在職全職

跳至

首頁

尾頁

大宅

Re: 當初點說服自己當全職媽媽呢?

caca919,
我上年4月開始諗做FT媽,由那時起我已返工遊雲.我公司其實吾差,同事都幾好.不過係自己冇心機返工.
本來想做多2年,但個心真係支持吾倒下去.
你試下搵工,做得吾開心好難捱.或者吾做野,一來為小朋友,二來當為自己.我都係咁.
該用戶已被刪除

別墅

hin&ho_mami 寫道:
各位全職媽媽大家好,我之前都係15/16唔知放唔放棄份工仔,不過由於大仔漸漸長大,每朝見我翻工時都問我可唔可以留在家同佢一齊,我最初都唔知點答佢,後來自己覺得孩子現在是最需要媽媽的時候,所以現在立場堅定,一定要陪伴他,做個好媽媽,就算要我捱窮都值得。

妳真偉大!

別墅

caca919 寫道:
各位FT媽咪,

真係羡慕你地可以成為FT媽咪,以我情況老公(隱定收入)和我(做文職)的收入剛夠開支(小朋友+工人+家庭開支), 但預計一年後老公會有房屋津貼,但唔係太多, 我經常在老公面前提出如有津貼時, 就不用工人自己湊仔, 再加上我份工做得非常之唔開心, 如轉工一定冇依家既薪金,況且亦都很難轉工,我都有自我分析會唔會係用FT媽咪作為借口去逃避份工, 現在我經常幻想出年可以做FT媽咪冇心幾返工,但又驚我既願望唔會實現,因為係我一廂情願既想法,老公冇100%去支持我的, 現在真係覺得自己有點兒神經衰弱.

對不起,我只係想抒發一下,因為我都唔知可以同邊個傾訴……..
:cry:

不用對不起!這裡有很多過來人願意聽妳細訴,有需要便上來傾訴o羅!

禁止訪問

大宅

Hi tweetybird3,

Don't try to think divorce so easily, think twice especially you have a B la.

How old is your B la? Boy or girl?

大宅

SIUBO117及 臨臨,
多謝你地既支持

Tweetybird3,
看到你情況,我又覺得自己唔係咁差啫……至少佢都提過支持我做FT媽咪,不過就擔心有經濟壓力…:cry:

Tweetybird3, 我想你都要同你老公認真傾吓,至少你都有機會講下你既想法,如因為缺乏溝通而引至雙方感情轉淡……最後離婚….我會覺得好似死得不明不白咁.

各位,
無論我出年係唔係轉做FT媽咪,我都會好似阿曾特首所講盡我能力”做好呢份工作”.

禁止訪問

大宅

tweetybird3,
你覺得老公視你如工人,你自己諗姐.可能你老公吾係咁諗.
有時D男人冇女人咁睇D細節,所以咪唔會.你有冇問過你老公返工辛苦嗎?又可能佢好倦呢?返工不但要承擔生理上辛苦,還有心理(同事,老板,部門)等壓力.
14/2, 佢都主動叫你去街行. 只因有個BB在,要揍佢,身體又倦,好難再做其他東西.
其實好多人羨慕你可以做FT,又得老公支持.你要盡可令自己開心D,吾好諗吾開心野,吾則花了你做FT的決定.六/日放下假,行吓街,買小許自己LIKE的野!!

禁止訪問

民房

我兒子剛上小一, 以前請工人, 上小學后就沒請了, 婆婆帶. 他的成績中上, 我也很想在家帶他, 但是我C6一個月1萬6仟左右, 供樓用去5仟多, 還要供6年, 省點用是够用的,我現在打這份工收入不到1萬, 雖然上班不是很忙,但是很討厭上司, 看到她前面憎她后面, 還好她經常不在公司,我想如果我自己帶, 我兒子行為讀書方面可能會好一點, 對我會亲近一點, 但是又擔心自己沒耐性, 而且等他小學毕業后, 我再找工我都差不多40歲了, 就算有人請, 人工也不多. 有時想, 如果公司現在炒我多好, 不用我決擇!

大宅

tweetybird3,
你老公想你出來工作.你自己想嗎?現在應該不難搵工.
有時返工都好,可以把專注力分散.吾計工作壓力,在公司可同同事吹下水,心情都好d.至於工人睇你彩數.我依家個工人都幾好.
你老公既然這樣講,你就吾可以靠佢養你,要靠自己.若果大家都要做野,佢就冇得彈你啦!或者等BB大D要教佢讀書先吾做啦,SAVE多D錢好D.不過都要睇你捨得個B嗎?我都怕自己做了FT MUM後吾慣出返來做野.但我會以小朋友為大前題先,盡量去適應.

大宅

我的情況是這樣的:我的bb預計在五月中出世,之後有八星期產假陪bb,到七月再睇情況是誰湊bb;但我知道公司份合約到今年尾就完結,老公是公務員收入穩定萬六左右,而我只有7k,又要供樓......我亦知道公司將會無遺散費賠償,就算有都只有幾千元 :-(,老公成日話咪做全職炒股 但試問始終有賺有蝕嘛,都不明他為何常常這樣說,但我到現在只有26歲,一畢業就做d好悠閒同準時收工的工作到現在,老公常說出面私人公司好復雜又說我一定不習慣,我這人一點機心也沒有,一直只求平穏,又時想起老公竟然支持我炒下股又預左我會做到年尾叫我湊女真係幾開心。不過又性多左個女要負擔好重,但請人湊bb的費用又同我份人工咪差不多 所以成日好矛盾,難道我真的會做FT湊bb,其實我又好想試FT湊BB 唔知會點呢............SORRY,請不要介意我咁長篇

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至