論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

別墅

勞工處話如果工人做滿2年, 完約後...

勞工處話如果工人做滿2年, 完約後, 如我想自己 "臭" 番bb, 唔再請工人, 都要俾遣散費個工人?? 請問有冇mami知道 ???

子爵府

Re: 勞工處話如果工人做滿2年, 完約後...

唔係麻,呢个 我又真係唔知喎!

大宅

lovelovebb 寫道:
勞工處話如果工人做滿2年, 完約後, 如我想自己 "臭" 番bb, 唔再請工人, 都要俾遣散費個工人?? 請問有冇mami知道 ???

好似聽過, 好似公司炒人, 之後個位空左就要比遣散費, 但係有replacement 就唔洗比, 所以有人會走精面, 出adv.話請人, 做齊工夫, 但最後可以冇請人, 如果套用工人, 你不如請教agent, 佢地應該會清楚d.

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

如果完約後唔再請性質相同o既工人, 例如只請鐘點, 就話要俾遣散費, 但喺完約時你可以話會請工人, 但未揾啱心水, 仲揾緊(有時揾都要1-2個月啦), 咁個工人都唔會知你係咪再請ga啦.

大宅

係有呢條例
img] http://discuz.baby-kingdom.com/images/bk/slobv4_r2_c1_long.gif [/img]

水晶宮

2023年兔年勳章 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

係,過你唔講,冇人知你唔再請工人

首頁

尾頁

跳至