跳至

首頁

尾頁

大宅

Re: 在職媽咪很辛苦...

Yup, 工人對佢既時間仲多, 有時真的好jealous同好唔開心...

:cry:

feibear 寫道:
我都返左個幾星期, 雖然份工唔忙, 但係因為我公司d人好鍾意'mor'. 搞到我都唔敢咁準時走, 真係好慘. 返到屋企已經7:30以上, 沖涼, 食飯, 餵呀女食1餐奶, 又要趕住pump奶, 第2朝6:00又要起身pump奶. 呀女11:30果餐唯有留返比工人餵, 真係好累. 最唔開心嘅係見到呀女對住工人笑, 但係就眼尾都唔望吓我. 好唔開心. :-( :-(
該用戶已被刪除

該用戶已被刪除

大宅

係呀,大家一定要小心身體! 唔可以病, 病左唔知湊唔湊bb好, 好easy傳染比佢. 唔好崖壞呀! This is life! 好辛苦但係一定要掙住!!

大宅

feibear 寫道:
我都返左個幾星期, 雖然份工唔忙, 但係因為我公司d人好鍾意'mor'. 搞到我都唔敢咁準時走, 真係好慘. 返到屋企已經7:30以上, 沖涼, 食飯, 餵呀女食1餐奶, 又要趕住pump奶, 第2朝6:00又要起身pump奶. 呀女11:30果餐唯有留返比工人餵, 真係好累. 最唔開心嘅係見到呀女對住工人笑, 但係就眼尾都唔望吓我. 好唔開心. :-( :-(

me too!!! :-( 我每朝5:30起身pump奶,然後就趕住番工,到夜晚七點幾才可以去湊番bb,回家後還要幫bb沖涼,煮飯、洗碗、洗衫、拖地、餵bb食奶,又pump奶。因為我老公夜晚要番工,要等夜晚十二點後才回來。番完工已經好累,回來後又勁多家務要做。
~~不過我就無工人&家人湊。有時我見到bb對人笑都唔開心架!!對住我只係cry。

別墅

灰熊寶寶
~~不過我就無工人&家人湊。

Who helps to look after your B when you work ah?

Keep up and add oil ah!!

Glad to know that you still continue BF after work. I also need to wake up much early than before to pump milk. Also, I carry a big big bag to work to pump milk as well. So, tiring but I want to give the best to my B.

大宅

我個囝都放佐育嬰所, 一早返工之前餵佢飲奶返學, 放工後真係要咩住一大袋書包抱住佢返屋企,跟住同佢洗白白, 餵奶, 晚晚2占幾先zzzz, 跟住5占幾又餵奶... :-(

別墅

HI~hi我都返左工個半月喇!我個人未返去就接到消息上司辭職,最近做左3個Report..重未ok...好慘呢
YSWONG18 寫道:
我番咗工個幾星期,公司啲嘢仍然係超級混亂,舊嘅個temp未清好,新嘅單又多又亂,都要7、8點先走得。放工即刻 拿拿臨番阿媽到睇女,食完飯餵埋奶有陣時成十點鐘先再番自己屋企,真係好攰呀,好在同阿媽住得近,搭的士都係$30,無咁肉'尺'。(但係見到個女對住你笑又真係好鬼lum!)

我都想唔做自己湊女呀,但係要供樓又要養女,諗吓就得,個女唔食自己都要食啦! [quote]
ETHome 寫道:
你地會否忙到冇時間陪bb? :cry:
[/quote] :-(

民房

我係新人黎架, 我想問吓邊度有託嬰所呀? 咩機構開架? 收費又幾多呀?

大宅

eddiesmum
我去果間是保護兒童會, 記得全香港約有6間, 收費是$4385/ 月

別墅

I have back to work on Thursday. It is tired but so far it is still ok coz it is Saturday again. Yeah!

I also pump out the milk at the office, and carried a lot of stuff to work. On Friday, I nearly left the bf milk at the office tim ....
mother30 寫道:
灰熊寶寶
~~不過我就無工人&家人湊。

Who helps to look after your B when you work ah?

Keep up and add oil ah!!

Glad to know that you still continue BF after work. I also need to wake up much early than before to pump milk. Also, I carry a big big bag to work to pump milk as well. So, tiring but I want to give the best to my B.
該用戶已被刪除

別墅

我要出trip....雖然只係五日四夜....但都會好掛住個女..聽日就要飛了.. :-( :-( :-(

大宅

我剛剛4月3日星期一返左工, 因為重請唔到工人,阿媽又唔得閒湊, 老闆又唔想我take no pay leave, 所以我要帶埋個仔返工 第一天我個仔不停有人輪流抱, 連我老闆都抱左大半粒鐘等我做野 (其實變相佢做唔到野) 雖然係咁但係我個仔真係好攰(exhausted), 睇見都可憐, 有d心痛 :-(

別墅

你老闆都幾好喎
PETER太 寫道:
我剛剛4月3日星期一返左工, 因為重請唔到工人,阿媽又唔得閒湊, 老闆又唔想我take no pay leave, 所以我要帶埋個仔返工 第一天我個仔不停有人輪流抱, 連我老闆都抱左大半粒鐘等我做野 (其實變相佢做唔到野) 雖然係咁但係我個仔真係好攰(exhausted), 睇見都可憐, 有d心痛 :-(

大宅

PETER太,你老闆俾你帶埋個仔返工都唔知係好定唔好,佢唔驚你掛住湊仔唔做嘢?

PETER太 寫道:
[url=][/url]

大宅

灰熊寶寶 & feibear

你地好偉大呀! 可以堅持餵人奶! 我份工超級辛苦, 點止over 7:30pm放工, 放工仲要帶埋d野返屋企做, 之前d奶越來越少, pump 埋奶2 點幾 (我老公仲巳help to feed the last milk before sleep). 上星期日便放棄了, 真覺得自己好冇用, 不是一個好媽媽... I feel very upset....

:-( :-( :-(

男爵府

如果太辛苦, 放棄餵人奶都無辦法, 要搵食麻.
我份工都辛苦, 所以決定唔做, 今年全職揍. 人奶可以維持到六個月就好. 而家太辛苦, 我都會take 一日半日假休息一下, 唔係真係無精神. 而且奶量都趺.
加油

複式洋房

我都覺得又返工又泵奶好辛苦, 不過聽咗好多關於人奶嘅好處, 唯有努力!

大宅

na&lin
我bb而家幾好, 我果度都有d bb同囝囝咁上下年齡, 我最喜歡育嬰院可以個個星期磅重 , 又有好多活動玩, 好似今個月底又有咩音樂交流, 我唸bb玩多d group playgroup , 第日都醒d!!!!
呀, 你有冇申請學費減免呀?我可以申請唔到, 但都apply佐, 有就好囉//

babykiu
我都覺得又返工又泵奶好辛苦, 我而家多數埋身餵加奶粉, 泵奶自從返工後就冇做了, 因為返工辛苦, 冇咩奶 泵

首頁

尾頁

跳至