樓市動向

跳至

首頁

尾頁

男爵府

你會唔會買居屋?

居屋有什麼好與不好?

我家人好想攞將間公屋去換一間居屋, 佢地話唔使補地價.

複式洋房

Re: 你會唔會買居屋?

如果我有一間公屋, 我一定會買居屋....
(可惜我冇.. :cry: )

我覺得人始終要有自己ge竇....

不過居屋ge唔好處就係唔會點升值....如果買黎自住都ok嘅...

大宅

大宅

如果我有一間公屋, 我一定唔會買居屋 , 居屋嘅升值能力唔高 , 仲要俾維修差餉管理費 , 隔鄰左右都有公屋 , 除非你唸住住一世啦 , 公屋只要俾租金 , 所有維修保養歸政府 , 舊左仲有得原區遷新添 , 唯一唔好處係品流復雜 , 咩人都有 , 有錢情願用來投資其他仲好啦 !

伯爵府

畀面勳章

其實好睇你的家庭收入有沒有超出, 如果計算現在家庭成員或未來家庭成員的收入有機會超出的話, 而要交市值租金, 這樣, 我會選擇用公屋換購居屋.

另外, 究竟政府仲會不會再把公屋拎出來賣? 這個都好關鍵. 聽有人講話會, 又有人講話不會!?
東方曼哈頓  : Iherb 用戶首次優惠 5 美元 code GQF455

複式洋房

如果唔需要交雙倍租金的話, 我會楝公屋, 起碼所有皮費輕, 唔駛自己負責維修, 差不多時候又有新屋搬, 有so

男爵府

ellan 寫道:
如果唔需要交雙倍租金的話, 我會楝公屋, 起碼所有皮費輕, 唔駛自己負責維修, 差不多時候又有新屋搬, 有so

如果撇除生活質素的考慮, 純粹以金錢角度去看, 咁就不失為一個好選擇.
只會輸,不會贏的賭博你會賭嗎?

大宅

咁如果我冇綠表,又想買居屋呢?
要補成5成地價,係咪好蠢呀?

大宅

大宅

嵐嵐媽咪 寫道:
如果我有一間公屋, 我一定唔會買居屋 , 居屋嘅升值能力唔高 , 仲要俾維修差餉管理費 , 隔鄰左右都有公屋 , 除非你唸住住一世啦 , 公屋只要俾租金 , 所有維修保養歸政府 , 舊左仲有得原區遷新添 , 唯一唔好處係品流復雜 , 咩人都有 , 有錢情願用來投資其他仲好啦 !

agree

男爵府

我絕對同意 ... 不過我屋企人唔知發咩神經, 無神神話要買居屋, 我而家諗緊點 say no ...

嵐嵐媽咪 寫道:

大宅

yotal 寫道:
咁如果我冇綠表,又想買居屋呢?
要補成5成地價,係咪好蠢呀?

我都係呀....但如補左地價同私人樓冇分別,唔抵
happy family

複式洋房

我覺得公屋同居屋的質素同附近環境都係一樣. 無分別. 居屋卻要供. 雖然供完係自己. 但潛力有限. 公屋只比租. 什麼都唔駛再理.

男爵府

居屋不是應該比公屋好很多嗎?
只會輸,不會贏的賭博你會賭嗎?

大宅

居屋出入的人可能無公屋咁雜吧!

大宅

等我分享下我既見解喇, 我同老公結婚3年都係住公屋, 現買居屋已住了兩年多, 且有了bb, 分別如下:

公屋缺點:一梯不知幾多伙(我住的52伙), 品流複雜, 隔離鄰舍成日家噪屋閉(隔離屋啄肉餅都會被佢嘈醒), lift 成日有垃圾味, 走廊黑沉沉, 樓梯經常有不良少年集結, 經常有sales拍門sale野, etc....
公屋優點:平, 方便

居屋優點/缺點:一梯8伙(3房,兩廁所), 走廊

大宅

我也認同你的論點。

大宅

我係個早期買左居屋住既人,居屋既好處係可以以較低既價錢買到一層屬於自己既樓,當年我係以四十三萬既價錢買到個700幾呎既沙田居屋,環境寧靜,真係諗住長住,無諗過層樓會升值,住左十年到,由於家庭成員增加,同已住十年,想重新裝修間屋,當時好多地產打黎叫我試下放售,就開始留意下個價,原來不知不覺間層樓已經值110萬,真係無諗過隨左住之外,仲有錢落袋,就試下放俾綠表市場,即係唔須要補地價,第一個上黎睇既買家,已經鍾意間屋,唔駛三日就賣出,而我地就轉投私樓市場,地方大左,環境又比前好左,我覺得買居屋,唔係咁差,都可以升值,所謂平賣平買,唔係有好多人可以平買貴賣咁好彩架.
[img align=left]http://www.dchome.net/emote/icon/548.gif[/img]

民房

居屋的人無咁雜
:-D

大宅

我個人來說,會選擇居屋都唔預賺,只求有個安樂窩。

首頁

尾頁

跳至