嬰兒用品

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

食糊仔問題

BB第一次食糊仔,比幾多去食?同埋次數幾多?
已試第一次佢好似唔知點食,唔想食,點算?
請各位媽咪指教!!
pregnancy calendar

伯爵府

Re: 食糊仔問題

garfieldsy 寫道:
BB第一次食糊仔,比幾多去食?同埋次數幾多?
已試第一次佢好似唔知點食,唔想食,點算?
請各位媽咪指教!!

*不要等bb肚餓/ 餓到喊至餵糊.
*食左糊才食奶
*由1湯匙開始餵, 不要開太杰, 如無問題可以每日加份量.
*食時環境, 不要有so 擾 (tv, 玩具, etc)
*食前食後要俾水bb飲.

複式洋房

bb5-6個月才開始食, 係健康院姑娘話的, 等bb消化系統發育健全才食, 初初試食1星期無問題就張糊仔變成1餐.

複式洋房

比BB食完糊仔後再飲奶,不久後奶也嘔出來,嘔很多。
是否太飽? 是第一次食糊仔,但我只給他7-8匙,太多嗎?

pregnancy calendar

大宅

我仔仔而家5個月大,1日食1餐糊仔,其餘就如常食奶!

複式洋房

garfieldsy:

1安奶沖的糊=2安奶, 所以食完糊後飲的奶要減.
但通常bb飽就唔會食的啦!
頭1星期都係每日俾幾匙佢食就ok, 因為太少好難沖, 但就由希變傑, 你諗下阿仔食開的奶幾希, 要佢習慣食傑, 都要一日一日變令佢習慣. 食糊唔洗掃風, 但之後食奶一樣要掃.

複式洋房

唔該晒,
以下問題我都想知,
現在已解決了。

侯爵府

有無bb係因為食左糊仔先試粥仔, 而唔肯食粥架?! (我意思係當你俾佢try固體食物時, 係食糊仔先過粥仔?)

大宅

我bb都係食咗糊仔先, 依家轉食粥仔有加d南瓜, 小小味佢都食

侯爵府

我係劉師奶,

我俾粥我個女試, 佢好似好難為咁, 又作嘔狀, 我mami d 朋友話因為我俾佢食糊仔先, 搞到佢唔肯try粥仔喎... [quote]
我係劉師奶 寫道:
我bb都係食

男爵府

mon...唔係個個bb都係咁,食糊仔先嘅咩? ?-( [quote]
Cinnamon 寫道:
我係劉師奶,

我俾粥我個女試, 佢好似好難為咁, 又作嘔狀, 我mami d 朋友話因為我俾佢食糊仔先, 搞到佢唔肯try粥仔喎...

侯爵府

皇阿米,

以我所知, 有d mami係無俾bb食糊仔, 而第一次就直接try粥仔架啦. [quote]
皇阿米 寫道:
mon...唔係個個bb都係咁,食糊仔先

男爵府

BK Milk勳章

我就係一個例子 , 我個女開始都係食糊仔先 , 因為對消化好d,後來大約7個月左右開始第一餐粥仔,都唔係好like , 我試過因為糊仔甜d.
[quote]
Cinnamon 寫道:
皇阿米,

以我所知, 有d mami係無俾bb食糊仔, 而第一次就直接try粥仔架啦. [quote]
皇阿米 寫道:
mon...唔係個個bb都係咁,食糊仔先

侯爵府

fannyyug,

咁後來呢? 佢點樣先接受粥仔?

fannyyug 寫道:
我就係一個例子 , 我個女開始都係食糊仔先 , 因為對消化好d,後來大約7個月左右開始第一餐粥仔,都唔係好like , 我試過因為糊仔甜d.

別墅

我個女都係6個月時食糊仔,早幾日至開始試第一餐粥仔。因為第一次食,所以我整左白粥,但佢初初都唔太鐘意,表現得好無興趣咁… 於是我加2 teaspoon Gerber既紅蘿蔔蓉落d粥度,佢見d粥仔變左橙色,好似有d興趣喇,再比佢食就無問題喇。(我試過d粥仔,少少少少甜,好香紅蘿蔔同米味)

不過我想問……
1. 粥仔係咪飽過糊仔架?
2. 平時食開一餐糊仔(有補奶),如轉食粥仔,咁係咪都係一日一餐就OK?定係可以一日一餐糊仔一餐粥仔?
3. BB出緊牙仔,係咪食粥仔營養好過食糊仔?
4. 有無d慳爐火既煲粥仔方法?因只煲少少,好易“痴”底…

Thank You~

minimon 寫道:
fannyyug,

[quote]fannyyug 寫道:
[/quote]

伯爵府

[quote]
PrincessFiFi 寫道:
不過我想問……
1. 粥仔係咪飽過糊仔架? ~~ (yes)
2. 平時食開一餐糊仔(有補奶),如轉食粥仔,咁係咪都係一日一餐就OK?定係可以一日一餐糊仔一餐粥仔?~~ (始終食粥仔係正氣過食糊仔, 如果bb可以食粥仔, 就唔駛特登俾番糊仔佢食, 不過轉粥仔前, 最好bb已經可以食糊仔做一餐而唔需要補奶)
3. BB出緊牙仔,係咪食粥仔營養好過食糊仔?~~ (照計係, 因為bow粥仔係用新鮮材料, 有肉碎菜蓉咁, 對營養同fibre吸收都好過糊仔)
4. 有無d慳爐火既煲粥仔方法?因只煲少少,好易“痴”底… ~~(我用真空煲, 每次煲起有3碗, 唔駛睇火, 煲滾左粥仔就放入煲內佢自已煲. 當然, bb開頭一定食唔晒, 但當佢一日2餐粥時, 份量就差不多了.)

[quote]

伯爵府

minimon,

妳之前俾囡囡食既糊仔有無料架 (即係唔係純味)? 係味heinz/nestle? 佢地d味會甜d架.

妳可以試下粥仔煲爛d, 少少杰, 加南瓜蓉/甘荀蓉/魚湯/栗米 (一d甜d既蔬菜), bb可能容易d接受. 如果佢都係唔食, 就用d糊粉low落粥度俾bb食.

minimon 寫道:
fannyyug,

[quote]
fannyyug 寫道:
[/quote]

子爵府

我囝囝都係食糊先

但我初初比佢試時唔係當正餐
我係0係飲奶餐同餐之間比一兩匙佢當小食
等佢學吞

等到佢識吞, 就以糊仔作正餐.
開頭 3-4 湯匙米粉, 而家 8 個月大 7-8 匙.

佢食左一個月左右糊仔就煮粥仔
魚/ 肉/ 菜 .... 乜都會輪住試

可能我囝囝唔鍾意甜野
佢鍾意食粥多 d. 可能杰 d, 有口感卦.

而家間中一粥一糊, 有時兩粥.
另加 3 餐奶.

因為我囝囝由細到大都好唔鍾意飲奶
所以好早就食糊同粥.

煮粥小貼士 (睇書學)
用電子燉盅, 刻度 40 米 + 1 碗水
燉兩個鐘.
d 粥勁靚 + 唔使睇火, 好方便.

別墅

Thank you, 媽咪sssssssssss!

別墅

thanks

首頁

尾頁

跳至