醫護健康

跳至

首頁

尾頁

大宅

呢幾日週圍搵安老院,一般每月都要6,7仟一個月,有D院社話住咗先,一邊可申請政府買位,咁大約半年至一年就申請到,以後每月只需交約仟6,就ok,又無需入息審查,請問你哋有冇試過?係咪真呢?咁又等咗幾耐呢?

子爵府

我而家公公都搵緊呀, 我都想知多啲資料, 我公公14號就要出院啦~而家好急呀, 出左院之後佢無屋企返
親子王國已刪除閣下簽名檔內容,煩請自行檢視頭像、頭銜、暱稱,如帶有廣告或宣傳推介成份,應立即修改或刪除,否則可被封鎖戶口,謝謝合作。

大宅

回覆:chiuchingm 的帖子

你要快D搵,真係要實地觀察睇吓係咪啱佢!

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

我諗要睇你有無揀區,我媽早兩年幾個月就有位,不過佢唔要.

男爵府

回覆:安老院買政府位?等幾耐?

點申請?可以找邊個?如果排緊老人院呢?因為等了快兩年啦<br><br>

複式洋房

我最近都搵緊老人院, 都有少少心德,唔知有無用. 政府買位係私營老人院參與政府買位計劃, 目的減少輪侯時間, 分甲一和甲二, 甲一好D,人手比例高D, 兩樣都不級政府位, 所以要輪咁耐. 私營院都要參與計劃才有這種位. 價錢與政府一樣. 若你的家人都喜歡私院環境, 可考慮, 可以好快有位, 唔駛一年. 我而家排緊政府位, 評估了是護理安老院, 可以用地區擇院舍或是指定三間院舍等位. 我家人要我地探多D和好怕臭味, 所以用指定擇. 重要實地視察, 多數唔比參觀(純政府位), 可以等人出來時問吓好唔好幾, 或是擇一些是自負盈虧院舍, 佢地有少量私人位, 可以扮搵老人院去參觀. 院舍大,環境好, 就好遠, 想帶佢飲茶都好難. 方便的, 就好細,等好耐.你地有無得介紹吓, 我想要旺角至荃灣的老人院, 要無臭味的.

複式洋房

未出院的, 一定要搵醫務社工轉介, 快D架.

大宅

好媽媽勳章

回覆:ek1022 的帖子

一定要搵“轉介社工“(即邊個幫佢排緊位嗰個社工),同佢講想接受埋“買位“,如果已經排咗兩年,應該好快就有位;不過,你要知道Care & Attention Level 嘅買位院,即喺一般私家老人院咁款嘅咋,如過老人家已上Nursing Home Level (自己行唔到2~3步,常瞓牀),D買位會好靚.(但喺兩年又輪唔到nursing home 買位)

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至