自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

BK Milk勳章 畀面勳章

引用:Quote:sbux+發表於+12-10-3+23:10+無錯,比

原帖由 janeclare_leung 於 12-10-04 發表
咁如果第二個唔好呢, 你個大既咪受晒?? 好似我D朋友咁, 細佬妹唔生性, 有錢搬出去住, 無錢返屋企住, 又唔俾 ...
我唔會用幫大嘅心態去生細,我唸嘅係家庭完整性。我身邊有幾個朋友算係早期嘅獨生子女,佢哋分享係話一係生零個、一係生二個或以上。我自己有細佬,同獨生朋友嘅童年一定唔同,但如果佢哋嘅結論係咁堅決,我覺得佢哋一定有第一身嘅感受

水晶宮

生幾多個都要睇下環境。
覺得話怕小朋友悶就生多個唔係咁好,悶可以出去識下其他細路仔..
唔一定要生多個。
兄弟姐妹感情唔一定好,衰既可以好頭痕....

大宅

janeclare_leung 發表於 12-10-4 11:58
咁如果第二個唔好呢, 你個大既咪受晒?? 好似我D朋友咁, 細佬妹唔生性, 有錢搬出去住, 無錢返屋企住, 又唔俾 ...
我覺得啦..我見到好多是但一個兄弟姐妹有問題既
都係父母中有人偏心或者太縱容
例如個細仔唔比家用, 呀媽都唔會趕佢走
剩係叫個家姐比多D
好似你朋友咁, 點解個問題係歸咎於細佬妹冇錢返屋企住
而唔係點解佢冇錢都可以返屋企住?
又或者 點解佢會覺得有錢唔洗比屋企?

獨生除左大個左大壓力之外
仲有細個個陣會好少機會同其他相處,
好易有乜野剩係諗自己

珍珠宮

最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第一回 我的育兒心得勳章 DHA勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

引用:Quote:msyoyolam+發表於+12-10-3+22:58+總

原帖由 月希 於 12-10-03 發表
朋友有得揀,親人冇得揀..
親人係好就好囉..唔好既..真係一世
親人點都有聯繫而朋友不見就可以不見

我為貓狂

公爵府

2024年龍年勳章 2021可愛聖誕B勳章 熱血勳章

月希 發表於 12-10-3 22:55
大左點會孤伶伶...佢冇兄弟姐妹姐..將來會有老婆仔女架嘛..
未有之前都會有朋友啦...

Agree

珍珠宮

最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第一回 我的育兒心得勳章 DHA勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

引用:兄弟姊妹冇綠份咪一樣好似陌路人咁,+我有7

原帖由 RT 於 12-10-03 發表
兄弟姊妹冇綠份咪一樣好似陌路人咁, 我有7個兄弟姊妹, 但大家都唔係好岩牙,一年都係見1-2次, 有2個重見親面 ...
點解攪成咁

我為貓狂

大宅

仲有一樣野..婆媳關係
我一諗起我EX(獨仔)個呀媽點樣唔想自己個仔獨立我就頭痛喇
有多過一個仔女既媽媽/爸爸心態多數健康D
起碼唔會得一個, 出去拍多幾次拖都比人話唔陪屋企人啦
我相信冇乜邊個呀媽可以好開通完全唔介意仔女成日唔返屋企陪另一半
而家後生就話冇乜所謂仔大仔世界
到老左呀..衰D講句, 如果呀爸/呀媽是但一個香左
真係分身都唔掂

珍珠宮

引用:Quote:msyoyolam+發表於+12-10-3+22:58+總

原帖由 stkyo 於 12-10-03 發表
隨緣啦!呢D都係你既想法,你有無見過D兄弟姐妹好似仇人咁?
有,而家耐冇見,因飲宴而見,都如陌路人

我為貓狂

珍珠宮

我為貓狂

珍珠宮

我為貓狂

珍珠宮

引用:順其自然啦,人生好多野係冇得預計。我有四

原帖由 mother904 於 12-10-04 發表
順其自然啦,人生好多野係冇得預計。

我有四姐弟,由細到大感情都唔好,細時成日吵鬧,大左冷漠對待,我地 ...
身同感受,是否因為父母偏心引致

我為貓狂

珍珠宮

引用:Quote:EVA222+發表於+12-10-4+09:10+新生命

原帖由 超級特務 於 12-10-04 發表
太多人只諗兄弟姐妹如何手足情深, 相親相愛...

大把狗咬狗骨, 撈亂骨頭, 因為責任問題互相推搪...
唔好咁灰啦...

我為貓狂

珍珠宮

引用:Quote:EVA222+發表於+12-10-4+09:10+新生命

唔好咁灰啦...

我為貓狂

珍珠宮

唔好咁灰啦...

我為貓狂

琥珀宮

親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋

rickybb123456 發表於 12-10-4 13:32
唔好咁灰啦...

係事實...........
你若盛開, 蝴蝶便來!

珍珠宮

引用:Quote:rickybb123456+發表於+12-10-4+13:32

係事實...........
你有好多兄弟姊妹?我有一個細佬都唔啱,原因好多,有時見到自己細佬感情如陌路人,感到好可悲

我為貓狂

琥珀宮

rickybb123456 發表於 12-10-4 13:44
你有好多兄弟姊妹?我有一個細佬都唔啱,原因好多,有時見到自己細佬感情如陌路人,感到好可悲

...

2個呀哥, 1個細佬...
屋企係傳統潮州人, 重男輕女...
我自細跟呀婆住, 冇物同佢地住過...
大哥唔多生性, 要父母細佬妹幫手搞d麻煩嘢....
細佬不過不失, 自己顧掂自己頭家...
二哥最孝義, 同我感情算好d, 但孝義就係被搵笨果個........
我同父母, 兄弟感情冇咩大問題, 但也談不上親密...
一切皆是緣, 我都睇化曬....

你若盛開, 蝴蝶便來!

珍珠宮

引用:Quote:rickybb123456+發表於+12-10-4+13:44

2個呀哥, 1個細佬...
屋企係傳統潮州人, 重男輕女...
我自細跟呀婆住, 冇物同佢地住過...
你仲有二哥呀,我沒有,我媽重男輕女,爸已過身,同細佬0交流

我為貓狂

珍珠宮

玩具勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆 月希 的帖子

琥珀宮

rickybb123456 發表於 12-10-4 13:58
你仲有二哥呀,我沒有,我媽重男輕女,爸已過身,同細佬0交流

人生總有遺憾, 不用太執著....
你若盛開, 蝴蝶便來!

首頁

尾頁

跳至