烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

男爵府

回覆 pcdogxx 的帖子

我想請教大家,如果唔趁熱dun舊包出来,等佢攤凍左先拎出黎又得唔得?

侯爵府

引用:Quote:peppep2012+發表於+13-3-19+22:07+Th

原帖由 hanbb 於 13-03-19 發表
包食譜:

老麵種 65 克
而家做緊呢個食譜,不過好似太杰,個葉又攪唔起.我用筷子幫手攪.

伯爵府

peppep2012 發表於 13-3-24 16:41
而家做緊呢個食譜,不過好似太杰,個葉又攪唔起.我用筷子幫手攪.

太杰??? 點為之攪唔起??? 你影張相來看看.....

第一次攪係會有點糊狀的, 都第二次攪就會可以攪成一個軟球狀架啦.....

伯爵府

hongyun 發表於 13-3-23 15:26
回覆 pcdogxx 的帖子

我想請教大家,如果唔趁熱dun舊包出来,等佢攤凍左先拎出黎又得唔得? ...

最好唔好啦, 個包在桶內繼續受熱, 你越遲拎個包出來, 個包越燶呀

侯爵府

引用:Quote:peppep2012+發表於+13-3-24+16:41+

原帖由 hanbb 於 13-03-24 發表
整完了都係唔升高....

侯爵府

引用:Quote:peppep2012+發表於+13-3-24+16:41+

侯爵府

質地唔得,己經係湯種了

伯爵府

你加了湯種??

明顯都係水多, 定係yeast 死左??

你寫譜出來看看

伯爵府

其實我那個譜已經很簡單, 我未試過發唔起...

mode 1:
如在1:00 前, 你見個包發唔起, 可以按pause (一次加十分鐘) 加時發酵, 甚至可以關機等佢發..... 發到兩倍大時才開 bake 來焗.

這做法應該 適用於其他食譜的包, 我做其他包都一樣.

大宅

引用:Quote:原帖由+hanbb+於+13-03-24+發表本帖

原帖由 peppep2012 於 13-03-24 發表
質地唔得,己經係湯種了
你試吓筆少少yeast落杯,加少少水和糖,睇吓yeast有無起泡反應,我初初都唔知yeast係要雪所以死晒所以個包發唔起

大宅

引用:Quote:原帖由+evalau1612+於+13-03-21+發表

原帖由 hingchi 於 13-03-23 發表
好得呀!有無食譜?
1.約150ml水
2.半隻拌勻雞蛋,留半隻麵包面
3.高粉350克
4.鹽5克,糖20克,酵母5克
5.牛油溶液10克

1至4順序放麵包桶用mode 8,第一次停機再啟動時下牛油溶液。當完成後取出打幾下粉團排氣,然後分兩舊滾圓蓋保鮮紙鬆弛十分鐘。將粉團擀平塗沙律醬放肉鬆捲起收口切件,蓋保鮮紙最後發酵至八成滿掃蛋漿200度焗25分鐘。肉鬆好易燶最好中途錫紙鋪面,完成約十件。希望幫到你^_^

男爵府

好媽媽勳章

回覆:今日換左Design Factory 麵包機,即時整,唔知得唔得,分享下

今日用左whipping cream同呢個做左個甜包,又香又好食,不過分量出左問題,濕濕地,明晚再試,完成分享食譜,個面有d似太陽餅咁香

伯爵府

回覆 peppep2012 的帖子

peppep2012 , 你放棄左未?? 未就整多個譜俾你.

17小時中種包, 我用獨角仙的食譜, 改了全鮮奶, 整好多次了.

白麵包

中種:

高粉 210g
鮮奶 120g
鹽 3g
鮮酵母 6g ( 乾酵母3g)

按 mode 8 , 攪到一團麵團就可關機, 將麵團放入食物盒(書教用保鮮紙包好) , 放雪櫃, 放17小時低溫發酵 ( 最多72小時, 我就通常20-24小時)

主麵團:

中種麵團 全部

高粉 90g
鹽 3g
糖 30g
鮮奶87g
鮮酵母 3g ( 乾酵母1.5 /2 g)
牛油 21g

mode 1, light , 早15分鐘出爐會更好

食譜當中我只試過略減糖和牛油, 我有時會改用菜油, 都可以, 其他唔好加減.

我而家做白麵包都係用這個譜, 返唔到轉頭

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章 親子王國15週年勳章

hanbb, 我都係跟你食譜整包,不過我懶,鍾意整老麵種,方便d.

伯爵府

中種放雪櫃發酵, 或放室溫1.5-2小時..........

再懶d, 用mode 8, 1:30 完左就可以用,

中種因為用70% 麵粉, 所以明顯個麵團發到一倍大架, 咁可以順便睇下你的yeast 有無死, 老麵種太細塊, 我都唔識睇,

侯爵府

hanbb 發表於 13-3-25 23:38

peppep2012 , 你放棄左未?? 未就整多個譜俾你.

多謝你呀, 我都好想有機會比我番唔到轉頭. 我等多一排, 忘記失敗既經歷, 之後隋整啦. 我想買第2隻YEAST 試下.

伯爵府

tabo63 發表於 13-3-25 23:43
hanbb, 我都係跟你食譜整包,不過我懶,鍾意整老麵種,方便d.

老麵種方便, 最弊我無記性, 成日唔記得拎出來解凍..............

中種唔駛解凍, 方便我這些無記性人士........

而且最重要係, 中種比老種更軟......

我媽食完中種包, 只話合格, 可以食得了,..................我唔敢再做其他了.................

伯爵府

乾yeast 我唔識, 你參考其他人用的牌子.

伯爵府

畀面勳章

侯爵府

今日終於整左一個暫時係最好的方包,所以記低左程序做個記錄,順便在這分享一下。

改自“天然麵包香” 白吐司 (17小時中種法),我把食譜的材料全部乘 32﹪

中種:
高粉 154G
水 88G
快速亁酵母 (我用馬利紅色) 1.5G
海鹽 2.2G
脫脂奶粉 4.5G

麵團 :
高粉 66G
海鹽 2.2G
糖 22G
水 64G
快速亁酵母 (我用馬利紅色) 0.32G
無鹽牛油 15G

1)把中種材料拌勻成團,用保鮮紙包好放雪櫃下層17小時或以上 (不過其實我只係放左15小時) ,昨晚睇過佢,覺得佢好脹,就快迫爆咁款,所以我曾經打開保鮮紙再包。

2) 量好麵團材料,水(留起30g),糖,salt,麵粉,酵母,順序加入桶內,mode #8 ,一面攪一面放入中種(用手搣一塊塊)。中途覺得麵團有點乾,所以加多10g 水。

3) 攪完第一次 (大約8mins)之後,長按start熄機,取出麵團,把牛油用麵團包入中間,再放回桶內,按mode #1 (medium色),重新開動,攪完第一次(大約8mins)後,會有大約廿分鐘靜止時間,我利用呢段時間取出麵團,在枱面用手揉了5mins左右,又摔了幾下,大約可以拉出薄膜的狀態 (薄膜也不用得完美,因為靜止廿分鐘之後,佢會再攪十五分鐘左右),放回桶內待第二次攪拌。

4) 待第二次攪拌結束後,會進行第一次發酵,原本的時間係30分鐘,我覺得太少,所以我中途按左3次pause,拉長發酵時間。 第一次發酵之前,我把麵團取出,試下拉薄膜,覺得唔錯,跟住滾圓,收口向下,重新放回桶內進行發酵。

5) 第一次發酵完成,會攪6下來排氣,排氣後,取出麵團,如果要做造型包,這時便可進行,否則就再次滾圓,收口向下,放回桶內(之前要取出攪拌捧),進行最後發酵約一小時。 最後發酵我沒有按pause加時間,由開始最後發酵到完成烤焗,我沒有再開蓋。

6) 因為覺得顏色已夠,我早了5分鐘取包。

其實總粉量只係 220G, 但可以發到咁高, 真係喜出望外!

好像很深色,但其實包皮一D都唔硬,只係底部有少少硬,所以下次可以早10分鐘都應OK!

我用一張錫紙剪左個洞,套入個桶,再則邊加左兩塊錫紙包實

首頁

尾頁

跳至