自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回 貓狗褓姆 畀面勳章

阿婆係唔係可以奉旨打尖?!

今日買完送去到小巴站已經有4-5個人排緊隊, 我前面是一對父婦, 我排左冇耐, 有個阿婆走埋黎, 企在響我側邊, 響度話好快落車, 要坐路邊位, 方便落車, 我同前面個太太一齊仲好心同佢講未必得架! 有d人拎住好多送, 未必會讓俾佢坐, 點知車一黎到, 佢就衝左去到夫婦前面, 我仲捉住佢叫佢排隊, 點知佢擰返轉頭惡死咁對住我話排左好耐, 激死!! :evil: :evil: 點知佢咁

男爵府

Re: 阿婆係唔係可以奉旨打尖?!

親子王國已刪除閣下簽名檔內容,煩請自行檢視頭像、頭銜、暱稱,如帶有廣告或宣傳推介成份,應立即修改或刪除,否則可被封鎖戶口,謝謝合作。

男爵府

我都試過搭小巴遇過咁樣的阿婆啊~~~
親子王國已刪除閣下簽名檔內容,煩請自行檢視頭像、頭銜、暱稱,如帶有廣告或宣傳推介成份,應立即修改或刪除,否則可被封鎖戶口,謝謝合作。

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

我都試過等小巴時遇到咁o既情形, 不過就係兩公婆, 嗰次我排頭位, 個阿伯企埋嚟我身邊, 即係企咗我前面, 當時後面都幾多人排緊隊, 咁我就同阿伯講 "阿伯, 要排隊ga, 你睇下後面幾多人望住你"咁阿伯冇出聲, 行開咗, 後尾我上咗車, 見到阿伯個老婆話佢"都嗌咗你排隊ga啦!"

男爵府

我都試過俾阿婆洽, 心諗: [size=xx-large]老唔係大晒架

大宅

hk_woman68 寫道:
我都試過搭小巴遇過咁樣的阿婆啊~~~

好多阿婆都係咁..... :tongue: :tongue:

珍珠宮

阿婆唔排隊我仲鬧多二句.
[size=medium]為老不尊,教壞子孫
留一口氣,荒夜裡點一盞風燈,我們一路同行。

每一個結束,都是一個新開始;集合力量,繼續發聲,They can’t kill us all。

公爵府

penpen
吾好咁勞氣啦! 老人家無品, 真係都見吾笑.

珍珠宮

2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 育兒性格勳章 親子王國15週年勳章

珍珠宮

2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 育兒性格勳章 親子王國15週年勳章

唉..... 算把啦.... 很多老人家都係咁架...... 似老買老咁.....

男爵府

前日同阿b去冒險樂園,個阿婆推我個囝添啦,
話阻住佢行喎

男爵府

野蠻仔 寫道:
前日同阿b去冒險樂園,個阿婆推我個囝添啦,
話阻住佢行喎

野蠻仔
嘩! 佢咁都得? 推跌啞囝點算? 我幫你 佢.

penpen
唔好 佢哋d老人家係咁+啦, 最鍾意就係以老賣老.

大宅

penpen,

我好明白點解你咁勞氣, 我上年都試過等小巴比個亞婆打尖, 佢仲要撞埋o黎撞爛曬我袋雞蛋, 當時除o左我之外仲要無人出聲話佢, 最後比佢成功o左.

到而家我記起都仍然覺得好慶.

不過無法子啦, 呢D亞婆唔講道理又臉皮厚, 有時遇到真係無佢地符...

大宅

野蠻仔,

呢個亞婆真係好離譜wor.....

男爵府

d 老人家咁離譜o既..!!

大宅

唔好話阿婆,有好多中坑都係咁,一有車埋站就一支箭沖去頭位,沖上車

水晶宮

好媽媽勳章

佢地真係似老賣老定係冇受過教育????
唔止老人家,好多大陸黎果D都係咁.
「知足者,常樂也;不知足者,富亦憂。」

子爵府

有次去百佳買野,排左好耐隊,排我後面個亞婆,叫我讓佢先,我見佢又唔係好多野,於是就讓了她,點知佢有其他FRIEND在另一條隊排緊,於是佢就叫埋她的FRIEND過來打左我尖,但佢個個都仲係分開比錢,佢同我講話妳咁好人,不如讓埋佢地啦,唉...冇法啦,咪讓埋佢地囉 :-|

男爵府

大家唔好屈服係D阿婆的手中, 我唔係唔尊重老人家, 我願意讓俾你一件事, 你打尖就另一件事.

我好細個既時候, 我一家住係閣樓仔, 有好多住客, 有個阿毛(對唔住, 唔叫佢做阿毛, 我真係條氣唔順囉), 佢成日蝦我阿媽, 我又剛出世, 我媽子又細個, 我媽子都無同佢嘈, 佢好毒架, 我媽子用釘掛隻鑊係廚房, 佢走去 整平粒釘, 搞到我媽子掛唔到, 又成日話我喊得大聲嘈住佢, 實情係我都唔喊, 成日訓. 有一次佢竟然話我阿媽打佢, 報晒警, 去到警處, 我阿媽揹埋我去, 但我太細, 得過幾個月, 咩都唔知, D警察個個都叫我阿媽認有打阿毛, 又唔幫我阿媽, 我阿媽死都唔認, 因為佢真係無打過個阿毛.

後來上到法庭, 個阿毛又係到扮可憐, 連個官都信個阿毛, 佢仲問我阿媽做咩唔讓下老人家, 佢仲叫我阿媽認有打人, 我阿媽就只講左以下的說話:

老既就唔可以唔代表無講大話同一定係啱,

後生既就唔一定係錯, 總之我無做過.

就係咁, 個官安排個阿毛去驗傷, 佢咩事都無, 我阿媽無罪.

我同自己講, 唔可以做無理的阿毛, 亦唔會向D阿毛屈服.

大宅

醒目開學勳章

我有次見個阿婆仲離譜, 嗰次我坐0係巴士上層, 有個八十幾歲(我諗)0既老婆婆走上嚟, 見到有個小妹妹坐緊個位(架巴士已經滿座), 竟然好唔客氣咁叫個小妹妹讓比佢坐, 佢大大聲話自己咁老都無人讓位, 依家啲後生唔識敬老. 本來讓座比老人家係好應該, 不過都唔係老馮0架嘛; 後來有個小姐比佢坐, 自己落咗下層, 跟住個阿婆仲要叫埋個老公上嚟, 攪到坐佢隔個小姐即刻起身, 廢事又比佢話就係咁佢兩個都有位坐嘞. 而家講起都仲 其實個阿婆都好叻啫, 走上嚟上層搵位坐, 佢唔驚上上落落會跌親
BABY FACE          HONEY BABY

首頁

尾頁

跳至