自由講場

跳至

首頁

尾頁

別墅

請問一下大家的寶貴意見 :-
本人想請一名菲庸, 但不需要她留宿在家, 不知道在聘請時, 有什麼地方應要注意呢?
工作時間應為多少才合適呢?
[size=small]Cammy

大宅

回覆:聘請菲庸一事, 請賜教!!!

一定要住在僱主家的

水晶宮

潛水 發表於 12-12-28 13:08
一定要住在僱主家的

係。你一定要比間房佢住的。

男爵府

引用:請問一下大家的寶貴意見+:-本人想請一名菲

原帖由 狗姐 於 12-12-28 發表
請問一下大家的寶貴意見 :-
本人想請一名菲庸, 但不需要她留宿在家, 不知道在聘請時, 有什麼地方應要注意呢 ...
你可以請D完約而有free time姐姐,佢地係周圍炒散的,不過好貴$200/1日。。。我之前兩個姐姐交替上場前就係咁,因為D姐姐冇顧主要租公司的地方住都要成$80/1日

珊瑚宮

育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 hashtag旅遊勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

catvicky 發表於 12-12-28 13:14
你可以請D完約而有free time姐姐,佢地係周圍炒散的,不過好貴$200/1日。。。我之前兩個姐姐交替上場前就 ...

違法的 ................

珊瑚宮

育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 hashtag旅遊勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

潛水 發表於 12-12-28 13:08
一定要住在僱主家的

男爵府

引用:Quote:catvicky+發表於+12-12-28+13:14+你

原帖由 柏架山莊 於 12-12-28 發表
違法的 ................
個賓賓公司比過黎㗎喎

侯爵府

引用:Quote:原帖由+狗姐+於+12-12-28+發表請問一

原帖由 catvicky 於 12-12-28 發表
你可以請D完約而有free time姐姐,佢地係周圍炒散的,不過好貴$200/1日。。。我之前兩個姐姐交替上場前就 ...
犯法,如佢去你家途中或在你家中時有何意外,你必須負全責。

男爵府

違法............

男爵府

引用:Quote:原帖由+catvicky+於+12-12-28+發表你

原帖由 sweetieyuki 於 12-12-28 發表
犯法,如佢去你家途中或在你家中時有何意外,你必須負全責。
個時個賓賓公司佢包,有紙簽,要幾多日、每日返幾多個鐘,我只是包鐘$200攪掂

侯爵府

好媽媽勳章

甘你想另租一間屋俾佢住

珊瑚宮

catvicky 發表於 12-12-28 13:20
個賓賓公司比過黎㗎喎

"因為D姐姐冇顧主要租公司的地方住都要成$80/1日"- 唔似可正常/合法在香港工作,咁下次問清楚"個賓賓公司"

子爵府

僱主請菲印或任何海外傭工,而不在自己屋企提供住宿,咁就唔係家庭傭工,咁就一定係違法

珍珠宮

一定要跟僱主地址住,你俾另一間屋佢住,佢只能主要在佢住個間屋內工作。

另外請part-time外藉傭工係犯法,有咩事保險亦都唔會賠。

公爵府

好媽媽勳章

catvicky 發表於 12-12-28 13:20
個賓賓公司比過黎㗎喎

的確係犯法的.

請妳幫幫香港人手, 報警, 因為間agency涉嫌教唆他人違反逗留條件, 請佢的人亦干犯相同罪行

而且樓上有人講, 一旦佢在你家工作, 出意外, 你要硬食, 仲一定要私家, 公家佢一幫你報工傷, 你就係非法聘用.
如果唔覺意佢抺窗飛落街C咗, 費用要請佢的人全部上身之餘, 仲要犯官非.

假若你屋企唔見野, 明知係佢拎, 都冇得報警, 因為請佢的人都會被捕.

咁高風險, 唔值得搏呀~

水晶宮

回覆:catvicky 的帖子

係違法。

若沒有忙碌, 你便不會懂得善用閒暇; 沒有痛苦, 便不會明白快樂的得來不易; 沒有失去, 我們更不會懂得珍惜--是苦是甜也好, 是時間太多或太少也好, 最重要的, 還是請不要浪費你的人生! (純粹分享 ^0^)

大宅

以前(8-10 年前)外傭可以住外面,顧主給膳食住宿費,現在一定要住顧主家。

柏架山莊    發表於 12-12-28 13:48

翡翠宮

牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 熱血勳章 玩具勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

就算佢嚟你家做幾個鐘 part time 都唔得架

琥珀宮

引用:Quote:原帖由+柏架山莊+於+12-12-28+發表違

原帖由 catvicky 於 12-12-28 發表
個賓賓公司比過黎㗎喎
就算係僱傭公司介紹都係違法!除非個菲姐已經係香港永久居民!

珊瑚宮

ellawyc 發表於 12-12-28 13:29
的確係犯法的.

請妳幫幫香港人手, 報警, 因為間agency涉嫌教唆他人違反逗留條件, 請佢的人亦干犯相同罪行 ...

萬一出咗事,到時"個賓賓公司"會話乜都唔知、唔關佢事

首頁

尾頁

跳至