論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

男爵府

toilet paper obviously used up much faster than before, 2 days to change one roll, how does she use the toilet roll??? for what ga???

侯爵府

回覆:工人黎左之後既用量

除左洗潔精真係用多好多之外,其實其他差唔多

愛是恆久忍耐......

伯爵府

引用:Quote:蕃薯仔媽媽+發表於+12-10-19+14:04+

原帖由 heiphy 於 12-10-19 發表
how do you find out it spends 300 on her hand wash clothings ar?
仲係舊工人兩年,佢係手洗自己嘅衫,水費最少$1000,一換咗新工人,唔准佢手洗衫,用洗衣機,水費單即回落$7xx。

男爵府

回覆:蕃薯仔媽媽 的帖子

明白!但真係冇諗過工人手洗用咁多水呢!嚇親人!

大宅

引用:Quote:原帖由+Sacrebleu+於+12-10-19+發表

原帖由 蕃薯仔媽媽 於 12-10-19 發表
咁我屋企算人多,四大兩小,但係比工人用手洗佢自己嘅衫,竟然比佢洗咗$3XX囉

...
下~佢長開水架>

伯爵府

引用:Quote:原帖由+蕃薯仔媽媽+於+12-10-19+發表

原帖由 cecicheungwong 於 12-10-19 發表
下~佢長開水架>
可能佢當自己響條「河」度洗衫

珍珠宮

引用:Quote:原帖由+bonniechan2005+於+12-10-19+

原帖由 cecicheungwong 於 12-10-19 發表
我厠紙一日一卷,洗潔晶一個月一支但我計埋佢只有三個人住每日只係煮夜晚個餐兩嘜米飯所以我先問問大家個工 ...
咁又好似多左,我地計埋工人3大,日日煮晚餐及午餐,8kg米食1個月,洗衣液1個半月1支,洗潔精每月1支(洗碗及拖地用)

大宅

引用:Quote:原帖由+cecicheungwong+於+12-10-19+

原帖由 蕃薯仔媽媽 於 12-10-19 發表
可能佢當自己響條「河」度洗衫
有機會

大宅

引用:Quote:原帖由+cecicheungwong+於+12-10-19+

原帖由 小紅梅 於 12-10-19 發表
咁又好似多左,我地計埋工人3大,日日煮晚餐及午餐,8kg米食1個月,洗衣液1個半月1支,洗潔精每月1支(洗碗 ...
我只係煮晚餐兩嘜米都要一個月用一包8kg,洗衣粉一個月一盒兩日開機洗一次衫,佢自己個啲用手洗,廁紙一日一卷。

男爵府

回覆:工人黎左之後既用量

我工人好細食㗎,多咗個人樣樣都用多少少,但唔過份囉

水晶宮

24112006 發表於 12-10-19 10:24
一定會....仲快到你唔信...尤其系包米....食得勁快.

Yes! 包米, 真係食得好快.

大宅

引用:Quote:24112006+發表於+12-10-19+10:24+一

原帖由 birdbird 於 12-10-20 發表
Yes! 包米, 真係食得好快.
我同c6講工人會唔會將包新米入唔晒米盒留返自己用,因為每次加完米都見唔到個吉米袋出現。我早兩日同個工人講你用埋少少舊米先唔夠先加新米,但加米前通知我一聲同記得入晒入米盒唔可以留。

侯爵府

回覆:cecicheungwong 的帖子

有工人時,約1日1卷至4日3卷。 而家真空期2個月,呢2個月共用了10卷。
3L洗衣液,姐姐走後幾天買的,今天用完,差少少2個月。(我平均一星期開八機,衫+床單)

別墅

水費貴左一倍, 電費差唔多, 油用得好快.

公爵府

好媽媽勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

一日一卷厠紙, 一個月一樽價真棧既花生醬, 油又快, 米又快, 洗衣用品又用得正常喎, 2-3個月先一樽, 我差不多日日都開機....
神未曾應許天色常藍;但衪曾應許生活有力!

珍珠宮

回覆 蕃薯仔媽媽 的帖子

3XX ? 甘平你想點?

伯爵府

引用:回覆+蕃薯仔媽媽+的帖子 3XX+?+甘平你想點

原帖由 wongjoetabo 於 12-10-21 發表
回覆 蕃薯仔媽媽 的帖子

3XX ? 甘平你想點?
$1000水費真的算平嗎?

別墅

8kg 米1個月食完(午飯只有佢自己only, 晚飯有時3個大人, 有時只有佢一個食)
油5公升裝 1個月用完 (以前自己買3支裝的油可以用幾個月, 都係講緊1星期有4-5日煮飯)
洗潔晶 3星期 (以前我地一支用到成兩個月)
柔順劑2L 兩星期多d用完 (我懷疑佢日日手洗自己d 內衣褲都用勁多囉, 因為我地兩公婆一星期只開洗衣機一or二次咋).
雞粉大罐裝 兩至三星期用完 (以前我自己買罐最細果d 都用左成年咁滯)
kitchen paper 6卷裝 1個月用完 (佢咩野都用kitchen paper抹, 買左好多條布比佢都硬係要用紙抹).
盒裝面紙 5盒 兩星期用完 (又係好順手咁咩野都掹d面紙嚟抹, 一掹就成兩三張咁掹, 又係有布比佢都少用, 話完再話都係咁).
d衫浪出去成日都整跌晒d 衫夾落街

水電媒費多左就唔駛講.

總之唔係為左日頭要人湊bb的話, 請個工人番嚟簡直 "side" 米飯.

大宅

引用:8kg+米1個月食完(午飯只有佢自己only,++晚

原帖由 CCYA 於 12-10-22 發表
8kg 米1個月食完(午飯只有佢自己only, 晚飯有時3個大人, 有時只有佢一個食)
油5公升裝 1個月用完 (以前自 ...
無錯,但我個個完全係無心學湊nb而家我選擇自己湊到三個月度之後等佢湊返比我睇唔得就即炒。

別墅

洗潔精用得好快。一枝大枝2-3星期用完。kitchen tap water長開。洗碗開水過一個鍾。但只係洗10隻碗碟左右...

首頁

尾頁

跳至