論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

男爵府

好媽媽勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

想問, 我聽日會炒工人, 我會買張機票比佢日期係19/12, 佢可以更改機票日期至31/12/2012. 如他在港14天期內不離境, 比如一個月後他才回鄉, 我需要要為機票事情而負責嗎?

侯爵府

玩具勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章

佢14天期後不離境就跟妳無關係,最緊要佢簽收咗機票

男爵府

我工人原居地係三堡龍 SEMARANG, 我宜家只係買左張去JAKARTA的機票, 佢要轉火車/巴士, 我會比呢個內陸車費佢既, 再加HKD100津貼費, 是否都合符合同標準.

公爵府

好媽媽勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

引用:我工人原居地係三堡龍 SEMARANG, 我宜家只

原帖由 oktammy 於 12-12-05 發表
我工人原居地係三堡龍 SEMARANG, 我宜家只係買左張去JAKARTA的機票, 佢要轉火車/巴士, 我會比呢個內陸車費 ...
轉車\船比多$200-300就無問題!

神未曾應許天色常藍;但衪曾應許生活有力!

男爵府

我都問過勞工處, 佢比左個好荒謬既答案我, 話CONTRACT寫要比旅費工人返原居地, 所以無話一定要機票, 不過最好就比錢SETTLE, 因為如果工人14天內唔走, 到佢想走, 張機票已唔VALID, 都要由僱主負責. 因為佢返唔到原居地. 我咪話囉, 我比左張OPEN14日機票佢, 佢唔走, 我都無佢辦法. 勞工處只後都話, 所以保障僱主最好比錢及簽署証明. 我覆佢, 工人到時用晒錢買唔到機票都一樣可以搵我, 佢話到時就你上COURT傾啦, 都顛架.

首頁

尾頁

跳至