自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

公爵府

2024年龍年勳章 環保接龍勳章

九日前個女搵到份工,係响酒店做前台,但好想叫佢唔好做,
原本份工係工作一日九小時,有一小時lunch,
每星期都要輪班,一班係九點至六點,另一班係七點半至四點半,
返工第一日,食午飯由一小時縮短爲半小時,理由係酒店太忙,
返左兩日九點班,就叫佢放假,之後就要輪七點半個班,
返九點個兩日都好準時放工,但返七點半這一星期,每日都要OT,
每日OT差不多兩小時,但無補水,亦無補假,
以為放假後,轉返九點,點知假前通知佢,之後連續兩星期都要返七點半,
同事話佢知返七點半個班,多數要OT,
其實,個女話份工係好辛苦,除左食lunch半個鐘,可以坐一坐,
其餘個十個半鐘,係企响度無得休息,但都會做到直至去外國升學為止(3個月度),
真係想做一次港媽,開口叫佢唔好做,我覺得間酒店好似搵啲新丁笨咁,
但佢自己話係當學嘢,都唔知好唔好叫佢唔好做,
各JM你地會點做呀?

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

當時人都唔介意, 你咪由得佢囉. 捱下咪仲好, 可以見識多d.

公爵府

引用:呢3個月就當係返學堂,+cadet+school.+哪喳

原帖由 monkeybar 於 12-12-11 發表
呢3個月就當係返學堂, cadet school.

哪喳不怕海龍皇
係囉!前途無論佢短或長

公爵府

引用:Quote:aromama+發表於+12-12-10+01:06+我就

原帖由 180 於 12-12-11 發表
...我入行個時, 已經係OT冇得補水架喇....
哈哈!你又幾時入行架,滴哂汗咁

公爵府

引用:Quote:aromama+發表於+12-12-11+01:51+為佢

原帖由 EVA222 於 12-12-11 發表
我諗你打工年代,是酒店業黃金期,補足水,閒閒地十八個月糧起,聽我女中同講,在澳洲讀完大學,返來做了5年前台 ...
嘩!聽完你講,個心真係涼了一截,做五年先萬五、六,
而家做酒店真難撈。
你講得冇錯,我冇做嘢都成廿二年,可想而知我係咩年代做囉

公爵府

引用:依家酒店行業係咁喇,難得囡囡唔怕辛苦,媽咪

原帖由 IgnatiusWong 於 12-12-11 發表
依家酒店行業係咁喇,難得囡囡唔怕辛苦,媽咪快d俾10個like佢啦
比够12個like佢。

公爵府

引用:Quote:aromama+發表於+12-12-9+23:20+九日

原帖由 180 於 12-12-11 發表
仲有, 話你知丫, 聽落去, 企十個鐘好似好累, 其實慣左就一D都唔累架........有時我唔願坐添...因為唔係企 ...
我個女好似你咁,又係話鍾意做酒店,
曾經同佢講過,做酒店好辛苦,
佢話做文識好悶,做酒店人來人往,有生氣,
原本讀中醫,今年突發奇想轉修酒店管理,
唉!佢鍾意,無計啦,
真係無諗過,而家做酒店真係幾辛苦,
哈哈!我真係老啦,諗到企咁多個鐘真係腳軟,
你哋講得都Aam,難得個女唔怕辛苦,
唔知係咪新屎坑,日日都有一大堆關於工作嘅故事,
見佢講得咁開心,起碼佢係自得其樂,由她吧。

180  最緊要佢開心呀..  發表於 12-12-12 09:44

公爵府

引用:Quote:aromama+發表於+12-12-11+01:51+為佢

原帖由 方麗娟 於 12-12-11 發表
明白...現實總是令人感到無奈
我都唔想用「時代進步」、「時移世易」等字眼去描述, 總感覺好似默許 ...
而家為咗支持佢,咪去接佢收工囉,等佢多少少時間休息,
個女生性,老實講,我內心真係滿心歡喜,個女做人做事態度都幾正面,
真係可放下其中一舊心頭大石。

方麗娟    發表於 12-12-12 07:19

大宅

放比佢試啦,後生唔崖過,唔通到老先試咩,佢唔得自然會出聲架啦。
你有個女咁肯努力同嘗試,開心先係。
奶野...跌得好痛添...   

男爵府

畀面勳章 大廚勳章 hashtag影視迷勳章

反而鼓勵去做落去, 吃得苦中苦, 方為人上人。 現在只是開始, 將來還有更長的路要做, 第一份工能堅持的話, 將來就唔會怕辛苦

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 2011至尊種植勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

都係3個月啫
後生女捱下無傷肝
佢真係做唔黎就會自己唔做

別墅

呢3個月就當係返學堂, cadet school.

哪喳不怕海龍皇
幼獅不怕虎和狼

琥珀宮

畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

aromama 發表於 12-12-10 01:39
嘩!而家做酒店真係咁架,當年酒店開OT ,可以簡補水或假,
唔知而家仲係咪咁架?

...

mouth:...冇補水好耐喇, 好既就OT兩個鐘後先開始計OT補假囉...
如晴報或任何記者刊登此留言, 必追究。因為我唔認為係度講就預左比人抄!!!

禁止訪問

琥珀宮

aromama 發表於 12-12-10 01:06
我就係覺得搵笨囉,冇補水唔緊要,OT個半鐘當一小時都冇所謂,
但一分鐘都冇得補,我都係第一次聽,可能我 ...

mouth:...我入行個時, 已經係OT冇得補水架喇....
如晴報或任何記者刊登此留言, 必追究。因為我唔認為係度講就預左比人抄!!!

琥珀宮

aromama 發表於 12-12-9 23:56
其實自己都成日同佢講,做工唔好怕sit底,學到嘢係自己嘅,
但一諗起間酒店咁搵笨,就爲個女覺得唔底。

...

唔係間酒店搵笨, 而係呢行係咁架, 間間都係咁, 衰過佢既大把呀, 你女個間, 算幾好架喇....

琥珀宮

aromama 發表於 12-12-9 23:20
每 ...

仲有, 話你知丫, 聽落去, 企十個鐘好似好累, 其實慣左就一D都唔累架........有時我唔願坐添...因為唔係企定定唔郁架嘛, 要行尼行去, 一D都唔覺累架.....佢有半個鐘食LUNCH咪好囉, 我個時, 一爆房, 飯都冇得食, 要叫飯堂留飯, 落左更先去食, 食完又要返back office做埋D手尾先走得架......

其實我鐘意做酒店架, 不過結左婚生埋小朋友, 先要轉行咋.....

琥珀宮

aromama 發表於 12-12-9 23:20
每 ...

我以前都係做HOTEL, 都係FO做起, 佢呢度已經叫唔辛苦架喇..返早要OT, 係一定架喇, 小則一個鐘, 多則....我試過, 返7:30AM, 做到9:00PM先走.......佢只返兩個更, 已經好好喇, 我以前, 要輪5更呀, 由夜轉早, 冇OFF, 只係由夜轉中更, 再轉返早更, 只係返通宵先有一日放假比你轉更, 講真, HOTEL, 係辛苦架, 不過學到好多野, 有心係呢行發展, 就要1-2年轉一轉工, 跟到好大佬既, 就平步青雲。

佢去讀書, 係讀返酒店? 如果係, 就更加要珍惜呢個機會, HOTEL係好睇經驗架, 就算將來畢業, 佢都係要由散仔做起, 只不過升職機會比人高小小。

如果佢將來唔係讀呢一科, 都比佢做吓, 3個月啫, 比佢捱吓都好, 等佢知道, 搵錢唔易架。

翡翠宮

牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 熱血勳章 玩具勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

要知道做嘢係咁辛苦,由得佢啦

男爵府

回覆:想做港媽

等個女自己決定

首頁
12345...7

尾頁

跳至