跳至

首頁

尾頁

複式洋房

Re: 想請教一下, 到底"扭百籮"有無解救方法

BB都攪到我超級唔開心:cry: . 本來一心諗住帶佢落街行下, 出門口真好地地. 一落到街去到商場佢就開始扭計喊, 仲要係聲嘶力竭果隻, 我完全唔知佢為咩喊. 結果咩心情都無哂, 要即時番屋企.
有時響到諗"到底我係唔係佢亞媽, 已經2個月啦. 點解我完全都唔知點揍佢"

男爵府

各位, 你地講既野, 都發生在我個仔身上, 我真係唔知點湊佢好..... 食奶又發脾氣, 抱住又哭....

大宅

唔好灰心呀... 我個仔最近耐唔耐食奶都會扭計...又要食又要喊, 我都搞佢唔掂...依家不斷諗緊方法解決

我都試過攬住阿仔訓...搞到自己第2朝頭暈暈...

bb 喊一定係佢覺得唔舒服, 一係一肚風(要掃), 一係熱/凍, 一係冇安全感...

通常依家日頭我會俾bb訓廳, 開著個電視, 等佢習慣下嘈雜
去商場我會揀d冇咩人既時段去, 咁對bb冇咁大壓迫感
平時bb訓醒我唔會去抱佢, 初初佢醒左時會喊2聲, 咁同佢傾下偈, 過幾日佢會習慣, 醒左唔會第一時間喊, 呢個係培養安全感既方法, 試下丫
2子之母

男爵府

好媽媽勳章

我個仔都好鬼煩呀有時, 自己又要食奶咀先肯訓, 之後個奶咀趺左就喊, 夜晚仲衰, 要我按住個奶咀唔比佢趺先得, 攪到我冇得訓, 好辛苦呀 :-( :-( :-(

好奇怪, 佢好鬼鍾意出街街, 平時好鍾意喊既佢一話出街就唔喊, 出親街仲唔訓覺添, 有時食奶時間過埋都唔喊, 但一返到屋企就即刻喊肚餓喇, 好攪笑...
有時佢無啦啦喺度喊, 同佢做晒要做既野(飲奶,換片, 掃風, 食奶咀) 都係喊, 我懷疑佢唔知係咪又想出街玩添呀~~! :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

複式洋房

唉~~工人終於話唔做, 點算! :-( :cry:

複式洋房

大家好,

我最近開始開冷氣比BB瞓好似真喺好D喎(BB感到好乾爽, 好乖乖咁瞓覺, 深夜只食一次奶, 仲要好乖、好快咁食完奶後, 好快又睡了);

原來我個囝真喺勁怕熱, 一熱佢就唔想食奶, 就算強迫佢食晒D奶, 佢都噴晒D奶出o黎, 仲要食奶食到成身汗, 所以我喺無開冷氣o既時段比BB著短袖內衣+短袖甲衣, 等BB好似涼爽D、舒服D囉!

不如你哋都試吓開冷氣比BB瞓啦!

奀豬好多嘢講呀....

民房

你試吓用被包住bb咗比風筒聲bb聽是好work.
記住包實啲如果唔係就唔work.
我已同我囡囡做實驗

男爵府

AdaNg 寫道:
Hi, 大家好!
我都好明白大家, 因為我個囝由出世到依家都好扭文, 成日哭扭抱, 尤其喺夜晚, 哭得特別大聲 & 長氣, 哭到唔收聲,又唔瞓覺, 又好似成日都好肚餓, 好想食奶, 但開奶比BB食, 佢之前就食得好慢, 起碼食成粒鐘先食完, 而家就食快咗D, 但未夠鐘食奶佢又想食, BB已經3個鐘食4oz, 夜晚食奶食到亂晒龍, 平均1-2個鐘就食2oz, 一哭就比佢食奶就收聲, 食完奶掃風好耐都唔~ur~, 搞到晚晚都無得瞓, 要抱天光, 遲D返工都唔知點算.....唉!
:-( :-( :-(

我個女最初都好似你個b咁, 不過食奶就快好多, 大約3-4個字就可以食晒4-5OZ, 不過佢食完掃風~ur~唔到, 我都唔會理佢, 最多俾佢斜斜地坐一陣, 之後就由得佢上床仔訓, 就算佢再喊都唔理, 因為佢已經食飽飽, 一定唔係肚餓, 只係想人抱佢, 所以佢喊都唔係問題, 何況佢喊得多, 對個肺都好呀....

男爵府

queenly 寫道:
我個b又係咁, 成日唔肯自己瞓, 一放落床就唔使3個字就喊醒, 我要做既嘢都做足, 但都無用, 但試過有一次我太過被累抱住佢瞓佢就瞓得好好, 於是依家我晚晚都抱住佢瞓, 我聽講係因為bb自己一個瞓無安全感, 所以我依家幾辛苦都抱住佢瞓. 我都聽講話買個油柑子枕頭擺係佢心口等佢定的, 會瞓得好的, 但唔知得唔得, 因為我去買時佢的bb size無晒, 但為左bb咩方法都要試嫁拉, 如果唔係我地真係唔使指意有得瞓, 因為之前我個b每晚都同我玩通宵, 唉, 做媽咪真係辛苦.......

唔一定要買bb size既油柑子枕頭架, 你可以買一包油柑子, 然後買一個小朋友既枕頭袋, 咁你自己鐘意放幾多都得, 我都係咁架乍....不過我個女就算有油柑子枕都無用, 只係可以令佢喊既時候唔好踼開d被仔...

別墅

我bb呢個月開始又係咁><
先前我都有抱住佢睡 所以都冇嘜點哭
但因為就快返工 所以想佢自己一個人睡到覺
呢幾日就開始唔抱佢睡 佢哭[除左尿.吃,]外
都唔抱佢
><依家抱又哭唔抱又哭....又成日想食野

但明明10點食完奶..10點30就係咁食手指..=.=
但10點個餐奶佢又像到發皮氣 但都喝曬4安...
以經放口唔飲 迫佢又嚇返d奶出黎..真係冇曬佢辦法

首頁

尾頁

跳至