跳至

首頁

尾頁

大宅

我軟硬都試過都唔得,氹又氹過,係佢面前丟唒d糖果去垃圾桶都試過,佢好硬頸,有無咩好方法?

男爵府

買D得意D牙刷/香味牙膏,
或者帶佢自己揀牙刷牙膏得唔得.
之前我買左THOMAS 牙刷,宜家換左支有閃燈

大宅

回覆 I_O_U_baby 的帖子

佢而家已經用緊Tomas牙刷同提子味牙膏........

有閃燈咁得意, 請問係邊度有得買?

複式洋房

回覆:我個仔唔肯刷牙!點搞好?

When I first started to introduce the concept of teeth cleaning it was very hard too!
You just have to keep on doing it and don\'t give up!
I tried different tricks such as making a weekly sticker table for him to stick stickers on whenever him finish brushing his teeth!
Now he will brush twice a day and he has also learnt the days of a full week!

男爵府

深水埗玩具街

男爵府

認識瑞士牛牛第一回

我個仔都係, 末有辦法!
期待新的生命來臨!

男爵府

初時都有點抗拒,不過我每次都會堅持,
總之唔刷就唔可以走,唔可以食野,玩,
慢慢佢知點反抗最後都一定要刷,
所以宜家一捉佢入廁所就刷,
有時夜晚仲自己話刷牙訓覺喇

複式洋房

趣教勳章 BK Milk勳章

回覆:olivia_kyk 的帖子

或者試下同佢一齊刷,我都係甘做

洋房

除了以上正面鼓勵方法,很多小孩會有口肌敏感,即係惦佢少少都鬼咋咁嘈,刷牙就更加抗拒,可以多做口肌訓練減低敏感

大宅

sum311 發表於 13-5-1 22:44
除了以上正面鼓勵方法,很多小孩會有口肌敏感,即係惦佢少少都鬼咋咁嘈,刷牙就更加抗拒,可以多做口肌訓練 ...

我仔都係有時刷有時唔刷。請問可以點做口肌訓練?

男爵府

回覆:ddwhin 的帖子

我同佢去買c 王兒童牙刷, 跟住就話呢枝係尖尖牙刷, 每次佢聽到個廣告都會話先己冇尖尖牙刷。
有時又會同佢講唔刷牙會比牙虫食左隻牙。

民房

回覆:olivia_kyk 的帖子

我比張爛牙相佢睇,話唔刷牙會咁,一路刷一路邊話“我地刷刷刷,我地牙齒健康又潔白!” 潄口時,話虫虫走,跟住bu水,可以一試

子爵府

試過話擦完有得吸印仔,佢ok
又試過話 嘩, 我見到口口入面有細菌, 幫你擦走去,呢度又有,果度又有, 誇張d好似真的見到細菌

洋房

我個囡囡都唔肯刷呀!之後叫佢呵一啖氣叫佢自己聞返,佢話好臭,我同佢講唔刷牙就會咁,
之後佢走去問媽媽點好,我地立即教佢刷牙的重要性,每晚我地三個一切刷架。

複式洋房

畀面勳章

我都係同個仔講唔刷牙會比虫食左隻牙,以後佢就好乖咁刷牙喇!

首頁

尾頁

跳至