跳至

首頁

尾頁

伯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 陪月勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

回覆:有冇九月B仲未成功戒片呢?

我仔25個月返左n班兩星戒左,同班有大過佢既同學仔未戒,不用擔心,每人發展吾同

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

我仔未夠兩歲介左日片,出街都無問題(但個袋長備水樽,驚搵唔到廁所),夜片等過埋冬天先,費事冷親

子爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

引用:我仔未夠兩歲介左日片,出街都無問題(但個

原帖由 我愛Corina 於 12-12-06 發表
我仔未夠兩歲介左日片,出街都無問題(但個袋長備水樽,驚搵唔到廁所),夜片等過埋冬天先,費事冷親 ...
我女已戒夜片半個月了,剛開始時,真係好怕佢屙係床度,好彩目前都冇!依家屋企仲有一包片片剩!其實仲洗唔洗留起呢?有半個月沒有用片了

別墅

畀面勳章

努力中。

複式洋房

回覆 helloeric 的帖子

宜家天氣咁凍,你點同佢戒呀?我個大女又係9月b,未同佢戒。諗住等到4月先開始。

別墅

914b仔 仲未肯坐portty 或有關廁所嘅野,唔同佢著片會忍住唔屙,可以忍足一日真係驚忍到發炎,一比片即屙mouth:已經不停試氹,返n班間school又鬼咁多假,唔係放假就病假...我都想知幾時先肯用廁所

大宅

有,因為媽咪太懶,個女又掛住玩唔叫痾,我覺得3歲前戒到未得囉,所以2歲半會積極啲

男爵府

仔仔戒左日片(peepee)去街都ok,夜片仲未戒。 不過poopoo C都唔肯去potty, 仲要自己去摷片片著咗先屙

民房

仔仔返咗4個月N班喇,都係未戒到,又唔肯叫人去,又唔肯自己去,potty又唔坐都唔知點攪。。。成日大人校時間同佢去都唔係辦法

伯爵府

白天半歲已唔洗片,夜片未戒~

~~~~~~~~yt美麗心情~~~~~~~~

禁止訪問

大宅

浩揚媽咪 發表於 13-1-16 13:12
仔仔返咗4個月N班喇,都係未戒到,又唔肯叫人去,又唔肯自己去,potty又唔坐都唔知點攪。。。成日 ...
好似好難介
叫佢坐, 唔肯坐. 睇心情先坐
柯左大, 小, 都唔肯去換
要打/罵才去換片

男爵府

BK Milk勳章

點算呀就嚟返K1仲未介到片,佢連痾左便便都唔出聲有無返K1仲用片㗎?

禁止訪問

男爵府

我個仔都係, 未介到片, 我自己懶, 加上返工, 都唔知點幫佢介好....
都好擔心佢嚟緊讀K1都介唔到就麻煩...

大宅

引用:Quote:原帖由+我愛Corina+於+12-12-06+發表

原帖由 JoanneYung 於 12-12-07 發表
我女已戒夜片半個月了,剛開始時,真係好怕佢屙係床度,好彩目前都冇!依家屋企仲有一包片片剩!其實仲洗唔洗 ...
我都想幫阿女戒夜片,阿女日片就一早戒咗,夜片應該點同佢戒呢?

子爵府

引用:Quote:原帖由+JoanneYung+於+12-12-07+發表

原帖由 Elfinkit 於 13-04-10 發表
我都想幫阿女戒夜片,阿女日片就一早戒咗,夜片應該點同佢戒呢?
臨訓時帶佢去屙尿,但剛剛開始都要幫佢著片先,試幾晚後,睇下早上起身條片有冇濕!而早上佢一起身,就要即刻帶佢去廁所先!有時佢可能會比平時早少少起身,總之你見佢想起身時就帶佢去,可能佢屙完會繼續訓,我女個時早上五六點時有起一起,之後我就帶佢去廁所

大宅

引用:Quote:原帖由+Elfinkit+於+13-04-10+發表我

原帖由 JoanneYung 於 13-04-10 發表
臨訓時帶佢去屙尿,但剛剛開始都要幫佢著片先,試幾晚後,睇下早上起身條片有冇濕!而早上佢一起身,就要即 ...
都已經係咁,不過阿女仲未戒夜晚餐奶,所以夜晚都有瀬尿,有時仲多到漏尿添

子爵府

引用:Quote:原帖由+JoanneYung+於+13-04-10+發表

原帖由 Elfinkit 於 13-04-10 發表
都已經係咁,不過阿女仲未戒夜晚餐奶,所以夜晚都有瀬尿,有時仲多到漏尿添

...
我女依家臨訓時都會飲奶呀!有時佢會飲咗奶先去廁所,但如果佢在飲奶前已經去咗廁所,等佢飲完我會帶多次去廁所!我女自從戒咗日片,佢夜晚訓覺就沒有屙尿!好像好自然咁自己戒咗!剛開始我都怕佢屙濕張床,晚晚同著片!之後先發覺日日起身條片都乾淨的,所以之後就沒有著片了,連出街片都戒了!個時剛剛兩歲!你小朋友依家幾歲呀?

大宅

引用:Quote:原帖由+Elfinkit+於+13-04-10+發表都

原帖由 JoanneYung 於 13-04-10 發表
我女依家臨訓時都會飲奶呀!有時佢會飲咗奶先去廁所,但如果佢在飲奶前已經去咗廁所,等佢飲完我會帶多次去 ...
依家2.5yrs, 出街佢都戒咗,佢好衰,食完奶就瞓,如果叫醒佢會喊

首頁

尾頁

跳至