論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

別墅

同上

子爵府

睇下自己好唔好彩數係最重要

水晶宮

育兒性格勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

回覆:菲好定印好

Yes,依家請工人真係睇彩數

大宅

係呀係呀!真係博一博!人品好唔好同國藉冇關既。我當初請姐姐時,第一印象覺得印傭好似純d乖d聽話d,但就蠢d衛生差d古怪野多d!菲傭好似醒d乾淨d溝通能力好d,但就古惑d自我d服從性差d!但睇咗好多CV,video,interview咗幾個後,原來,最終都係睇「眼緣」同「彩數」

大宅

最怕印傭啲古怪宗教同行為,又符水又落咒,好恐怖,通常上親港聞版都係印傭

mrsleung0716  同意  發表於 12-9-9 14:58

禁止訪問

珍珠宮

同國籍冇關菲印都有好工人,但我是極憎賓,我印姐好受香港人個套,佢都話鄉下d人唔識嘢

男爵府

my personal experience, bun bun are better,esp. to take care of bb. However,it depends on your requirement and luck.

別墅

回覆:星星嘟嘟 的帖子

菲印我都請過,印傭一般少計較,肯做嘢但蠢(普遍情況當然不能一概而論),兩年前開始請菲傭,最好係佢食豬肉唔駛煩,但就會錫身,不過我睇化晒,請工人講彩數,求其有個人在屋企煮餐飯,做下清潔就算。要求越高,失望越大。

男爵府

我菲同印都請過,我都係覺得菲好d.
1. 菲食豬肉,有時蒸肉餅加炒菜, 就ok, 但印吾食豬,要加雞亦or其他, 我吾食魚所以仲麻煩。
2. 菲多數乾淨個印,我請過3個菲,吾乾淨時叫佢抹,吾需要叫第三次,但印我多數都要叫第三次。
3. 溝通方便,菲就算英文差,你寫英文,佢都會明。印好多時吾可以寫底,要講清楚。如果你屋企有老人家,可以直接講就無問題,有時我夜返,菲我可以寫張字條,明天咁咁咁,印就吾得。
4. 菲返下church, 而印又包頭, 新年前又要齋介,又要拜神。
5. 以前話印純D,我就覺得睇彩數,印可以用你d錢去大快活食curry beef飯。我以前請既bun真係未試過。
6. 我以前請既菲,都吾係好計較,反而個印就様樣計。

請人請講彩數,賓或印睇下你屋企需要。

男爵府

引用:我菲同印都請過,我都係覺得菲好d.1.+菲食

原帖由 monreve888 於 12-09-09 發表
我菲同印都請過,我都係覺得菲好d.
1. 菲食豬肉,有時蒸肉餅加炒菜, 就ok, 但印吾食豬,要加雞亦or其他, 我 ...
Agreed, 菲好d

I love my dear husband and dear daughter.

子爵府

hashtag影視迷勳章

真係睇彩數.我家印印

1. 食豬肉
2. 都算乾淨.
3. 雖然剛到香港4個月,我地好快已經可以溝通不錯
4. 無包頭, 無齋介,無拜神。
5. 純唔純我唔知,但好醒目, 同好識做..例如,我地著新衫,佢會講下"好靚"...
6. 聽話,一般要求一兩次就記得做.

當然也有佢問題..但7,80分都有家啦

我就好怕菲, 唔想工人成日同我要求呢要求路..佢地真係當打份工噉...老實講印印一般仲有D階級觀念...

monreve888  大多數印都吾食豬肉,你算好彩。  發表於 12-9-10 08:05

大宅

我上次請印, 今次請菲, 比較之下, 菲好d, 可能那印係香港做左五年, 好計較, 樣樣著數都想拿, 完約半年前, 一早搵定工, 完約前問佢先講, 菲比較人性化d, 對佢好, 佢會買野比我個女, 印一次都未買過! 以後我都唔會再請印。

PandaVV  我請個兩立印尼工人, 她們都有買玩具及衣服給我的囝囝. 反而菲律賓沒有.  發表於 12-9-13 14:45

禁止訪問

大宅

我都同意睇彩數,現在啲工人揀工做,小小事就辭職,益哂啲agent同僱傭公司。

別墅

引用:最怕印傭啲古怪宗教同行為,又符水又落咒,

原帖由 yybee 於 12-09-09 發表
最怕印傭啲古怪宗教同行為,又符水又落咒,好恐怖,通常上親港聞版都係印傭

...
我同事都試過被印僱落X頭,最後請返菲

大宅

彩數.......既問題...我兩種都請過, 中過招....

大宅

無錯,好睇彩數,而我呢兩年就好唔好彩囉。

大宅

一聽到降頭就好驚

大宅

Yes,真係睇彩數

首頁

尾頁

跳至