論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

男爵府

工人生日會送 d 咩?

印印做了快一年, 都幾錫 bb, 揍得幾好
我諗住佢生日買個 cake + $100 x 2 比佢 (會唔會太多,種壞佢, $ 50x2 又好似好少咁...... )
我無時間買禮物, $ 又實際鐘意買咩都得

如果送開 $, 會唔會出年變返禮物唔鐘意呢?

別墅

Re: 工人生日會送 d 咩?

我就覺得唔好比錢喇,比開咗,第日唔比就唔係幾好啦, 我建議買個蛋糕或者再同佢食餐飯咁啦.
最緊要你對佢好就得啦,有時間先買份禮物比佢law.

伯爵府

IDD PHONE CARD

大宅

鐘,大信封!

子爵府

我問佢想食咩, 佢話是但, 咁我帶左佢出去食pizza, 同封左封100利是俾佢.離鄉別井, 佢又做得幾好, 大家開心下都無咩所謂啦

禁止訪問

水晶宮

我都唔讚成俾錢. 我工人做咗5年,除咗利是外(包括家人),所有生日及節曰都係送礼物. 我媽咪有時想俾1佰幾十我都阻止,叫佢買handcream或禮物. 我姨媽屋企有客人,每次都俾$30-50個工人,到唔俾嘅時候就勁黑面

若沒有忙碌, 你便不會懂得善用閒暇; 沒有痛苦, 便不會明白快樂的得來不易; 沒有失去, 我們更不會懂得珍惜--是苦是甜也好, 是時間太多或太少也好, 最重要的, 還是請不要浪費你的人生! (純粹分享 ^0^)

民房

我認為蛋糕+禮物已足夠了. 因習慣送$$怕日後會向$看

大宅

$100…

大宅

$100我覺得夠啦…
再唔係兩張$50蚊0既電話咭(有0的賣印尼0野同菲律賓0野0既舖頭多數買2張平$10蚊,感即係你用$90就可以買到$100蚊0既電話咭俾佢啦…

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

我就直接問個工人既,(因我地相處得好好),通常佢都要$$. 聖誕節我就會買禮物.

男爵府

我冇工人,不過我諗都應該好似你老闆對你咁→cake+gift,都好開心啦 最多加埋唔駛佢煮,出街食,影d開心相比佢寄返家鄉威吓

別墅

舊工人我第一年蛋糕, 第二年衫, 第二年手袋, 第三年錶
新工人我唔打算送

男爵府

hkd100 IDD phone card

男爵府

2018復活節勳章 醒目開學勳章

買cake同佢慶祝+電話卡

別墅

$100 phone card + birthday cake

民房

好媽媽勳章 醒目開學勳章

各位,
請問係唔係一定要有cake同佢慶祝架, 淨係送禮物得唔得呀?

大宅

iriswy 寫道:
我問佢想食咩, 佢話是但, 咁我帶左佢出去食pizza, 同封左封100利是俾佢.離鄉別井, 佢又做得幾好, 大家開心下都無咩所謂啦

$$ is 2nd, this point "離鄉別井" is very good. This action can make her be a part of your family. Put more heart in working.
:wave: :wave: :wave: :wave: ~~Jamie * Katie~~

別墅

ChingChan 寫道:
各位,
請問係唔係一定要有cake同佢慶祝架, 淨係送禮物得唔得呀?

隨 心o架o者,但我上年買左個cake比工人,佢話個蛋糕係佢一生人裏面o既第一個蛋糕,仲感動到眼濕濕添

別墅

Birthday Cake
HKD200 pocket money

首頁

尾頁

跳至