自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

引用:Quote:原帖由+sweetieyuki+於+12-12-28+發

原帖由 catvicky 於 12-12-28 發表
個時個賓賓公司佢包,有紙簽,要幾多日、每日返幾多個鐘,我只是包鐘$200攪掂

...
都係走法律喇,入境條例只係比工人在合約至離港期間服務同一個工作地點既僱主,agent公司實同你講無問題。

侯爵府

引用:Quote:原帖由+sweetieyuki+於+12-12-28+發

個時個賓賓公司佢包,有紙簽,要幾多日、每日返幾多個鐘,我只是包鐘$200攪掂

...
除非有新僱主同佢再簽約同向入境處申請佢再做working visa,如果出左事保險公司一查同唔乎合入境條例一定無得claim.

珊瑚宮

育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 hashtag旅遊勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

狗姐 發表於 12-12-28 13:06
請問一下大家的寶貴意見 :-
本人想請一名菲庸, 但不需要她留宿在家, 不知道在聘請時, 有什麼地方應要注意呢 ...

樓主:BK有"論盡家傭"版,你可以過去睇下

侯爵府

回覆:catvicky 的帖子

咁係犯法架

別墅

現在情況係菲庸姐姐已是香港永久居民, 她本身有個家姐已嫁給香港人, 同時已定居香港, 所以姐姐好想返家姐屋企唔想留宿, 加上我們正想聘請唔留宿的, 所以想睇下是否可以這樣做???
[size=small]Cammy

珊瑚宮

育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 hashtag旅遊勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

如果菲庸本人不是香港永久居民,入境署現時一般應該唔批外宿,你可以打去入境署問下

子爵府

引用:Quote:原帖由+柏架山莊+於+12-12-28+發表違

個賓賓公司比過黎㗎喎
是違法

Prayer is both a gift of grace and a determined response on our part.

大宅

回覆 狗姐 的帖子

You say that her sister is a permanent resident, but is SHE?1. If she is NOT a permanent resident, then the same rules as other helpers apply. Imm D will no longer approve "live out" helpers. There are some legal "live out" helpers, but they were approved many years ago (and continued to renew).
2. If she is a permanent resident, then of course you can hire her and she can live at her sister's house. But is she willing to accept a pay of $3940? She can earn much more as a waitress/sales assistant!

伯爵府

catvicky 發表於 12-12-28 13:14
你可以請D完約而有free time姐姐,佢地係周圍炒散的,不過好貴$200/1日。。。我之前兩個姐姐交替上場前就 ...
呢D係非法WOR,因住LAI野

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

樓主首先要搞清楚, 你請嗰個菲姐係咩身份留港(唔好理佢家姐係咪香港人, 因唔關佢事吧?)

如果佢已有居港權, 咁佢係以本地勞工同你做, 即係當佢係本地家務助理, 咁根本不存在要俾佢喺你度住宿o既問題, 當然, 哩啲人工亦唔會好似外傭人工吧?

如果佢係以過境身份留港, 又或者以其他僱主申請之外傭工作簽証留港, 佢係不可以為你工作, 無論任何性質, 都係非法, 入境處訂明, 哩啲外傭只能在合約地址工作和住宿, 電視都有做啦, 哩啲叫黑工, 聘請黑工僱主都有罪, 仲未計其他風險.

我聽過有啲agent會介紹一啲等緊visa的外傭或斷約未離港的外傭幫人做短期工, 但哩啲全部係不合法的, 不值得為外傭以身試法.

首頁

尾頁

跳至