跳至

首頁

尾頁

大宅

個囡返緊n班。
平時用盡方法唉佢,氹佢,都唔肯坐便盤/bb廁板,已經買咗第三個,都唔肯坐,一話除褲抱佢痾尿就大叫唔俾,我又唔敢太過強硬,驚嚇怕佢。叫佢痾尿前話俾我哋知,每次都係痾咗先出聲。
咁耐以嚟只成功過一次痾落便盤,嗰次我已經勁讚佢。。。。
平時我都有用平和語氣鼓勵佢坐廁所,返學老師話佢都唔係好肯除褲去廁所的,佢寧願忍到頼。。。。
究竟我邊度出錯咗呢?

大宅

我囡囡情況到同妳一樣, 我都好頭痛.
我唔知道自己之次係咪用錯方法令佢好抗拒去坐便盤/bb
廁板, 佢會同我講唔出, 最後我都要屈服俾佢著片片去vv.

複式洋房

我仔就介左小, 宜家仲要著片片去大, 激死我喇....

複式洋房

回覆 bochuchu1 的帖子

佢應該同老師唔係太熟, 所以唔敢講, 等佢lai多幾次, 佢就自然會自己講去vv, 尤其係返緊學, 仲易介喇, 老師會幫佢介, 放心, 最緊要唔好俾佢著片片返學, 加油....慢慢黎, 唔可以急架...

版主

畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 版主 wyeth冷知識勳章 陪月勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 育兒性格勳章 2016畫展勳章

其實我都算好彩...
之前13 個月俾佢開始坐potty時,第一次就成功左開大﹠小,讚完佢之後,佢好願意係potty開大....之後慢慢習慣埋叫屙VV,當然都會V係片片....到之後見佢夜晚瞓覺到第二朝都係乾片就迫佢係屋企唔著片,都冇瀨,到佢安全感再強D、人再大D就連出街都冇再上片~PS,我個B冇番N班,另外早係呢個暑假初已經完全戒了.....
見我在線?
但可能我已行開了!
以為我行開了?
但可能我就係望住喎!
所以......你估我唔到!

大宅

引用:我囡囡情況到同妳一樣,+我都好頭痛.+我唔知

原帖由 emilyc68 於 12-10-10 發表
我囡囡情況到同妳一樣, 我都好頭痛.
我唔知道自己之次係咪用錯方法令佢好抗拒去坐便盤/bb
廁板, 佢會同我 ...
係啦,每次叫親佢去廁所都大叫大喊,有時仲叫救命,真係冇晒佢乎

大宅

引用:回覆+bochuchu1+的帖子 佢應該同老師唔係

原帖由 lavendercannie 於 12-10-11 發表
回覆 bochuchu1 的帖子

佢應該同老師唔係太熟, 所以唔敢講, 等佢lai多幾次, 佢就自然會自己講去vv, 尤其係 ...
我都係諗佢怕羞,所以唔肯去。。。
好彩學校都好鼓勵小朋友要介片,叫我哋唔好俾片片佢地著返學。

大宅

引用:+本帖最後由+FrankieFUNG+於+12-10-11+13:0

原帖由 FrankieFUNG 於 12-10-11 發表

其實我都算好彩...
你就好啦

大宅

bochuchu1 發表於 12-10-11 15:10
係啦,每次叫親佢去廁所都大叫大喊,有時仲叫救命,真係冇晒佢乎

...

原來有媽媽都同我一樣都遇到同樣問題, 由於亞囡冇返N班, 都唔知會唔會等到返K1先介到片.

大宅

開細就冇問題,出街可以唔著片,開大就死都要著片先痾,如果唔俾佢著,明明急到喊,都可以坐成個鐘potty 都唔痾
即使俾佢著住片坐potty痾都唔得,要企住痾,激死

大宅

如果返左N班的話就放心等老師幫佢呀,我仔2歲返托管,老師幫佢介左,不過你預左係要有段時間,每個小朋友都唔同,記得唔好有'人地邊個個仔仲細個/同我仔差唔多大已介左'呢D心態,因為會令到你急,你急,就想個小朋友快D介,同我仔同班,仲有幾個未介到架,所以不必介懷!

複式洋房

Joanlpk 發表於 12-10-13 10:27
開細就冇問題,出街可以唔著片,開大就死都要著片先痾,如果唔俾佢著,明明急到喊,都可以坐成個鐘potty 都 ...

我仔仔都係呀, 真係救命呀, 一叫佢去廁所/便盤佢就喊, 寧願死忍難忍都唔肯去, 真係驚佢忍到出事....點算點算,,,,,,

大宅

引用:Quote:Joanlpk+發表於+12-10-13+10:27+開細

原帖由 lavendercannie 於 12-10-29 發表
我仔仔都係呀, 真係救命呀, 一叫佢去廁所/便盤佢就喊, 寧願死忍難忍都唔肯去, 真係驚佢忍到出事....點算點 ...
我個囡試過朝早11點出街,到夜晚7點幾返到屋企先痾,我都驚佢忍到有病

版主

畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 版主 wyeth冷知識勳章 陪月勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 育兒性格勳章 2016畫展勳章

bochuchu1 發表於 12-11-14 23:07
我個囡試過朝早11點出街,到夜晚7點幾返到屋企先痾,我都驚佢忍到有病

...
有時都會.....所以間中都會問佢駛唔駛VV先~
見我在線?
但可能我已行開了!
以為我行開了?
但可能我就係望住喎!
所以......你估我唔到!

大宅

回覆:介片令我好煩惱

呢兩日個囡終於成功同肯去廁所尿尿三次,我開心到好似中六合彩咁!

大宅

認識瑞士牛牛第二回

回覆:介片令我好煩惱

慢慢黎!我個仔半年多D已经完全介唒

複式洋房

回覆 Joanlpk 的帖子

你囡囡而家幾大? 解決到企係度大既問題未? 我囡囡都開始介片, 遇到的問題好相似,好頭痛.

首頁

尾頁

跳至