自由報料

跳至

首頁

尾頁

子爵府

大廚勳章 wyeth冷知識勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

有被騙感覺,超級嬲,借位呻吓...

阿囡今年K1,經同學介紹去咗Enxpi上英文班,報名問資料時講明係Native English Teacher同小朋友上堂,課堂主要玩遊戲、講故事、睇圖卡、做小小worksheet,每班6個小朋友,再加1個助教,點知今日有8個小朋友上堂,落堂問老師小朋友performance佢竟然答:" Sorry, I'm not resiponsible for this group." (對不起,我不是負責這小組的)!!! 問其他老師原來上堂分兩組,細D嘅3個一組同助教玩,做workbook, 問番阿囡teacher有冇同佢哋傾計講故事,阿囡竟然話冇傾計,淨係做workbook!!!!:;pppp:

返到屋企睇功課,竟然係要K1小朋友寫字,寫vocabulary,真係一個個字母寫,MC答錯晒又唔教佢哋改番啱,講真,我報班都係想小朋友透過遊戲接觸多D、講同聽多D英文,而家話我小朋友細入唔到組淨係做worksheet,我真係超級失望同嬲,佢個課程對大仔可能係一個操英文好好嘅方法,但如果師資同資源都唔適合細仔嘅就唔好同我講到天花亂墜,我呢個月交咗學費冇辦法,但奉勸各位jm除非你想小朋友K1就操寫字,操worksheet,如果唔係報名前真係要三思!

P.S. 唔好信佢哋facebook D video,與事實未必相

961123    發表於 12-11-3 14:00

伯爵府

我的育兒心得勳章 好媽媽勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

回覆:prisyan 的帖子

桐桐2009年1月17日出世2.83kgs.
泳浠2011年3月31日10:01出世2.8kg

伯爵府

回覆:借位呻吓....超失望... Enxpi....

禁止訪問

回覆:prisyan 的帖子

伯爵府

認識瑞士牛牛第一回 想生BB熱投 畀面勳章 環保接龍勳章 wyeth冷知識勳章 陪月勳章 爸B勳章

最好有得試堂,咁貴都未必報

wcpcelia    發表於 12-11-3 08:59

子爵府

翡翠宮

減齡達人勳章

咁慘?

侯爵府

2018復活節勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

子爵府

大宅

回覆:florapang0426 的帖子

我女兒k2都上緊大約一個月啦!不過報名時已經講明用佢地的教學方法如做worksheet咁,沒有什麼講故事時間的!每星期要放返家做三至四本功課!

伯爵府

子爵府

2018復活節勳章 熱血勳章 畀面勳章 大廚勳章 冬日勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

囝囝: 2006 年 4月1日 21:02 分 廣華醫院出世

公爵府

畀面勳章

回覆 prisyan 的帖子

其實如果你搵到1-2個小朋友同你個小朋友同年紀既朋友仔,搵上門教仲抵, 我女個NET 1對3 1.5個鐘收$900(因為人多左我地先要求1.5HR,其實1HR係600), 每人計返$300, 但一定有保證,唔會咁多人一齊上, 老師又可以因應我地父母要求主攻D咩! 之前1對2仲抵, $450一個鐘, 每人都係$225, 不過3個都有3個好,,互動性多左,老師又兼顧都每個小朋友能力! 不過多過3又唔好LA! MAX 3個LA!
另外唔會打風落雨要C比佢,因為我試過出面$200蚊堂冇得補, 白C!

我地要求主攻ORAL,因為工作紙個D係學校都夠多佢做,
老師好好
1)每次有個TOPIC (例如,每人帶自己鍾意玩具/ 帶自己BB相/ 帶自己本故事書...) 開左個頭圍繞個樣野傾計, 故事書就試下要佢地自介紹自己帶黎本書,在從中教佢地點介紹,
2)之後會做小手工(例如比D細4方形顏色紙1.5cm大,要佢地係張白紙貼個圖畫,例如我女組成間屋,老師會問你間屋入會有咩,有D咩人一齊住....),圍繞小朋友個小手工問返佢D問題,
3)之後又會有D圖畫咭(完全9唔搭8),每人抽幾張, 要佢地自己串埋個佢講D野,好靠創意
4)之後故事時間老師自己帶書黎講,問下佢地故事入面有關既問題,
5)最後遊戲時間,試過抽顏色咭,搵返屋企有既野講返個名...
全冇冷場

老師好有HEART, 本身佢教開幼稚園

hsongk  is the private tutor(上門教) a native speaker?  發表於 12-11-3 06:26

伯爵府

好媽媽勳章 環保接龍勳章 畀面勳章

借位呻吓....超失望... Enxpi....

我覺得唔一定同呢个課程有関問題係个center·我知enopi係無唱游而且係知道要寫字對k1太來講年紀太细了

珍珠宮

畀面勳章

交左幾個月?

伯爵府

NG

侯爵府

子爵府

大廚勳章 wyeth冷知識勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆:GLAU530 的帖子

問資料時佢哋都有講話有worksheet, 但只係話會畫線條之類, 我問佢哋如果小朋友聽唔明NET講乜會點, 佢哋話有助教一齊上堂會解釋俾小朋友聽, 但而家係分開嚟上堂, 為咗收學生乜都話得, 一D都唔專業!

男爵府

子爵府

回覆 NICOLE123 的帖子

所以我都認同呢套課程係對大仔有幫助,但我查詢時講到明小朋友3歲,你仲要咁sell, 講一套做一套,我好失望囉!

P.S. 我住TY區

首頁

尾頁

跳至