懷孕前後

跳至

首頁
12345...52

尾頁

別墅

有冇人試過去伍青華醫生度做結構性超聲波檢查

請問有冇人試過去伍青華醫生度做結構性超聲波檢查,
伍醫生做得詳唔詳細呀?感覺如何?
請給一些意見.....謝謝

男爵府

Re: 有冇人試過去伍青華醫生度做結構性超聲波檢查

岩岩昨天搵完伍醫生睇結構
佢用3d同4d都照左幾耐
見佢每part都有睇
佢會一路睇一路話比你知呢part係咩
全程會用dvd record低比你嫁

我記得既有:-
佢照左阿b 既頭仔度頭圍size(轉左幾個角度睇),度身長體重,睇肚仔(有透視入面),度大脾同小腿長度睇比例, 心臟, 脊骨, 數左手指仔透視睇手指骨, 睇左阿b嘴唇, 心跳, blood circulation..等等~醫生仲轉機幫我映左一陣4D! close up大頭, 但因阿b未長肉唔係咁好睇 haha!

感覺呀~我自己就滿意
起碼佢一路睇一路話比我知睇緊咩野ok唔ok
唔會似有d醫生自己向度攪架機
你又唔知佢睇緊咩lor

公爵府

好媽媽勳章

Geemama,

如果搵佢照...
佢的收費如何ar?

大宅

我一直都睇開佢. 診所唔係好大不過設備好好勁, 上一次順產佢幫我執仔, 生完知道佢幫我連針但我一d都唔覺痛, 傷口好好, 一直無用過水泡. 另外佢幫我接生連d護士都特別唔同. 佢巡房有姑娘跟住佢, 駐院e生就唔多覺.

而家第2個都係搵佢唔會轉. 不過佢真係好貴好貴, 普通一次檢查都要$850. 驗血佢又另外收. 可能佢係香港區, kowloon 佢指定法國. 順產的話 e生費$15,000. 不過佢話會平d比我, 睇下到時點喇. 不過都預番咁上下 :tongue: :tongue:

男爵府

jannlly 寫道:
Geemama,

如果搵佢照...
佢的收費如何ar?

睇開佢做產檢既佢會收$850左右
如果唔係睇開佢只係搵佢做結構式4d
好似$1200

男爵府

YanHoMum

你上次向邊間醫院生呀?
佢$15,000係咪包埋睇bb既費用
你唔駛別外請兒科right?
你total住左幾多日呀~埋單幾$呢?

別墅

如果24or28 week才開始找她做產前檢查,佢會唔會收貴d架? 我都想搵佢接生,但佢做產前檢查真的貴d

男爵府

總之佢產檢連藥次次都係850既
但係早d開始睇佢既好處
係拉番暈條數law
因你出去做結構加或4d都要過千一次
佢就次次都會同你睇結構 (我15weeks時已有睇結構)

總之只係你唔搵開佢睇
只係睇佢睇一次結構or 4d
先會1200

公爵府

好媽媽勳章

Geemama...

其實我這胎已經在14 weeks時有睇佢一次了...
佢叫我20 weeks 到番去照結構...
(因為我係政府也睇中...都係係QMH生)
其實贊育都係會係我19weeks 時幫我照....
所以先想問下佢照結構會唔會收貴d...
想預算下....睇下係唔係私家照多次...也有張拎番屋企

男爵府

jannlly

如果你向政府有照結構
唔駛再照私家啦
我只睇私家所以要照
同埋伍醫生佢用3d + 4d
唔係比相係錄落dvd度比你嫁

如果你14weeks去完
19 or 20 weeks再去
我估佢都係計你850
因佢會當你係舊客

大宅

Geemama 寫道:
YanHoMum

你上次向邊間醫院生呀?
佢$15,000係咪包埋睇bb既費用
你唔駛別外請兒科right?
你total住左幾多日呀~埋單幾$呢?

Geemama ,
係法國生(伍醫生指定), BB佢睇埋, 出院後7日大人BB再睇佢一次(費用另計), 次後我同BB就去健康院.
total 住4日3夜, e院連e生費$23,735.00 (2004年)

大宅

chBB, jannlly:

我覺得伍醫生好好,雖然比其他醫生產檢收貴d,但佢無要你一定一個月睇佢一次,如果你有睇政府,你可以1.5-2mths 先睇一次lor...

YanHoMum:
我諗而家$15000應該唔得喇,我諗佢加jor價喇!
係呢,7日後覆診係味都係收$800-$850, 同產檢時一樣?
佢有無refer兒科醫生比你for之後呀?

男爵府

thanks YanHoMum for your information

大宅

Waikiki 寫道:
YanHoMum:
我諗而家$15000應該唔得喇,我諗佢加jor價喇!
係呢,7日後覆診係味都係收$800-$850, 同產檢時一樣?
佢有無refer兒科醫生比你for之後呀?

Waikiki,
$15,000 係上星期問佢 (2004年$13,000)
上次(2004)生完覆診收費都跟之前一樣. 估計今次都係$850. BB佢主要睇下佢有無黃 同 量體重. 無兒科醫生REFER. (我無問佢, 不過佢隔離有兒科醫生, 我知佢地有CONTACT)

男爵府

YanHoMum

咁你果陣減左伍醫生13000
法國你用左10000左右咋?
都幾抵wor
total 埋單23xxx

大宅

YanHoMum:
我知伍醫生法國開刀係$17000, 都係比順產貴$2000咋wor...好抵呢!!!

佢隔離個兒科醫生叫乜名? 唔知好唔好呢?
生完後去健康院登記有乜手續辦?d政府針bb會唔會容易d發燒呢?

你幾時預產期?

男爵府

有冇媽媽可以話比我知伍醫生個電話&地址呀,因為我有同事對佢個評價very good(如果我無記錯個名),但我唔好意思問佢揾攞資料,THANKS..............!

大宅

siutse:
伍菁華女醫生,中環萬邦行,25266332。

大宅

siutse:
Sorry, Tel no should be: 25236888.

大宅

Waikiki 寫道:
佢隔離個兒科醫生叫乜名? 唔知好唔好呢?
生完後去健康院登記有乜手續辦?d政府針bb會唔會容易d發燒呢?
你幾時預產期?

Waikiki,
sorry, 我無睇過伍e生隔離果位. no comment (我屋企樓下有兒科醫生喇)

re:健康院登記: 打電話就得. 佢會先幫你約期做聽力測試和打針(到時帶針咭). 而且次次去佢都會幫你bb量重/洗肚臍(視乎bb臍帶甩左味).

re:政府針
除左肝炎針, 其他我幫bb打五合一. touchwood 一次未試過發燒.

我預產期6/20. 而家隨時生得. 好心急好心急

首頁
12345...52

尾頁

跳至