跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我本人幾反對用ipad教學
因為好多研究都話起初係可以引起動機學習
但長遠係減低學生閱讀能力和創造力
但係剛收到份通告關於"BYOD"
鼓勵學生自備I pad i phone等智能用品返學
我真係好反感
自問唔係好有錢家庭
雖然係有智能手機
但如果小朋友咁細個就比佢帶返學真係太誇
一黎安全問題
二黎對於經濟比較緊拙的家庭如果唔比小朋友帶又會形成小朋友自卑 有比較…
總之我睇唔到呢個教學計劃有幾好

我想睇下其他家長既意見…
以上純粹個人觀感
不喜勿插

大宅

雖然話資訊發展是進步,但我始終希望小朋友可以遲點開始。
當時因ipad教學剔走另一間學校,賽小又加入令我覺得塞翁失馬

大宅

幾年班?

一年班暫未收到類似通告。不過我都幾反對咯,摞去學校埋變成無王管,亞老師又唔可以統一管理。

人地一早話咗我地學校係貴族學校來嘎啦。

debbyma  係四年班呀!  發表於 12-10-12 14:44
力奇大叔  六年班  發表於 12-10-12 12:59

複式洋房

回覆:想問下小朋友讀賽馬會的家長

六年班

debbyma  四年班  發表於 12-10-12 14:45

男爵府

畀面勳章 親子達人勳章

mavisho 發表於 12-10-11 22:09
我本人幾反對用ipad教學
因為好多研究都話起初係可以引起動機學習
但長遠係減低學生閱讀能力和創造力
因為學校已經駕設左網絡系統, 但因為學校平板電腦數量始終唔夠
所以提議如果屋企有的, 可以帶返黎學校駛用
亦無規定到一定要帶ipad,
android / window 8 的系統既機都可以的 (國產android機都得),
如果無都可以問學校借
(絕無提及過可以帶iphone呀, 如果可以帶iphone, 佢地作反都似 )

而且通告亦都已表明左, 只能在科任老師在場, 才能使用
亦表明左平板電腦只for學習用, 不可以堂外時取出作娛樂

電子學習好唔好真係見人見智, 現在平板電腦係用來輔助學習, 不是全取代書本.
我覺得原意係好的, 有時書本上資料及圖片真係會略有不及, 網上資料的確有輔助作用
在一些討論或做一d project時, 都能夠增強互動性
如果有聽過佢地個觀課講座既話, 應該知道佢地唔係單純地玩apps,
係真正咁樣互動學習

珍珠宮

畀面勳章

係四年班, 4C班用電子書, 因為要8仟幾買電腦, 所以無參加

複式洋房

但我女問老師剩得iphone得唔得
老師話得
我都唔明
ipad就話得姐 個芒夠大
但iphone都幫唔到好多姐
我都同佢講問學校借
但佢話要比其他自己帶的同學遲三個月
所以唔開心自己冇得試
(唔知佢有冇理解錯啦)
但係點都好
我覺得都六年級
唔係應該集中升中試
仲搞咁多為乜

今次真係造成左不必要的矛盾

複式洋房

仲有
雖然話返到學校有老師監測
但返學放學途中都可以好危險呀!

大宅

我個女讀電子書包果班,好唔好就未知,因為剛開始。不過以我所知,老師睇得好緊,部機好多功能都鎖上,例如唔可以好以用I-pad咁用手指操控,一定要用筆,桌面唔可以自己換(好以要默書100分,老師會幫佢地影相放桌面),朱sir叫家長在家唔好用學生部電腦,因為回到學校個系統,老師會知道部機做過什麼,上過什麼網。我個女坐校車,校車姨姨唔比佢地摷書包,話會跌嘢出來,我坐過幾次校車,有小朋友玩玩具,姨姨叫收埋幾次佢唔聽,比姨姨沒收,下車前姨姨問佢知唔知自己唔啱,佢話知先比番佢,如坐校車在車上打機都幾難。
Mavisho可打電話比學校問清楚先,唔好咁擔心。

禁止訪問

男爵府

畀面勳章 親子達人勳章

嘉駿嘉怡爸 發表於 12-10-13 00:14
我又唔明 賽小自己圖書已十分多

連教育學院圖書館 都可自由出入
好多國家已經實行左電子教學好耐
我只覺得我地不能再原地踏步, 固步自封了

大宅

我囡一早通過IPAD自己學咗好多嘢,不過都好易自把自為。

後來我同老公達成共識,減少電子產品使用時間,亞囡脾氣反而好好多,親子關係回復正常,又讀多咗書,生活節奏亦順暢了。

總之任何事都有得有失囉。

力奇大叔  我讚成控制佢地使用時間, 而不是不俾佢地接觸  發表於 12-10-13 12:32

複式洋房

我都贊成有得有失
我只係想提出佢既弊處
等大家都小心墮入呢個i世代既陷阱
同埋我覺得配套可以做好少少
對於低收入家庭既我地
係造成一定壓力
就算大人唔覺
亦努力同小朋友解釋
佢地返到去都會有比較產生自卑感
囡同我講過
老師全班面前問邊個有智能電話
全班得佢同另一同學冇
佢d同學笑佢冇智能電話

就算係可以學校借
但第一步已在同儕間有比較了…

珍珠宮

畀面勳章

關於六年班用電子書的事, 我不太清楚

四年班得1班實行用電子書, 要買學校指定型號$8XXX, 老師話唔用得 i pad, 要全部

統一

男爵府

我覺得電子書問題是太powerful, 試想幾間圖書館係一部Mon仔入面,剩係學管理已經是一大學問。而一個小學生係咪在這時候需要呢? 會否分散佢地嘅注意力呢? 親身經驗,在大學時學習也不喜歡和電腦在一起,有位電腦科系教授講過,電腦強項是資料,並唔係智慧。如果是一本好書,或者兩板紙已經令一生授用無窮。所以我覺得學習係唔需要電腦嘅。另外,蘋果產品為用戶帶來更多生活態度,又係另一問題。

大宅

物件係死既
ipad又好電腦又好書本又好
都只係不同既工具
最緊要教識自己小朋友用呢D 工具既目標係學習
要有自制能力

我自己覺得
如果對本身唔太感興趣學習既學生黎講
電子教學係可以提起DD 興趣
學多一個半個生字都叫有得著
再唔係學識下用電腦IPAD都唔錯
總好過你困佢係圖書館佢係樹訓覺丫

大宅

Kay2008 發表於 12-10-12 20:21
我個女讀電子書包果班,好唔好就未知,因為剛開始。不過以我所知,老師睇得好緊,部機好多功能都鎖上,例如 ...
等於如果要自帶就一定要買部新的啦?不過國產機1000可能惦呱?IPAD mini 可能便D?

珍珠宮

好媽媽勳章

噢,原來要自己買機?唔係學校借比學生用咩?$8xxx太高費用,之前好似做個訪問,我們都只接受4-5千元左右!mouth:

大宅

換我實唔買,屋企IPAD兩個,如果都話唔得,埋借lor。

另外,老師問智能手機一事唔係咁妥當,教育本身應該減少分化。

大宅

畀面勳章

引用:物件係死既ipad又好電腦又好書本又好都只係

原帖由 lazymama 於 12-10-14 發表
物件係死既
ipad又好電腦又好書本又好
都只係不同既工具
講得好,物件係死的,  好與不好在乎自己點運用!

Mommy's Ramble

Sharing useful learning resources for kids

首頁

尾頁

跳至