樓市動向

跳至

首頁

尾頁

男爵府

好媽媽勳章

業主來信話加租????

今日收到業主手寫信話加租, 我們的租約是23/5/2001-22/5/2004(3年死約), 之後我們再租住(無立約), 係23/5/2004-今日, 曾因通縮而減過2次租金(原本$5300 => $4700 => $4400), 現在業主話通縮已過, 反之通漲再現, 佢話差餉調高,大廈又要維護費, 所以叫我地6月份入$5000到佢戶口.

以我所知業主要加租是否應該俾通知期, 如我反對就要係這段期間內搬走, 但現在咁既情況, 請問可以點做呢?

子爵府

Re: 業主來信話加租????

deleted

男爵府

好媽媽勳章

mission,

係呀, 我地只係租時簽過一次租約, 租滿後再租都無簽新約.

咁我係咪要打電話俾業主話反對加租, 並要一年內搬出呀? thanks!!!

子爵府

joan121 寫道:
mission,

咁我係咪要打電話俾業主話反對加租, 並要一年內搬出呀? thanks!!!

Hi joan121,

Yes, you can do so (refuse the increment) or ask for a cut down on the increment (if you don't want to leave soon). If the landlord don't agree, he/she need to give you 1 years' notice for you to leave, during which you need to pay the monthly rent amount as written on the tenacy agreement.

My tenacy agreement of the flat that I rent expired in January already and my landlord asked for an increase of $2,000 rent/month last year which I refused. He need to give me 1 years' notice if he wants his flat back too.

男爵府

好媽媽勳章

mission,

唔該晒妳呀? 我諗我多數都會搬, 呢度的野都好舊, 等個業主拎錢出o黎修修都好.

另..請問邊個網可找到相關資料, 因我search過幾個web都搵唔到, thanks!!

子爵府

joan121 寫道:
mission,

唔該晒妳呀? 我諗我多數都會搬, 呢度的野都好舊, 等個業主拎錢出o黎修修都好.

另..請問邊個網可找到相關資料, 因我search過幾個web都搵唔到, thanks!!

Hi joan121,

Are you looking for below:

http://www.rvd.gov.hk/tc/faqs/tenancy_a.htm#14

版主

2018復活節勳章 版主 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

joan121 寫道:
mission,

相信唔係,因為舊租約已經期滿,而你冇重新簽租約,這情况會理解成以月租形式之容忍性合約,而你又改變過租金,即是租 賃 的 任 何 條 款 在 2004年 7月 9日 或 之 後 已 有 轉 變 ,所以無 須 使 用 「 過 渡 性 終 止 通 知 書 」 ,業主有權以一個月通知你交樓。

子爵府

過咗一年死約,應該唔洗一年通知期喎!

侯爵府

好媽媽勳章

侯爵府

好媽媽勳章

侯爵府

好媽媽勳章

侯爵府

好媽媽勳章

侯爵府

好媽媽勳章

版主

2018復活節勳章 版主 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

Mrssslui 寫道:
過咗一年死約,應該唔洗一年通知期喎!

住 宅 租 賃 以 往 獲 第 IV部 賦 予 租 住 權 保 障 。 《 2004年 業 主 與 租 客 (綜 合 )(修 訂 )條 例 》 於 2004年 7月 9日 生 效 後 , 已 將 這 項 保 障 撤 銷 。 為 了 讓 此 日 期 前 已 存 在 的 租 賃 可 配 合 法 例 的 改 變 , 該 修 訂 條 例 訂 明 , 這 些 租 賃 只 可 透 過 互 訂 協 議 或 「 過 渡 性 終 止 通 知 書 」 而 終 止 。

一年通知期是指發出「 過 渡 性 終 止 通 知 書 」的通知期。

侯爵府

好媽媽勳章

clpapa 寫道:
[quote]
joan121 寫道:
mission,

相信唔係,因為舊租約已經期滿,而你冇重新簽租約,這情况會理解成以月租形式之容忍性合約,而你又改變過租金,即是租 賃 的 任 何 條 款 在 2004年 7月 9日 或 之 後 已 有 轉 變 ,所以無 須 使 用 「 過 渡 性 終 止 通 知 書 」 ,業主有權以一個月通知你交樓。[/quote]

agree!
況且,即使妳理解成舊租約仍有效,
'Yes, you can do so (refuse the increment) or ask for a cut down on the increment (if you don't want to leave soon). If the landlord don't agree, he/she need to give you 1 years' notice for you to leave, during which you need to pay the monthly rent amount as written on the tenacy agreement.'
禁 rent amount as written on the tenacy agreement係$5300............妳咪重吾抵!!!!

男爵府

2004年 7月 9日是一個重要分界日, 如果業主在這一日之後有減過租俾你, 而你又有接受, 就等於由減租之日開始是一個新的合約, 一個按月續的全生約, 不能視作是原有租約的延續.

所以, 如果最後一次的租金變動是在04/07/09之後, 咁佢有權以一個月通知叫你搬.

話時話, 你搬去邊, 都要加咖啦.

男爵府

好媽媽勳章

MRNT 寫道:

所以, 如果最後一次的租金變動是在04/07/09之後, 咁佢有權以一個月通知叫你搬.

話時話, 你搬去邊, 都要加咖啦.

我最後一次減租係23/10/2003 => $4400至今 , 咁係咪都要一個月內搬呀?

男爵府

咁就未必, 如果你在04.7.9之後, 租用條件無任何改變 (包括租金, 一並租用的電器等), 就應該當是舊約, 業主要一年通知.

咪住! 我問下個律師穩陣d.

版主

我最後一次減租係23/10/2003 => $4400至今 , 咁係咪都要一個月內搬呀?

咁情况我相信業主要比十二個月通知你收樓,但佢可以收你市值租金。 詳情問差 餉 物 業 估 價 署 都可以。

男爵府

我要問果位律師就係 clpapa 喇.

首頁

尾頁

跳至