跳至

首頁

尾頁

大宅

阿女讀書越來越無心機,成日同5歲弟弟玩又唔温書又唔肯做功課,打同講都無反應,有什麼事又唔肯同我地講,淨系識發皮氣,

老頭子

大宅

畀面勳章

引用:阿女讀書越來越無心機,成日同5歲弟弟玩又

原帖由 hkircc 於 12-12-22 發表
阿女讀書越來越無心機,成日同5歲弟弟玩又唔温書又唔肯做功課,打同講都無反應,有什麼事又唔肯同我地講, ...
😔😓
有同感!

Mommy's Ramble

Sharing useful learning resources for kids

大宅

係咪7歲係咁既呢!
我個個都有啲!
成日發脾氣
VANNA & BEVERLY i love u
My homepage is

http://www.baby-kingdom.com/?154716

複式洋房

回覆:hkircc 的帖子

我開始有同感,越嚟越難教

大宅

BK Milk勳章

回覆:唔知點教七歲女?

雞仔,雞女特別難教

子爵府

我個女有時會發皮氣, 如果我跟住佢發皮氣, 佢就更加發皮氣

所以, 我靜坐, 唔應佢, 一係就等佢靜下來時, 攬住佢同佢傾番發皮氣既問題

要同佢講做人既道理了, 慢慢地塑造她, 所以係考埋自己既EQ
因為主必親自從天降臨,有呼叫的聲音、和天使長的聲音,又有 神的號吹響,那在基督裡死了的人必先復活。以後我們這活著還存留的人,必和他們一同被提到雲裡,在空中與主相遇,這樣,我們就要和主永遠同在。

伯爵府

我囡見到唔識都會發脾氣... 又會話下又要做, 但我會以海洋公園形式教佢 (邊做邊獎野食, 做對就奬一粒開心果)

男爵府

畀面勳章

回覆:hkircc 的帖子

我個雞女通常瞓唔夠至會發脾氣,係學校好肯幫人,所以老師搵佢做小助手,選模範生時都有半班同學投佢票。。。最重要的事,由佢識講野開始,我就同佢傾計,好似朋友咁,所以佢開心與唔開心都會話我知,而家啲小朋友,打同鬧都無用,睇我叔仔個仔就知道。

男爵府

回覆:唔知點教七歲女

我嗰個都係咁,我就的起心肝做左個時間表,時間內完成就釘板,控制得唔錯,由唔肯做變成每日都做,當然放長假時間可以俾佢放縱一下,但學習期內必需要跟足,唔係就要抄一課書

本人因為之前個帳戶唔記得左個密碼,所以再開一個新帳戶,請多多指教^^~

大宅

畀面勳章

引用:我個雞女通常瞓唔夠至會發脾氣,係學校好肯

原帖由 肥鴨媽媽 於 13-01-29 發表
我個雞女通常瞓唔夠至會發脾氣,係學校好肯幫人,所以老師搵佢做小助手,選模範生時都有半班同學投佢票。。 ...

Mommy's Ramble

Sharing useful learning resources for kids

民房

回覆:肥鴨媽媽 的帖子

Agree

Enjoying my private moment without kid...

大宅

我個女是個大咸包,一溫書就咸,好煩

禁止訪問

珍珠宮

2023年兔年勳章 畀面勳章 DHA勳章

我仔係軟皮蛇咪重難攪
啲人成日話屬雞好勤力,可惜我仔黃昏出世,勤力高冇佢份,練精學懶佢就最叻

主 賜 平 安

伯爵府

hashtag影視迷勳章 BK Milk勳章

我個女唔會發皮四,但就遊魂遊得好緊要... 老師話佢考試坐喺到唔有郁,叫佢回魂左2秒又唔知遊左去邊,結果份卷有成20分做唔切...

最慘係鬧佢,佢眼定定望住你... 都唔知佢有聽定無聽!!!

別墅

我嘅方法對阿女係平日好少比佢睇電視,甚至等佢瞓咗我先有得睇吓,但最重要係我非常堅持唔比佢玩電話(我見好多人怕小朋友煩,尤其是出街食飯就比小朋友玩電話)我覺得玩開遊戲模式係開心,但對温課本模式就覺得悶,就係因為無電話玩。而我比課外書佢睇佢就會好開心,因為知多咗好新奇嘅事物,佢慣咗書自然睇課本都無問題喇

珊瑚宮

引用:Quote:原帖由+肥鴨媽媽+於+13-01-29+發表我

原帖由 cadamom 於 13-02-13 發表

大宅

回覆:彭書瑩 的帖子

最重要係大人要堅持,但我要雇住煮飯,好難下下昅實佢做緊乜😫😂靠小朋友自動自覚係冇可能既!

Lilypie Baby Ticker

大宅

放去補習社試下!

首頁

尾頁

跳至