自由講場

跳至

首頁
45678...15

尾頁

琥珀宮

秋日勳章 炎夏勳章 遊學勳章 春季勳章 趣教勳章 冬日勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 叻叻勳章 有「營」勳章

引用:Quote:小軒軒+發表於+12-11-29+12:09+先向

原帖由 怪獸@媽咪 於 12-11-29 發表
唔係申請居留權, 而係核實永久居民身份, 唔使等7年, 直接變成香港永久性居民, 可以攞特區護照 ...
唔係喎⋯我細女唔得喎

My Two Princess

大宅

外國出生的小朋友係可以申請到香港身證架。我囡係外國出生, 加上我地係外國長住。 今年我帶囡返左香港攪都批左。可能我未入籍外國掛。我只係有十年resident card, 香港果邊都批比我囡。而且睇我申請表個人都好好, 我唔使translate任何文件。只係叫我係影印文件到寫明呢D係咩文件就得。

琥珀宮

秋日勳章 炎夏勳章 遊學勳章 春季勳章 趣教勳章 冬日勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 叻叻勳章 有「營」勳章

引用:外國出生的小朋友係可以申請到香港身證架。

原帖由 艾利太 於 12-12-01 發表
外國出生的小朋友係可以申請到香港身證架。我囡係外國出生, 加上我地係外國長住。 今年我帶囡返左香港攪都 ...
想問,係咪要親身返HK搞?

琥珀宮

引用:Quote:CarterBB0811+發表於+12-12-1+05:05+

原帖由 bosch 於 12-12-01 發表
你仔仔出世時, 你老公係外國公民, 你又有綠卡, 已經唔會批. 申請人父母是但一方有中國籍又定居海外既話就 ...
係咪是但一方擁有海外國藉都唔批?

bosch  我個case 係老公只有外國國籍, 佢個身份對成個申請冇影響.  發表於 12-12-1 06:36
bosch  是但一個有中國籍又有外國國籍 (或pr) 就應該唔批.  發表於 12-12-1 06:35
艾利太  呢樣真係唔知。哈....因為我個case唔同。  發表於 12-12-1 06:10

大宅

pigpig 發表於 12-11-30 23:06
想問,係咪要親身返HK搞?

我自己就親身返香港攪呀!!!!不過其他人話可以寄返香港攪。你會唔會同你囡攪呀????

琥珀宮

引用:Quote:CarterBB0811+發表於+12-12-1+05:05+

你仔仔出世時, 你老公係外國公民, 你又有綠卡, 已經唔會批. 申請人父母是但一方有中國籍又定居海外既話就 ...
即係生BB時有PR資格都不可以?

muimui8  我 case 係.  發表於 12-12-1 15:28

公爵府

引用:Quote:原帖由+bosch+於+12-12-01+發表你仔

原帖由 pigpig 於 12-12-01 發表
即係生BB時有PR資格都不可以?
我個時申請話係,所以細女返香港生。

琥珀宮

引用:Quote:pigpig+發表於+12-11-30+23:06+想問

我自己就親身返香港攪呀!!!!不過其他人話可以寄返香港攪。你會唔會同你囡攪呀???? ...
我就係唔知有冇資格我老公下個月入藉了!我就因為搵唔到自己張出世紙所以,未考到入藉試。我生細女時,是PR資格。現在就父母一個澳洲藉,一個是PR。mouth:

琥珀宮

引用:Quote:原帖由+pigpig+於+12-12-01+發表即係

原帖由 mandysio 於 12-12-01 發表
我個時申請話係,所以細女返香港生。
因為我生細女前問過

公爵府

引用:外國出生的小朋友係可以申請到香港身證架。

外國出生的小朋友係可以申請到香港身證架。我囡係外國出生, 加上我地係外國長住。 今年我帶囡返左香港攪都 ...
會跖㑹你呢d都算係有條件限制,不過我個時申請大女個個接電話都好好,話收到我女的申請仲係電話度confirm我的申請係得架

公爵府

引用:Quote:原帖由+艾利太+於+12-12-01+發表我自

我就係唔知有冇資格我老公下個月入藉了!我就因為搵唔到自己張出世紙所以,未考到入藉試。我 ...
咁大頭蝦呀。不過你可以申請下,反正唔洗錢。申請左方便好多。不過係要定期返去換證

琥珀宮

引用:Quote:原帖由+艾利太+於+12-12-01+發表外國

會跖㑹你呢d都算係有條件限制,不過我個時申請大女個個接電話都好好,話收到我女的申請仲係電話度confirm我 ...
反而我想知,出世紙有冇得補領

琥珀宮

引用:Quote:原帖由+pigpig+於+12-12-01+發表我就

咁大頭蝦呀。不過你可以申請下,反正唔洗錢。申請左方便好多。不過係要定期返去換證

...
問過2次唔得

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

pigpig 發表於 12-12-1 06:15

去金鐘政府合署可以申請重新print 過張出世紙. 你有冇出世紙副本?? 我申請重新print 過出世紙, 但我唔記得駛唔駛show 出世紙正本 (我唔係補領, 我記得好似要填舊出世紙號碼).... 有d form 係話要"查冊".... 你問下出生註冊署會清楚d.

公爵府

2024年龍年勳章 畀面勳章

pigpig 發表於 12-12-1 06:15
唔見咗出世紙係有得補領!但是只得核證副本,唔可以補領正本,因為正本只得最初的一個。

http://www.gov.hk/tc/residents/immigration/bdmreg/birth/applybirth.htm

琥珀宮

引用:Quote:pigpig+發表於+12-12-1+06:15+反而我

去金鐘政府合署可以申請重新print 過張出世紙. 你有冇出世紙副本?? 我申請重新print 過出世紙, 但我唔記 ...
煩C

琥珀宮

引用:Quote:pigpig+發表於+12-12-1+06:15+反而我

原帖由 meatballs 於 12-12-01 發表
唔見咗出世紙係有得補領!但是只得核證副本,唔可以補領正本,因為正本只得最初的一個。

http://www.gov.hk ...
要唔要親身回港?

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

艾利太 發表於 12-12-1 06:04

可以唔駛翻譯文件咁好既? 果陣我搵人翻譯搵到我喊咁滯, d 翻譯公司譯果幾隻字就話收我2xx eur!!!! 好彩最後我搵到個肯收我2x eur 既認方翻譯員幫我, 不過加埋出去法院加簽等費用, 最後都要成50eur 至搞掂一份文入.

公爵府

2024年龍年勳章 畀面勳章

pigpig 發表於 12-12-1 06:25
要唔要親身回港?
by mail 應該係唔洗
online 要

公爵府

引用:Quote:原帖由+bosch+於+12-12-01+發表去金

煩C
係咁架啦。我個張殘到七彩仲要坐船過大海拎,當然舊個張仲係到,不過新個張冇英文,我申請公民時以為佢要睇拿拿聲去搵人翻譯,唔知係咪send左個copy去,去考試個時佢睇都唔睇

首頁
45678...15

尾頁

跳至