跳至

首頁

尾頁

大宅

Re: 開刀媽媽...

klam,

我兩胎都係開刀, 相隔22個月, 第一胎時都唔係好痛(只係過床同第一次落地時痛), 第二胎時就更加一d都唔痛(可能已有經驗&心理準備, 過床同第一次落地都識得就住)。 所以我諗個個唔同。

p.s. 我都係用塞嗰種止痛藥, 我覺得好work.

[quote]
klam 寫道:
pinkyhsy ,
我响e院時隔離床太太係第2胎, 兩胎都係開刀, 我見佢痛到cc吓....我問e生, 姑娘都係話第2胎開刀係痛過第1胎好多架~

[quote]
pinkyhsy 寫道:
係d老人家話始終都係傷口,返風落雨都會係咁架啦wor....

您個friend,唔怕啦,都生咗一個law,第二個咪又係一樣.... [quote]
klam 寫道:
pinkyhsy,

別墅

我手術後都唔需要自己過床呀 , 唔通藥力太重自己過床都唔記得, 我第二日先落床, 但就不是太痛, 反而回家才痛, 在醫院都只是用了一天止痛藥
[quote]
LikLik 寫道:
klam,

我兩胎都係開刀, 相隔22個月, 第一胎時都唔係好痛(只係過床同第一次落地時痛), 第二胎時就更加一d都唔痛(可能已有經驗&心理準備, 過床同第一次落地都識得就住)。 所以我諗個個唔同。

[quote]
klam 寫道:
pinkyhsy ,
我响e院時隔離床太太係第2胎, 兩胎都係開刀, 我見佢痛到cc吓....我問e生, 姑娘都係話第2胎開刀係痛過第1胎好多架~

[quote]
係d老人家話始終都係傷口,返風落雨都會係咁架啦wor....

您個friend,唔怕啦,都生咗一個law,第二個咪又係一樣.... [quote]
klam 寫道:
pinkyhsy,

男爵府

pinkyhsy :
咁就真係唔好啦,身體要緊,你現在身體點呀 ???
做媽媽真係偉大,由有bb開始到生左個小bb出來再到佢長大成人,呢個過程真係做父母先知。

大宅

LikLik,
你2胎係

子爵府

而家我同瑤瑤都好好,好健康,不過醫生話如果我再生就好大機會會係同樣情況,另外個胎盤會有機會"食"咗係而家個疤痕到,到時個胎盤可能攞唔哂出黎,又有機會會發炎,最壞情況要切咗個子宮,所以我都係 唔再生咪唔駛驚law...
峰仔媽咪 寫道:
pinkyhsy :
做媽媽真係偉大,由有bb開始到生左個小bb出來再到佢長大成人,呢個過程真係做父母先知。

大宅

我e生話開刀後1年先大肚,到再生

大宅

Hi Pinky
原來你都係胎盤前置,同病相憐。 :-( :-( 但我個醫生無同我講有機會"食"左係而家個疤痕到番,禁大鑊??聽你禁講我都唔敢生Lu... 我地咪攪多D活動聚下,咪唔怕BB悶羅。

各位Mami
係呢,你的傷口好得好唔好呢?我就唔好啦,成日痕,同有時會發炎,問醫生又話只係個傷口太低,好容易痕同受感染,但係時好時唔好,好煩架麻。好驚會係癌前病變。但人就更唔相D衰野既,醫生話無事就無事羅。可能睇多個醫生都好。
而家我同瑤瑤都好好,好健康,不過醫生話如果我再生就好大機會會係同樣情況,另外個胎盤會有機會"食"左係而家個疤痕到,到時個胎盤可能?唔哂出黎,又有機會會發炎,最壞情況要切?個子宮,所以我都係 唔再生咪唔駛驚law...

大宅

klam,

我兩胎都係c+生, 我唔知係唔係我過政府, 不過c+可以用自己睇開的e生, 我覺得好似好d.

我個e生無話要隔3-4年bor. 佢話1年就得。 我第2胎去睇佢時, 佢仲笑我話"咁快又見返你啦"

[quote]
klam 寫道:
LikLik,
你2胎係

大宅

angelmeiyee,

我都唔駛自己過床, 姑娘幫我, 但都會"肉"到個傷口, 會痛lor

[quote]
angelmeiyee 寫道:
我手術後都唔需要自己過床呀 , 唔通藥力太重自己過床都唔記得, 我第二日先落床, 但就不是太痛, 反而回家才痛, 在醫院都只是用了一天止痛藥
[quote]
LikLik 寫道:
klam,

[quote]
klam 寫道:
pinkyhsy ,

[quote]

大宅

pinky,

嘩, 聽到都, 唔怪得你咁肯定話唔會再生啦。

而家我同瑤瑤都好好,好健康,不過醫生話如果我再生就好大機會會係同樣情況,另外個胎盤會有機會"食"咗係而家個疤痕到,到時個胎盤可能攞唔哂出黎,又有機會會發炎,最壞情況要切咗個子宮,所以我都係 唔再生咪唔駛驚law... [quote]
峰仔媽咪 寫道:
pinkyhsy :
[/quote]

珍珠宮

zzerong626 寫道:

各位Mami
係呢,你的傷口好得好唔好呢?我就唔好啦,成日痕,同有時會發炎,問醫生又話只係個傷口太低,好容易痕同受感染,但係時好時唔好,好煩架麻。好驚會係癌前病變。但人就更唔相D衰野既,醫生話無事就無事羅。可能睇多個醫生都好。
zzerong626

你個傷口係好低ar,到e家都會發炎

睇多個醫生好d喎

珍珠宮

我都係開刀ge,囡囡早左個幾月出世,
因為胎位唔正,而且又穿水,所以就要緊急開刀

諗起都有d驚,因為半身麻醉,又冇心理準備wor,
入到產房我已經全身陣晒,對腳又抽筋,又要坐係度做半身麻醉wor,唉......真係

e家個疤痕又粗又黑,好核突,有時又痕又有d痛
,最慘又唔可以拎好重ge野,否則個傷口就會赤赤痛 :cry:

別墅

Liklik,
我剛剛問老公, 原來當日真是姑娘幫我過床, 可能是叫咗我之後, 又再訓過, 或者浸會全部都唔需要自己過床

klam,
我問過我的醫生, 只需在生第二個bb時和第一個相差二年已足夠, 但睇完知道生第二胎開刀會比第一胎痛, 真係要考慮吓先呀, 因為第一胎可能俾nurse嚇親, 先決定開刀, 唔知有無媽媽知, 在試產過程中, bb個頭腫咗! 其實bb有冇危險呢
LikLik 寫道:
angelmeiyee,

我都唔駛自己過床, 姑娘幫我, 但都會"肉"到個傷口, 會痛lor

[quote]
angelmeiyee 寫道:
[quote]
LikLik 寫道:
klam,

[quote]
klam 寫道:
pinkyhsy ,

[quote]

複式洋房

hihi :開佐刀既媽媽我想問.. 我第一胎係順產..第2胎係開刀..如果我第3胎我想順產得唔得架... 我會過多5至6年先生...

大宅

Monty 寫道:
我都係開刀ge,囡囡早左個幾月出世,
因為胎位唔正,而且又穿水,所以就要緊急開刀

諗起都有d驚,因為半身麻醉,又冇心理準備wor,
入到產房我已經全身陣晒,對腳又抽筋,又要坐係度做半身麻醉wor,唉......真係

e家個疤痕又粗又黑,好核突,有時又痕又有d痛
,最慘又唔可以拎好重ge野,否則個傷口就會赤赤痛 :cry:

e家個疤痕又粗又黑,好核突,有時又痕又有d痛 <== Me 2

首頁

尾頁

跳至