樓市動向

跳至

首頁

尾頁

大宅

我認為只限細價樓,即係六百樓下個d,政府咁攪一攪,(因為六百以上只可借一半),即係焗d人炒細價樓,到全部樓升到六百萬既時候,樓市先會爆,而家大家好似係度玩接火捧咁…

男爵府

回覆:點解樓市咁癲?

不禁大陸人買樓,樓永遠會咁癲!
神洲十幾億人,只要幾千萬人落來買,大部門香港人都要靠邊企!
而且他們會變銀紙的,每個收入幾千快的人,競然大都可買幾層豪宅!
未有樓的香港人即使付出了血汗錢,買回來的尺數亦大大縮水了!

別墅

但係而家好多2手樓都係本地人買起喎

市區大型屋苑就快全部過萬蚊呎啦
但我地香港的息口跟美國
真係奈佢唔何

伯爵府

回覆:amoyresident 的帖子

以我住緊ni度計,我估大陸人佔10%左右啦!

久唔久先見到大陸人出入(大6車牌),平時行出行入都係香港人

男爵府

rich8 發表於 12-10-14 07:16
不禁大陸人買樓,樓永遠會咁癲!
神洲十幾億人,只要幾千萬人落來買,大部門香港人都要靠邊企!
而且他們會 ...
吾関事,大陸人主要買新樓,豪宅。其實係多得政府d措施,SSD,鎖兩年,減低盤源。
收緊按揭,趕d人去炒細價樓,一間大價變兩三間細價。
放寬居屋,炒起了居屋價,又托起其他樓。
發展東九/西北,勁抄東九/西北樓。
用晒靚地起公屋居屋,私人樓供應買少見少,業主更惜售。
最低工資年年加,公務員又加,業主一定會加租,天經地義。
政府増加供應,但遠水不能救近火,d人驚愈來愈貴買吾到,細價樓恐慌性入巿,巿況一逆轉,呢班人首當其衝。

Kareese    發表於 12-10-15 23:18

大宅

就算有心想換六百萬以上樓既人都比按偈到click住,其實而唔係大陸人炒樓既問題,例如港人港地,要十年先可以出售比番香港人,短期內無投資價值既香港人會做咩?根本只有一小部分既人真係用來自住

大宅

回覆:rich8 的帖子

大6人買貴晒。幾時叫停??

有人說在沙漠不可能種花,但這個世界上,仍然有人去堅持,去灌溉,去相信有可能,因為開花的原因,並不在乎有沒有水,而是在乎你有沒有一份執著的信念。   ...

別墅

唔好係唔係都推落大陸人度!
香港人而家有小小“盲搶鹽”!

你要問原因, 其實係瘋狂既時候, 咩都無原因!
息口低係強大既助力! 但係人既態度係主因!
畢竟當年負資產果批已經忘記教訓, 新果批又未經歷過!
我同齡既(30-35歲), 全部都話唔可能再出現負資產!
我就話Never Say Never~~~

老實講, 我都未經歷過, 但係見過阿爸阿媽捱過10+%既利息!
見過阿爸阿媽捱過SARS時期!

冷靜D, 自己個頭幾大, 咪買幾大既帽囉!

lucky2kidsmum  好同意呀.  發表於 12-10-17 10:55

水晶宮

好媽媽勳章 畀面勳章

回覆:wmtcherry 的帖子

係,我也同意和留意到,我住呢度入場至少七百萬,好少成交,九月三單,十月暫時只見一單!

水晶宮

好媽媽勳章 畀面勳章

引用:我認為只限細價樓,即係六百樓下個d,政府

原帖由 wmtcherry 於 12-10-13 發表
我認為只限細價樓,即係六百樓下個d,政府咁攪一攪,(因為六百以上只可借一半),即係焗d人炒細價樓,到全部 ...
七百萬以上可借六成,一千萬以上借五成,六百萬可借七成,不是又改了嗎?!

別墅

大宅

Fish777 發表於 12-10-14 10:45
吾関事,大陸人主要買新樓,豪宅。其實係多得政府d措施,SSD,鎖兩年,減低盤源。
收緊按揭,趕d人去炒細價 ...
agree
之前有朋友做按揭,都話借錢既人質素低左,即係掹掹緊,借到好盡
呢班有事起來就好危險

別墅

男爵府

引用:大6人買貴晒。幾時叫停??

原帖由 kikibabyboy 於 12-10-15 發表
大6人買貴晒。幾時叫停??
這是主因!連地產經紀都說新盤佔大部分是大陸資金!

男爵府

即使大陸人大部門炒新樓,難道細樓不受影響?大家都明白是怎回事吧!可以肯定,禁內地資金,摟巿會即回調!

大宅

引用:即使大陸人大部門炒新樓,難道細樓不受影響

原帖由 rich8 於 12-10-17 發表
即使大陸人大部門炒新樓,難道細樓不受影響?大家都明白是怎回事吧!可以肯定,禁內地資金,摟巿會即回調! ...
同意!所以境外人買港樓要交重稅,仿效singapore做法

榮盛    發表於 13-3-12 23:45

大宅

回覆:rich8 的帖子

對,他們現在的出招都是禁賣香港人買樓,正一手指抓出唔抓入。

有人說在沙漠不可能種花,但這個世界上,仍然有人去堅持,去灌溉,去相信有可能,因為開花的原因,並不在乎有沒有水,而是在乎你有沒有一份執著的信念。   ...

男爵府

mirrorla 發表於 12-10-17 09:10
同意!所以境外人買港樓要交重稅,仿效singapore做法

好似台灣都係呀, 點解香港不咁做?

侯爵府

回覆:點解樓市咁癲

其實而家好似有啲似九七年臨爆煲前的景象,最記得果時,我(而家)住緊的屋苑新盤開售,exactly 就係而家咁既顛價,一樣好快俾人賣晒,金融風暴一到,呢個屋苑頓成重災區。但昔日同今日唔同既係,而家啲盤少好多。

愛是恆久忍耐......

男爵府

新紮媽媽 發表於 12-10-17 13:07
其實而家好似有啲似九七年臨爆煲前的景象,最記得果時,我(而家)住緊的屋苑新盤開售,exactly 就係而家咁既 ...

啲人搶到無晒理性.

首頁

尾頁

跳至