想生BB

跳至

首頁

尾頁

大宅

Re: 等左好耐先有bb 的姊妹分享下妳地ge經歷, 等我地等左好耐ge 姊妹有D盼望都好呀!

Sharon & pollybell:

其實我同老公都已食左一年中藥唔得, 先開始煲同燉野食ga! 之前睇開果個中醫都話無理由食左成年藥都未bingo, 佢仲話可能我地未係時候有! 雖然係失望不過身體係好左, 而老公d sperms 再test 之後又合格番 (起初得4百萬果時, 醫生都係叫我地直接做ivf, 仲係要做icsi果隻, 真係好唔開心ga)!

所以我諗妳地都仲好有希望ga, 我見be都係咁ge情況都bingo到la, 我地都一定得, 只要平時飲食著緊d, 煲多d高蛋白質ge 野比老公食就會好d! 加油呀!

瑪瑙宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

Re: 等左好耐先有bb 的姊妹分享下妳地ge經歷, 等我地等左好耐ge 姊妹有D盼望都好呀!

我想我老公就係怕個結果係唔好, 所以遲遲都唔肯去check, 驚到時知道係佢問題, 就真係慘過好似你D朋友所講咁樣 :-|
pollybell 寫道:
miffymiffy

我情願唔知啦,知道重慘,乜心機都無晒,等如死型,無晒希望,你起碼有個希望,我老公知道係自己既問題,攪到佢鬼死禁敏感,要佢食乜會有幫助佢都唔係樣樣食架,叫佢睇醫生睇下有咩原因,佢又話自己無病,睇咩醫生,我都唔想提禁多要佢睇醫生,費事佢自卑,開頭唔知男人會介意呢樣野,又唔係唔得,洗唔洗咁大返應呀,跟住問返自己既男性朋友,嘩!個個好大返應,話重慘過不舉,問十個十個都係咁講,我真係估d男人唔倒,咁誇張,所以而家都唔講呢個話題.

複式洋房

我姑奶一結錉無來就有左啦, 上年成四張又生多個女, 人地真係好易, 自己就....好難!!!
pollybell 寫道:
Sharon886

我係家計會check,一出個result(驗精)醫生已經講只可以做ivf,因為做iui要精子數量正常,醫生話都係我要辛苦些,無計,我如果做私家又覺得貴又唔一定得,又辛苦,做政府又要等好耐,我35啦,所以都唔知點選擇,如果一定得,幾多錢幾辛苦都係一次過,但又唔係呢.總之又好驚好煩好煩,何必篇篇選中我呢,人生仔我生仔,點解要咁辛苦,我亞嫂同姑拉大過我架,話生兩個月就有啦,好似好容易,原來好難架,難過登天.
:-( :-(

大宅

castersugar 寫道:
alice78:

睇完妳ge經歷真係唔知講咩好! 唉! 等左6年先有, 要bb 6個月先至唔得, 又要再等多兩年, 咁即係8年...... ! 真係好大好大ge考驗, 當中情緒一定有好大起落, 我諗起都覺得辛苦! 妳好厲害呀!

castersugar,
係呀,喺果兩年真係過得好辛苦呀,
由有到冇,諗住有過之後會好快有,
但又唔係喎,果時成日諗都唔知自己做錯咩,
倨天要咁玩我!!
正當我死心,一心諗住做人工既時候,
又比個驚喜我喎,所以到我陀緊個女既時候,
我一d開心都冇呀,只係成日都驚會突然又冇左個女呀!!!!
我咁樣都可以生到bb,
所以你地唔好放棄呀,就算要做ivf都係一個機會嘛,
總之可以做既都做哂佢,大吉利是講句就算真係冇,
自己都已經盡左最大既努力,第日都唔會後悔哎嘛!!!
不過我相信我地想要bb既一定都會有架,
因為我有個親戚,一早睇過哂醫生已經係話左佢冇得生,
點知後來都比佢自然咁生左個bb呀!!!

大宅

Sharon886 寫道:
各位,
呢幾日都係呢個topic分享左唔少.......真係好安慰........可能大家都係「等b一族」......
今日係瑪麗醫院返來,係第二次見professor,有good news有bad news,good news係好快搵到個原因,bad news都係搵到個原因。係原因係先生精子數量不足,只有3百萬(正常應該有1千萬),所以個professor一寫就寫左我地出年一月做IVF。
好無奈......冇諗過要一做就做IVF........原先我predict可能做IUI..........同埋,呢個原因(精子數量不足)係醫學上冇咩解決方法,女人方面就話仲可以食下藥打下針,男人方面就............唉........我都唔知可以做d咩...........

Sharon886,
你可以試吓叫個老公食生蠔呀,
我老公d蟲蟲雖然唔係少,不過我有個女果個月,
佢都係食蠔架,我唔知有冇用,
不過試吓冇防嘛,
同埋我聽bk有d媽咪話喺萬寧有隻維他命,
係FORM男人架,我唔係好記得叫咩名,
係Z字頭架,個讀音係叫"星",
佢地話老公食左會好好多架!!!

子爵府

castersugar

我都有睇be既分享,我唔識燉野架,又唔知點買,大家可唔可以教下我點燉呀.

大宅

Alice:

妳講中曬我諗ge野呀! (所以你地唔好放棄呀,就算要做ivf都係一個機會嘛, 總之可以做既都做哂佢,大吉利是講句就算真係冇, 自己都已經盡左最大既努力,第日都唔會後悔哎嘛!!!) 我自己都係咁諗先決定到6月開始 iui, 我唔想比機會自己後悔! 我諗我都為自己爭取過, 都叫試過, 若果真係唔得都對自己同屋企人有個交代!

大宅

pollybell:

買個電子燉盅la, 我都係bk d sisters 介紹我買ga! 好好用, 又可以set 時間唔使睇火MA! 以下是我買的果隻, 係SOGO要$53X (大), 我係教協買$43X (大), 妳找有教協證GE朋友幫下手LA!

http://hk.f1.page.auctions.yahoo.com/hk/auction/1111743210

子爵府

castersugar

我有燉盅不過唔識買料燉.

男爵府

各位,
自從昨日知道我老公的情況之後,就上網check左兩樣可能會影響精子數量的原因:就是可樂和吸煙。我會另開topic來post有關的資料。請參考∼

Pollybell,
我諗我係會主動找個原因出來的人,無論是佢既問題或者係我既問題,因為如果唔知個原因,就根本唔可以對症下藥。我相信如果老公想要bb,但係做老婆既都check過晒冇問題,佢地唔可以再對個問題視而不見囉。因為冇理由要一個人去面對兩個人既問題。bb係大家都有份,互相支持好緊要架。就算好似我自己本身唔係一個好善於表達自己既人,我都會同佢講我好需要佢既支持同合作。

而家我都會盡量燉多d野俾老公....盡量啦.....唔使返工咩?
同埋好彩佢都肯跟我去睇下中醫..........

該用戶已被刪除

該用戶已被刪除

大宅

pollybell:

我通常都係買湯包黎燉ga! 不過有時就自己買其他野燉lor!

男爵府

昨日同奶奶講左(平時同佢相處都ok),佢表面上唔係太緊張(因為佢而家揍緊第三個外孫,好忙好辛苦),我話煲野燉野佢都叫我唔好太緊張,但係今日已經有花賿煲雞飲了!

首頁

尾頁

跳至