基督家庭

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我同老公都想成為天主教徒,有一3.5歲小朋友,我知大人要上慕道班,但堂區話小朋友唔可以一齊,話要出年4月先有位比小朋友返,我有唔明……

1.慕道班要上年半定2年先可以受洗??
2.我小朋友已經3.5歲,係咪唔可以跟我同老公一齊受洗??
3.如果小朋友唔可以跟我同老公受洗,係咪要佢自己上2年主日學??

子爵府

回覆:想成為天主教徒……但

你有問題,點解唔問導師?慕道班一般上2年,最後幾個月是釋奧期,雖已領洗,但都要繼續上堂。至於嬰兒領洗的問題,可問返聖堂。

複式洋房

嗯嗯... 我已經問左啦, 佢話我小朋友要到下年4月先有位上主日學,
所以我同先生諗住到時先一齊上慕道班

男爵府

我都想知港島區有邊間聖堂?

公爵府

引用:我都想知港島區有邊間聖堂?

原帖由 lucky2kidsmum 於 13-09-17 發表
我都想知港島區有邊間聖堂?

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

公爵府

仲有

公爵府

都有幾多間

公爵府

最後一張

男爵府

叻叻勳章 畀面勳章 睛靈勳章

引用:我同老公都想成為天主教徒,有一3.5歲小朋

原帖由 lauyanmama 於 12-10-11 發表
我同老公都想成為天主教徒,有一3.5歲小朋友,我知大人要上慕道班,但堂區話小朋友唔可以一齊,話要出年4月 ...
1. 成人慕道班上一年半,通常9月開學,隔一年復活節領受入門聖事(領洗、領聖體、堅振);
2. 嬰孩領洗事宜應問所屬堂區;
3. 由於嬰孩只會領洗,所以即使已領洗,小孩應繼續上主日學,大些才會領聖體和堅振。所以小孩唔係上兩年主日學便完。
成人和小孩點都係分開,所以你可考慮先和丈夫上慕道班呢。

大宅

MommyPanel勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

回覆 lauyanmama 的帖子

太太
你好, 我剛剛才見到你的提問, 希望唔會太遲先回覆你

我同老公都想成為天主教徒,有一3.5歲小朋友,我知大人要上慕道班,但堂區話小朋友唔可以一齊,話要出年4月先有位比小朋友返,我有唔明……

1.慕道班要上年半定2年先可以受洗??
回 : 天主教的教友是每年4月先可以領洗, 因為是EASTER, 一般堂區每年9月-10日都有開成人慕道班

2.我小朋友已經3.5歲,係咪唔可以跟我同老公一齊受洗??
回 : 主日學是最小要滿4歲先可以參加, 小朋友領洗同大人領洗時間唔同, 小朋友可以係聖誕節
但大人領洗時, 是同時領堅振, 而小朋友只是先領洗, 到佢小學二,三年級時便可以領堅振, 當然要先見神父

3.如果小朋友唔可以跟我同老公受洗,係咪要佢自己上2年主日學??
放心, 主日學老師唔會"食人", 主日學只係上一小時, 你可以接佢放學, 唔好太擔心

另外, 我有一個網站比你, 你地有時間, 可以同老公先上網上課程
http://evschool.net/chi/cate/enrol.pl

因為我唔知你住邊區, 所以暫時比唔到教堂資料你
http://www.catholic.org.hk/v2/b5/a06church.html

大宅

今個星期第一堂慕道班,希望可以順利成為天主教徒啦!

禁止訪問

引用:今個星期第一堂慕道班,希望可以順利成為天

別墅

希望你們在慕道班能感受到天主的愛!
有d 乜野, 可以隨時上來大家share, 亦可以問導師!

別墅

歡迎你們加入!

複式洋房

我都是上梗,是一名慕道者,感覺是好的,今天上完,回家後,之前買左的信與傳嘅書放左好耐都無咩點睇,今晚睇左好多,唔知點講,有種好想和神親近的感覺~~

首頁

尾頁

跳至