母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

大宅

已經餵左接近9個月, 阿b一日只係肯食早晚2餐奶, 仲要趁佢溫溫燉燉果陣先肯食... 泵全日大約得番13安奶左右, 阿b要食淨. 估計阿b好快會戒奶. 諗到呢度好唔捨得. 見到有人奶皂post之後, 突然諗緊. 人奶除左飲, 仲可以有其他形式繼續存在.

如果阿b戒奶先, 我應該未會咁快即係收到奶 (我係第一胎, 想問下經驗媽媽, 我呢個諗法啱唔啱). 只要肯泵, 仲可以繼續有. 見到有d jm可以餵到3,4歲, 好佩服! 所以就諗, 可唔可以繼續泵, 用黎做皂比阿b沖涼, 整布甸蛋糕比阿b食呢?

阿b戒得奶, 都有番咁上下大, 好多野都可以試下食, 唔知我呢個諗法work 唔work? 有無jm一齊傾下?

珍珠宮

引用:已經餵左接近9個月,+阿b一日只係肯食早晚2

原帖由 kiuchi314 於 12-09-21 發表
已經餵左接近9個月, 阿b一日只係肯食早晚2餐奶, 仲要趁佢溫溫燉燉果陣先肯食... 泵全日大約得番13安奶左右, ...
我見過外國有人用人奶做蛋糕,我諗過做布丁,但怕太酥,試過做麵包,老公話感覺唔討好,其實我食落唔覺,心理作用可能影響大啲,所以冇再做。
多咗/飲唔晒啲奶多數美顏用,Fu 面

珍珠宮

引用:已經餵左接近9個月,+阿b一日只係肯食早晚2

已經餵左接近9個月, 阿b一日只係肯食早晚2餐奶, 仲要趁佢溫溫燉燉果陣先肯食... 泵全日大約得番13安奶左右, ...
不過高溫煮/焗過冇晒抗體

男爵府

回覆:忽發奇想, 有無jm會用媽媽奶整布甸/蛋糕...etc?

我試過自己d奶,真係so 得好緊要。如果整野食,唔知自己食唔食得落。

大宅

回覆 吉蒂小豬 的帖子

原來真係有人咁做呀! 好呀!

我都試過自己d奶... 真係酥到好難頂....

最主要想比阿b食XD 想佢記住媽媽陣味XD. 雖然高溫會無哂抗體, 但係我做左好多功果, 都係話6個月就基本已經不含抗體. 唔通係流言? 不過唔講抗唔抗體, 煮過ge奶的確係無左佢ge營養價值. 我只係覺得阿b既然開始大, 越試越多野, 如果可以繼續食天然ge 媽媽奶製品, 點都好過出面ge化學合成品. 佢點都會食零食雜糧過口引, 不如比d人奶布甸佢咁啫~
其實我都想問, 有無jm 真係會喺阿b戒左奶之後, 仍然會因為想整呢d"奶製品"而繼續去泵.

大宅

回覆 scmtse 的帖子

我飲過, 好耐之前, 大約阿b 2m果時, 一餐飲淨左, 又唔想倒, 所以就自己飲番. 真係酥到... 我本身都嫌鮮奶酥, 又點又頂到自己d奶果陣酥味呢XD
我只係想整比阿b食, c6唔洗止意~ 講真, 阿b越大, 奶越黎越少, 就算真係整到, 份量都唔多, 分唔到比阿b以外ge人. 但係會否會因為咁ge原因, 喺阿b戒左奶之後, 仲繼續去泵奶?

其實真係好羡慕d jm可以餵到3,4歲, 我阿嫲個個都餵到4歲, 我姑媽係飲到6歲. 我份人好貪心, 唔止想餵到阿b自己戒奶, 係想餵到自己自然斷奶. 你諗下, 將來阿b食零食雪糕呀, 蛋糕呀, 點都會過口引食零食, 而人奶可以用另一種形式繼續比阿b, 我都好想試.

男爵府

引用:+本帖最後由+kiuchi314+於+12-9-21+16:17+

我前幾日都見倒d人奶食譜。又整蛋糕,又整湯,奶昔咁,或者你可以試下?

大宅

喺bk個烹飪區? 今朝先去左搵整蒜蓉ge post都唔見. 係咪喺嬰兒食品區?

男爵府

引用:+本帖最後由+kiuchi314+於+12-9-21+16:17+

我都唸緊d人奶可以做乜,亞B近排食小左,我兩日就要250ml 做冰奶。我都想泵到冇奶為止,不過唔埋身,我唸我好快冇奶,冇可能餵到幾歲。其實一日泵五,六次就可以keep 倒,我又唔戒意,我份工又重family ,可以有泵奶break 一日泵三四次都唔係問題。

男爵府

引用:回覆+scmtse+的帖子 喺bk個烹飪區?+今朝先

喺bk個烹飪區? 今朝先去左搵整蒜蓉ge post都唔見. 係咪喺嬰兒食品區? ...
唔係呀,我係google 搵架。你打breast milk recipes, 大把ideas!!

男爵府

kiuchi314 發表於 12-9-21 12:22
我試過做布丁,我大囡話好好味,仲好滑tim,唔覺有咩so味,唔講係人奶做跟本食唔出,我老公食完我先同佢講,佢話咁都得?係因為奶多食唔晒.不過只做過鮮人奶,冰的未做過,冰的可能會so啲,但因為布丁粉好香,所以應該唔係好覺.

大宅

講真吖, 唔係想專登講心灰野, 唔多唔少真係覺得無奶期/阿b戒奶期好近. 始終已經被迫做左全泵媽, 喺公司又泵得果一次. 靠假期密密泵, 都成9個月, 都唔知捱唔捱到1歲. 但會繼續直到自己無奶為止.
我又去google搵下先, thanks.

大宅

回覆 candytsy 的帖子

thanks 你貴寶ge經驗同意見呀!

有例呀, 咁即係可以做呀! 聽到你話大女話好好味, 想像下都好開心呀! 雖然我整果陣阿b都未識講野, 但係已經覺得好興奮!

我仲未去google search食譜, 想問少少先. 我估布甸ge做法只係將原本ge花奶轉哂做人奶就得啦, 係咪咁?

男爵府

kiuchi314 發表於 12-9-21 17:09
回覆 candytsy 的帖子

thanks 你貴寶ge經驗同意見呀!
我係將布丁的鮮奶轉做人奶並唔係花奶,花奶我係照落的,我係500ml鮮人奶,1細罐花奶,2包啫喱粉開900ml水再慢慢加入鮮人奶同花奶,最后加入約一匙開好的魚胶粉,鐘意杧果可以半入杧果粒,雪凍即可食,好方便.

公爵府

開心吸收勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆:忽發奇想, 有無jm會用媽媽奶整布甸/蛋糕...etc?

有同路人,我今日岩岩諗用人奶整燉蛋,整布甸,因前幾日上網有個媽咪全部b b零食係自家制,但佢整布甸係用奶粉,我諗可用人奶嗎?但人奶唔可以高溫,不過聽你咁講始終都係天然野好。我全埋身,現在要做半泵媽,儲返啲人奶先

kiuchi314  握手~支持自家製~已經諗住將來整曲奇比阿B番小學小息食~  發表於 12-9-21 23:17

男爵府

我係將熱水開啫哩粉后待涼后先加入凍人奶,仲要不時攪拌否則會變蛋花樣的,咁就會失敗.

kiuchi314  人奶都會起蛋花樣,仲以為花奶同啫喱粉溫度唔一致先會咁. THANKS提醒~  發表於 12-9-21 23:18

男爵府

如果怕啲人奶酥,可以泵出黎之後(雪/冰之前)稍為煲下,煲壁有泡就得,唔好煲滾。咁樣都會殺到啲抗體,不過橫掂之後都會焗,咁做可以冇咁酥。

kiuchi314  THANKS~ 原來有方法可以去酥味~ 唔該哂~ 好有用呀~  發表於 12-9-21 23:19

別墅

candytsy 發表於 12-9-21 16:51
我試過做布丁,我大囡話好好味,仲好滑tim,唔覺有咩so味,唔講係人奶做跟本食唔出,我老公食完我先同佢講,佢話 ...

我都做過, 我老公都話好滑, 唔SO。基本上我地都試過人奶, 是清甜沒什味道的. 不過, 我老公話冰過的奶好SO.

kiuchi314  我覺得人奶係好甜,但係果隻甜唔係奶粉咁, 而係甜而不乾喉~  發表於 12-9-21 23:21

大宅

candytsy 發表於 12-9-21 17:23
我係將布丁的鮮奶轉做人奶並唔係花奶,花奶我係照落的,我係500ml鮮人奶,1細罐花奶,2包啫喱粉開900ml水再慢慢 ...
我整布甸係啫喱粉+花奶+魚膠粉. 無用鮮奶. 咁我就學你人奶同花奶一齊加. 當然而家咁講, 都唔知到時係咪真係仲有奶整到比阿B食. 而家繼續KEEP住泵, 希望阿B戒奶我都未收奶.
想問下你D經驗. 我本身係小康媽, 餐餐清淨少少果隻, 而家8.5M KEEP住一日泵3餐, 就算阿B而家食2餐都無諗過要再減泵次數. 朝早同夜晚都各自有5-6安, LUNCH喺公司就只係得3安. 如果咁樣KEEP住泵, 有無機會捱到1歲? 同埋再黎多次M會唔會再少左奶?

男爵府

kiuchi314 發表於 12-9-21 23:15
我整布甸係啫喱粉+花奶+魚膠粉. 無用鮮奶. 咁我就學你人奶同花奶一齊加. 當然而家咁講, 都唔知到時係咪 ...
我都係8個月之后先減泵一日3次,我b快十一個月,一日都係3奶2-3粥,我覺得只要定時泵清,一直都有的.不過每m到就少一半,m后又冇事一樣咁多,我都係每次M到先會擔心唔够奶,要食返多奶丸及上奶湯先得.

kiuchi314  THANKS~ 我覺得泵3餐已經好基本, 真係唔想再減泵.  發表於 12-9-23 19:15

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊