊D人響度亂up24!

我99就同我講每次B食左後一定要擠走淨低嘅人9,如果唔係就變酸味,我要問下醫生求證下!

我發覺置頂嘅貼好有用,同埋原來用app開係冇架!

希望多DJM提供多D正面人9知識同埋提供多D《反面教材》,謝!

複式洋房

回覆:dreamingbaby 的帖子

真係搞笑

大宅

畀面勳章

最頂唔順佢話頭幾日D 奶唔要得, 有胎毒, 要倒左去.......初乳最寶貴最有營養!!!

大宅

我99都係同我講d初乳吾好餵bb污糟,又成日話人奶整到bb塊面起奶癬,奶粉就吾會,最憎d人吾識又要扮咩都識,俾埋d錯誤知識人,如果人地真係信就害左人

usakumya  D BB食奶粉起奶癬,都係查人奶好番架囉!真心討厭d人唔識又扮咩都識!  發表於 12-9-4 05:09

大宅

引用:我99都係同我講d初乳吾好餵bb污糟,又成日

原帖由 toyann 於 12-09-04 發表
我99都係同我講d初乳吾好餵bb污糟,又成日話人奶整到bb塊面起奶癬,奶粉就吾會,最憎d人吾識又要扮咩都識, ...
識小小扮代表都仲好D,最慘係其實佢一D都唔識,仲大大聲講,如果真係誤導左人,你話點好呢:;pppp::;pppp:

大宅

認識瑞士牛牛第二回

1個月就唔餵,咁以前古代的bb第二個月食咩

伯爵府

我奶奶成日一見啲人奶揩咗落塊面就好緊張抹,同埋成日叮囑我餵完奶要用濕紙巾幫BB抹面,如果唔係會有奶癬
人奶沖涼皮膚會滑,又點會有奶癬?

2011/10/31 6W2D 閃閃
2012/06/20 39W4D 出世
全人奶媽努力中!

子爵府

引用:我奶奶成日一見啲人奶揩咗落塊面就好緊張抹

原帖由 kyobi 於 12-09-04 發表
我奶奶成日一見啲人奶揩咗落塊面就好緊張抹,同埋成日叮囑我餵完奶要用濕紙巾幫BB抹面,如果唔係會有奶癬:d ...
用人奶搽落啲奶癬度,好快好番呀

大宅

引用:我奶奶成日一見啲人奶揩咗落塊面就好緊張抹

原帖由 kyobi 於 12-09-04 發表
我奶奶成日一見啲人奶揩咗落塊面就好緊張抹,同埋成日叮囑我餵完奶要用濕紙巾幫BB抹面,如果唔係會有奶癬:d ...
又係wo,人9可醫炎症,又點會有奶癬

大宅

引用:我99都係同我講d初乳吾好餵bb污糟,又成日

原帖由 toyann 於 12-09-04 發表
我99都係同我講d初乳吾好餵bb污糟,又成日話人奶整到bb塊面起奶癬,奶粉就吾會,最憎d人吾識又要扮咩都識, ...
我99都係咁講,話人奶擠到BB面仔所以有奶廯,我同佢講醫生話食人奶先無咁多咋,奶粉會更嚴重!:;pppp:

禁止訪問

侯爵府

認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 冬日勳章 陪月勳章 畀面勳章

第時我地就會喺婆媳版見到佢新抱

珍珠宮

回覆:dreamingbaby 的帖子

我覺得佢冇咩常識,同佢講都晒氣

大宅

嗰阿姐都係想提點你,出發點係好,只可惜佢講的野係錯。要糾正番佢

男爵府

畀面勳章

回覆:mamacolly 的帖子

講開奶癬,嗰陣我個全人奶仔都有~我諗黎諗去都覺得無理由架~唔係話食人奶唔怕有奶癬??後尾終於知道原來bb食到成面口水~我又無幫佢抹乾淨先搞成咁~之後我次次都同bb抹乾淨再搽人奶咁就好快好返晒喇~
又有一次bb整損左,著咩衫都會整到個傷口,所以好耐都唔好~我用人奶同佢搽又好到喎~
人奶真的萬能~好過嗰啲乜乜油多多聲囉~:;pppp:

子爵府

引用:我覺得佢冇咩常識,同佢講都晒氣 +

原帖由 noel-chan 於 12-09-04 發表
我覺得佢冇咩常識,同佢講都晒氣
係呀,對住啲自以為識野的歪理人,真是講多都嘥氣

子爵府

引用:講開奶癬,嗰陣我個全人奶仔都有~我諗黎諗去

原帖由 靚叉燒 於 12-09-04 發表
講開奶癬,嗰陣我個全人奶仔都有~我諗黎諗去都覺得無理由架~唔係話食人奶唔怕有奶癬??後尾終於知道原來bb ...
媽媽乳頭損左都係搽人奶,所以人奶都幾萬能

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊