懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

別墅

懷孕18週仲係失眠

懷孕18週仲係失眠呀, 我精神唔緊張, 有播音樂, 但是仲係失眠, any good suggestions? 唔該!

Thanks.

珍珠宮

Re: 懷孕18週仲係失眠

你試下食燕窩, 因為我初時都有這個問題我家姐教我早晚食一匙燕窩, 我就無失眠但係我因為荷爾蒙影響一晚去四三四次廁所..

別墅

我的中醫教我煲蓮子,百合,玉竹or太子參+瘦肉。煲清補涼都好。

大宅

Longlongmom,

可能係荷爾蒙o既影響, 我有左bb後由10週開始到而家都有失眠問題! 起初果幾個月最嚴重, 到o左差不多5個月開始有少少好轉, 唔會全晚都眼光光! 我都係咩都試過, 一試無妨! 但如果試完都係唔得, 最緊要唔好唔開心, 唔好影響自己情緒! 醫生話有少部份孕婦會好似我咁, 唔係壓力問題, 係荷爾蒙時常adjust去攞balance, 就會時常訓唔到! 不過生完後會冇事! 唔好擔心...

別墅

jojoplanet, Sofar, Barbie_jj, many thanks.

I will try all your suggestions, indeed, I try to drink less before sleep, but still need to wake up quiet often during the mid-night and go to toilet.

Just learnt from the TV program that 失眠 will affect the development of BB's brain.

Yes, we must always in mind "Don't worry, be happy" Be a happy mother.

Warm regards,
longlongmom

首頁

尾頁

跳至