母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

男爵府

畀面勳章

31個月, 功成身退! 戒埋最後一餐了。有d唔捨得

請問餵得耐, 食咩回奶最快?

在此, 亦鼓勵各位媽媽繼續努力, 加油!!!

大宅

MommyPanel勳章 認識瑞士牛牛第一回

回覆:31個月, 功成身退!

你好叻呀!我依家先餵咗7個月,好難幻想31個月係點!

伯爵府

環保接龍勳章

好叻呀, 好鼓舞.
我諗唔洗食回奶野都會收啦, 如果真係有谷沖涼時擠走少少囉.

DalaDala  但係唔知要幾耐?想撤底D。而家要避免掂到。  發表於 12-11-13 00:07

大宅

請問有咩驅使你去戒奶?我仔23個月,仲諗緊2歲戒唔戒好。但阿仔仍超鍾意埋身,而我自己好唔捨得,我心理上未ready,要戒對雙方也很殘忍。
可否請教你點同阿B戒?過程係未好殘忍?

別墅

只要唔喂,涨多几次就会自己回奶,唔使刻意饮食噶

DalaDala  謝謝,不過我驚要好耐,好想快D停晒。想快D積極搽CREAM  發表於 12-11-13 00:09

大宅

DalaDala  加油  發表於 12-11-13 15:18

男爵府

畀面勳章

回覆 day_day 的帖子

其實而家已經唔係當一餐,只係朝早瞓醒搵奶咀啜下。有時佢瞓得淋,我返左工佢先起身,都未必扭。呢排佢夜瞓,好幾日冇食,於事索性戒。佢而家都過黎搵我,但唔食都OK
我一直都冇諗住刻意要戒,但有時覺得唔方便,而且我身體唔太好,所以成日同佢講話佢大個唔使食。以且都返緊學,要學獨立啦。
最難,係戒夜晚果餐,果時都係約2歲。晚晚同佢瞓但冇得比佢食,好慘,喪喊。我個心不知幾SAD。但如果工人陪,佢係可以唔食。所以搞到成日谷,到開始唔谷佢再食,佢會啜得好大力(因唔夠),直至再多番奶。於是把心一橫, 戒!都掙扎左好耐佢先習慣。我覺得循序漸進都好,對自己身體同BB適應都好D。

我覺得,未試過埋身餵超過半年,都未嘗到果種關係。我終於明白,以前見好多媽咪,一講到要停餵,係忍唔住喊。直情好似要同佢分手咁。我曾經有一段時間都一樣。直到而家佢自然離乳,我覺得好開心,覺得佢大個左,要去另一階段。

餵到咁大,真係當中有血有淚,仲有好多笑話。尤其佢越識講野就越好笑,仲手多多,哈哈

男爵府

畀面勳章

回覆 christychanhw 的帖子

加油呀!您都可以架!!
到時佢會自己話要奶奶,或者見到你換衫,會大笑,然後話,我見到你奶奶呀。哈哈!

佢而好衰,成日同工人講,媽咪冇奶奶啦!

伯爵府

環保接龍勳章

回覆 DalaDala 的帖子

你唔驚食左回奶野會縮胸咩? 我成日聽d姊妹話唔好食, 唔係會跌cup.

男爵府

畀面勳章

回覆 的帖子

而家已經細左一個CUP。我唔介意, 只介意佢DUR

伯爵府

環保接龍勳章

回覆 DalaDala 的帖子

哈哈, 如果我再細左好難the. 都冇野the落o黎啦.

DalaDala  哈哈, 大家咁話  發表於 12-11-13 15:17

大宅

你好叻呀~~~以你為榮!!!^v^

DalaDala  唔好咁講, 你一樣做到! 加油!!  發表於 12-11-13 15:17

大宅

引用:回覆+day_day+的帖子 其實而家已經唔係當

原帖由 DalaDala 於 12-11-12 發表

其實而家已經唔係當一餐,只係朝早瞓醒搵奶咀啜下。有時佢瞓得淋,我返左工佢先起身 ...
好多謝你的分享。噤我都慢慢來,佢冇要求我就唔餵,盡量將大家的痛苦減到最低。你唔餵噤有冇泵出來?有冇比代替品?

大宅

你真係好叻叻呀!希望我可以餵到你的一半就好!

DalaDala  我唔係一個特別例子, 你都可以! 加油呀  發表於 12-11-13 15:17

男爵府

畀面勳章

阿囡歲幾後, 我開始比佢飲奶粉。跟住兩歲幾開始飲鮮奶+飽做早餐。如果食麥皮, 我加左煉奶就唔再飲奶。 學校茶點飲豆奶。夜晚食飯飲湯冇再比奶佢。

我諗兩歲都唔使刻意要比佢飲奶, 牛奶都唔係特別好大益處。我反而比多d蛋同豆腐佢食。

男爵府

love can be a delight, a dilemma, a disease or a disaster.
the proper basis for a marriage is a mutual misunderstanding.

男爵府

樓主你好叻呀!餵咗咁耐,我都想自己可以餵到自然離乳。我好鐘意同女女一齊,邊餵邊訓,無人能取代我。

DalaDala  同意,瞓住餵正,齊齊有得休息  發表於 12-11-13 23:39
做一個c9唔係易事.

大宅

引用:回覆+day_day+的帖子 阿囡歲幾後,+我開始

原帖由 DalaDala 於 12-11-13 發表

阿囡歲幾後, 我開始比佢飲奶粉。跟住兩歲幾開始飲鮮奶+飽做早餐。如果食麥皮, 我加左 ...
係,我都係唔Buy牛奶先堅持餵人奶到而家,即使唔再食我奶都唔比牛奶阿囝飲,如豆漿同湯我囝要人用spoon餵,唔肯自己飲

DalaDala  你試下轉過第二款匙羹。如果2歲,應可以自己雙手攞起個碗飲,試下丫  發表於 12-11-13 23:38

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊